CASTELLÓ. El municipi de Vilafranca (els Ports) acull aquest cap de setmana la XII Trobada de Voluntariat Lingüístic de la Xarxa Vives d’Universitats. Coordinada pel Servei de Llengües de la Universitat Jaume I, l'encontre cerca donar a conèixer el territori i promoure l’ús de la llengua pròpia entre el jovent universitari. L’acte d’inauguració ha comptat la participació de l’alcaldessa, Sílvia Colom, i de la vicerectora de Llengües i Societat de l’UJI, Carmen Lázaro, qui han destacat la importància d’una iniciativa que «cohesiona les universitats i ajuda a conèixer la riquesa lingüística del nostre territori».
Sota el títol «Patrimoni i despoblació: assertivitat lingüística vs. conflicte», hi participen vora 100 persones de la Universitat d’Alacant, Universitat de Barcelona, Universitat Jaume I, Universitat de Lleida, Universitat Politècnica de València i Universitat de València. Els assistents gaudiran d’un programa d’activitats molt complet que incorpora debats, rutes senderistes, visites al patrimoni i activitats culturals. La Trobada es va iniciar amb la inauguració institucional, a les Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Vilafranca, i va continuar amb dues ponències sobre les construccions de pedra en sec, a càrrec de Julio Monfort, i sobre l’art rupestre mediterrani, a càrrec de Pilar Vidal, directora del Parc Cultural de la Valltorta-Gassulla.
Durant tot el cap de setmana hi ha programades diverses eixides a peu per a conèixer l’entorn de la comarca d’els Ports, així com xarrades i conferències sobre aspectes tan diversos com la problemàtica del despoblament en la zona, o l’assertivitat lingüística, entesa com la capacitat d'expressar-se amb comoditat en una llengua independentment de la llengua que faça servir l'interlocutor.
Les trobades de Voluntariat Lingüístic Universitari es realitzen en el marc d’intercanvi i reflexió propi de les activitats del Fòrum Vives de la Xarxa Vives d’Universitats, i potencien la reflexió sobre les estratègies de la comunicació i la implicació del voluntariat en l’espai històric i territorial.