CASTELLÓ. L'Ajuntament de Vila-real aferma la seua col·laboració amb l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València i Castelló (EASD) amb la finalitat de "canalitzar el talent i la creativitat dels estudiants" per a oferir propostes innovadores d'arquitectura efímera i decoració urbana per a la ciutat. En el marc de la quarta edició del conveni de col·laboració amb l’EASD, aquesta setmana s'ha celebrat el workshop en el qual han participat 74 alumnes (50 de València i 24 de Castelló), i 17 professors i professores (5 de València i 12 de Castelló). El repte al qual s'enfronten els participants és el disseny de punts d'informació per a les zones verdes de Vila-real, a manera d'element de mobiliari urbà, que es puga convertir en un disseny fàcilment recognoscible i representatiu.
“Fa quatre anys, vam iniciar una aliança amb les EASD que ens ha portat importants fruits: el primer d'ells, poder col·laborar en la formació dels creadors del futur i canalitzar tot eixe talent i potencial en benefici de la nostra ciutat”, valora l'alcalde, José Benlloch, qui recorda que la materialització dels projectes suposa també una aposta pels usos de materials ceràmics en l'entorn urbà. “El resultat d'aquesta col·laboració, que compta també amb la implicació del sector privat amb empreses com Robles i Krion, podem veure'l ja en edificis emblemàtics de la nostra ciutat com la BUC o l’Espai Jove, amb projectes que posicionen a Vila-real com una ciutat d'avantguarda, compromesa amb la innovació, el disseny urbà i la formació de talent”, agrega.
L'alcalde, acompanyat pel regidor de Ciència, Innovació i Universitats, Eduardo Pérez Arribas, ha pogut conéixer els treballs presentats enguany, en l'exposició realitzada pels propis alumnes després del taller de dos dies celebrat aquesta mateixa setmana a la Biblioteca Universitària del Coneixement. Els alumnes, que tenen entre 20 i 25 anys, cursen el Grau superior en disseny d'interiors i el Grau superior en disseny de producte. L'alcalde ha posat de rellevància el talent i la creativitat d'aquests joves i ha emmarcat també aquesta iniciativa en la voluntat de l'Ajuntament d'afavorir les sinergies entre l'àmbit educatiu i les administracions i empreses per a facilitar l'accés al mercat laboral de la joventut.
Per part seua, l'Ajuntament obté un retorn positiu, ja que té la possibilitat d'incorporar elements creatius de disseny en els espais públics, apostant sobretot per la ceràmica, que és un dels materials als quals es dóna prioritat a l'hora d'elaborar els dissenys. De fet, un altre dels objectius del conveni amb l’EASD és precisament potenciar les noves aplicacions de la ceràmica i donar eixida a les innovacions que es desenvolupen en aquest sector.
Fruit del primer conveni amb l’EASD, a l'abril de 2019, es va decorar la façana de la BUC amb peces de ceràmica en forma de flor de taronger, en col·laboració amb les empreses locals Porcelanosa i Sistemes Robles. A través del segon conveni, signat en 2020, es va fer un nou taller durant dos dies, després del qual es van triar dos projectes d'interiorisme per a l’Espai Jove. Un d'ells, ‘Pètals en la nau’, utilitza el krion com a material de base. A més, es va atorgar un accèssit al projecte ‘Entre tarongers’, que ha permés redecorar l'entrada del Espai Jove utilitzant materials naturals com la fusta o el suro. El projecte triat en la tercera edició del conveni (2021) es titula ‘Miratge’ i actualment es troba en procés de fabricació. Consisteix en un disseny d'art urbà que es col·locarà a la plaça de Colom, en el qual el krion és el principal material.