empresas desde el interior | 'Maestrat EXPERIENCE', SOSTENIBLe, RESPONSABLe I ACCESSIBle

Vilanova d'Alcolea, punt de partida d'un viatge al Maestrat autèntic a través del turisme de muntanya

9/05/2021 - 

CASTELLÓ. Les zones de muntanya tenen una gran riquesa paisatgística i natural. Són les guardianes de la biodiversitat. I també, el cau on reposen la cultura, les tradicions i el patrimoni rural. Amb aquestes premisses com a punt de partida, Pau Fabregat Beltran va començar a dissenyar "ja fa un temps un projecte amb les idees clares i que la pandèmia va ajudar a accelerar", comenta. Des del seu poble, Vilanova d'Alcolea, va posar en marxa el passat mes de juliol, en plena crisi sanitària, la marca Maestrat Experience, una iniciativa que a través del senderisme "pretén sobretot dinamitzar i promocionar el Maestrat, ja que penso que no està ben visibilitzat", explica.

Aportant la seua experiència com a guia de muntanya i guia turístic vol fer conéixer aquesta comarca històrica "sempre des d'una perspectiva compromesa amb l'accessibilitat, la sostenibilitat i la responsabilitat i que projecte la manera de ser i de veure el món de la gent del Maestrat", explica Pau. Els inicis sempre són complicats, ja que a la dificultat d'emprendre en zones de muntanya, s'afegia, a més, la situació sociosanitària per la covid-19.

"El projecte ofereix una gran varietat de rutes senderistes de tots els nivells i distàncies per a que qualsevol persona puga gaudir de la muntanya, les quals poden estar personalitzades per als mateixos clients", assenyala el guia, que considera que "el fet d'apostar per un guia que coneix la comarca, que està al costat de la gent que viu ací i que estima el territori és un valor afegit que ofereix aquesta iniciativa", conclou Pau. En aquest sentit, el responsable de Maestrat Experience diu que "cada vegada la gent ix més pel seu compte a fer rutes de muntanya, tanmateix no s'ha de subestimar el risc, la muntanya és igual de bonica que de perillosa, i així es veu en el fet que les eixides dels bombers per a rescatar senderistes són cada vegada més freqüents".

Maestrat Experience possibilita fer diverses rutes per les poblacions que conformaven la Setena de les Coves, la Setena de Cervera o la Setena de Culla, les quals estaven en el passat davall el mandat de l'ordre del mestre de Montesa, encara que la proposta no és tancada i les persones interessades poden dissenyar una ruta personalitzada comptant amb les valoracions, consells i propostes de Pau. Les restriccions posades en marxa pel coronavirus "han fet que la major part de les persones que han demanat els serveis siguen parelles o nuclis bombolla", explica el responsable de la marca, qui expressa que "de moment, la major part de clients han sigut de les comarques de Castelló, València i també uns pocs de Barcelona, i l'excursió més sol·licitada la de Benassal a l'escola del Canto".

Un altre tret que es pot ressaltar de Maestrat Experience es el seu compromís amb l'accessibilitat, ja que també ofereix l'oportunitat a les persones amb problemes de mobilitat de poder gaudir del paisatge i la natura a través de la Joelette, una cadira que permet a qualsevol persona practicar senderisme amb l'ajuda d' acompanyants.

Per a Pau és "un privilegi i un plaer poder treballar ensenyant a estimar la comarca a les persones que sol·liciten els serveis" i posa en valor "la vessant humana que sorgeix de la relació amb els clients mentre els interpretes el paisatge i el territori del Maestrat que està integrat per 33 pobles que tenen un potencial increïble desconegut". El guia posa com a exemple les pintures rupestres d'art llevantí, la pedra en sec, declarats Patrimoni de la Humanitat, o els set castells que hi ha a la comarca, a banda de la riquesa natural i patrimonial i destaca un fet, al menys, curiós: "Hi ha turistes que venen de l'estranger exclusivament a vore el museu de la Valltorta i les diferents coves amb pintures rupestres que hi ha al voltant, i en canvi, molta gent d'ací no li dona valor o no sap ni que existeixen o ni les han visitat", assegura Pau.

En eixe sentit com a guia de muntanya i turístic, el responsable de Maestrat Experience considera que "el fet de que el turisme estiga massa desestacionalitzat i que s'incidisca tant en la dicotomia muntanya-costa fa que hi haja una visió esbiaixada cap al món rural, i crec que s'hauria de projectar una visió turística conjunta de la comarca i no propostes o projectes turístics disseminats".

Pau explica que és "molt afortunat de viure al poble" i valora molt "la qualitat de vida que hi ha ací, on els bioritmes van acompassats amb la natura". En aquest sentit, el fet de crear la marca Maestrat Experience des de Vilanova d'Alcolea també és una aposta per "crear llocs de treball i mostrar la comarca des de dins i, al mateix temps, traslladar el missatge positiu que els espais rurals i de muntanya ofereixen moltes oportunitats de viure i de crear projectes de vida", assegura.

En aquest sentit, Maestrat Experience sempre està obert a escoltar el territori, així s'entenen les sinergies amb institucions com l'Ajuntament de Benassal i empreses com Aigua de Benassal, d'Armela i, sobretot, amb productors locals del sector primari que aposten pel producte de proximitat i ecològic.

Noticias relacionadas

next