CASTELLÓ. L'any 1922, en el marc dels Jocs Florals de la Joventut Antoniana, sonaven per primera volta a Vila-real els compassos de la Marxa de la Ciutat, composta per José Goterris Sanmiguel, el Mestre Goterris. Este dijous, amb motiu del centenari d'un dels principals símbols musicals de Vila-real, el Museu de la Ciutat Casa de Polo ha inaugurat l'exposició Música per a Vila-real. El Mestre Goterris i la Marxa de la Ciutat. Una mostra que es completarà amb una sèrie d'activitats culturals i didàctiques entorn d'un dels autors més populars i prolífics que ha donat la pedrera musical vila-realenca.
L'alcalde, José Benlloch, ha inaugurat la mostra acompanyat del comissari, Borja Muñoz, el president de la Unió Musical La Lira, Enric Portalés, la regidora de Cultura, Rosario Royo, i la tècnica de Museus, Carmela Falomir. També han participat en la inauguració familiars i descendents del mestre José Goterris, autor també d'un altre dels símbols musicals de la ciutat, l'Himne de Vila-real.
La inauguració de la mostra, que ocupa la sala d'exposicions temporals de la Casa de Polo, s'emmarca en les festes fundacionals de Vila-real i s'ha fet coincidir amb la reinauguració del propi Museu de la Ciutat, que ha reestructurat les seues sales, interconnectant les unes amb les altres, de manera que la visita a l'edifici cultural manté un relat únic.
El Museu Casa de Polo ha canviat les seues sales d'exposició així com les obres exposades, a més de crear, per primera vegada, la sala de Fons Artístics. Aquesta iniciativa pretén donar eixida als fons culturals, que es custodien en el nou magatzem municipal on es conserven les obres artístiques que pertanyen a Vila-real, provinents en la seua majoria de donacions privades. A partir d'aquesta remodelació, la intenció del departament de Museus és renovar anualment les exposicions, “donat l'important fons artístic que alberga la ciutat però que, per la seua magnitud, no pot ser exposat íntegrament”, assenyala Falomir. La primera exposició d'aquesta nova sala es dedica a Fernando Bosch Tortajada. També s'han renovat les col·leccions permanents dedicades a Gimeno Barón, Francisco Tárrega, José Ortells i José Gumbau.
Precisament un retrat del Mestre Goterris obra del pintor Gumbau connecta les sales permanents amb l'exposició temporal de la Marxa a la Ciutat, una composició musical versionada al llarg de la història per a diferents orquestres i instruments que s'ha mantingut viva fins als nostres dies. Amb la finalitat de posar en valor la figura del mestre Goterris -que dona nom a dos dels principals espais culturals de Vila-real: el conservatori i el teatre Tagoba (Tàrrega-Goterris-Barrachina)- i per a completar la mostra, s'està preparant una programació especial d'activitats didàctiques i concerts al Jardí de Casa Polo, entre altres actes que acostaran a la ciutadania la figura i l'obra del compositor vila-realenc.