CASTELLÓ. L'associació Connecta Natura va fer una jornada, el passat dia 27, a la Casa Social de Vilafranca, sobre la carabassa o, com es coneix al municipi, la confitura baconera i la importància de la continuïtat del seu cultiu. Durant la jornada es va veure un documental, produït a Vilafranca, sobre la carabassa.
A més, es van conéixer les diferents característiques del seu ús i del seu consum. També es va poder gaudir d'una degustació de confitura de carabassa i d'un intercanvi de llavors. Finalment, també hi va haver una degustació gratuïta dels productes de proximitat. La jornada va anar acompanyada d'activitats per als infants sobre educació ambiental.
Aquesta jornada tenia com a objectiu revaloritzar el recurs de la carabassa, que, conta David Navarro, integrant de Connecta Natura, "és un tresor patrimonial, agrícola i social, que està molt lligat a la cultura festiva del poble amb la realització dels pastissos de confitura". També, aquest tipus de jornades són un element que permet ajuntar-se a la gent per transmetre coneixements de manera intergeneracional que permetran promoure el cultiu d'aquest element tan valuós.
"A les zones rurals de les comarques castellonenques d'interior s'està observant una alarmant pèrdua de varietats tradicionals de cultiu i del seu coneixement tradicional associat, és per això que es considera urgent la posada en marxa d'accions per a la seua conservació per tal d'evitar la seua pèrdua" afirma Cristina Albert, regidora d'agricultura i medi ambient de l'Ajuntament de Vilafranca.
En els últims anys, aquestes varietats queden en oblit i en desús. Aquesta pèrdua provoca, també, la desaparició de la cultura i la memòria col·lectiva arrelada al poble. Aquest tipus de jornades també són un recurs futur per a adaptar-se a possibles escenaris climàtics derivats del canvi climàtic global.
Des de Connecta Natura afirmen que estan "molt contents i satisfets perquè es va ajuntar molta gent del poble, fet que ens fa veure que sí que es té en compte el patrimoni i es vol cuidar, i açò és un aspecte molt emotiu". A més, també expliquen que "tenim la idea de continuar treballant en Vilafranca, ja que creiem que hi ha un potencial de varietats important i es veu a la gent motivada per revaloritzar i cuidar-les".