EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | AGROFORESTAL DE PENYAGOLOSA CULTIVA TÒFONA NEGRA I PATACA

Vistabella desenvolupa socioeconòmicament la comarca a través de l'agroecologia

12/03/2023 - 

CASTELLÓ. Finalitza una setmana plena de simbolisme i caràcter reivindicatiu a causa del Dia Internacional de la Dona. Una de les reivindicacions, ja habitual, ha sigut la crida per a dissenyar unes polítiques públiques que facen front a la bretxa laboral entre homes i dones. Una qüestió que, si la traslladem al medi rural, encara és més preocupant. Escassa visibilitat, falta de protecció i una remuneració baixa són part del dia a dia d'una majoria de dones rurals que volen continuar la seua vida al poble, però a les quals les dificultats, moltes vegades, ho impedeixen.

Un exemple de la lluita per mantenir-se a les zones rurals, a pesar dels constants obstacles que poden sorgir, són les germanes Nerea i Rocío Moliner, que gestionen el patrimoni agrícola familiar a Vistabella del Maestrat a través de la societat Agroforestal de Penyagolosa. "Des de sempre hem tingut clar les dues que volem viure i treballar al poble", explica Rocío. De fet, quan va finalitzar els seus estudis d'Enginyeria Tècnica Forestal i Monts, i també de turisme en zones rurals i protegides, Rocío va tornar a casa i amb la seua germana van començar a gestionar les propietats de la família.

Agricultura... i més

La seua activitat principal és el cultiu de tòfona negra en secà, sense reg i en ecològic, i també de la valorada pataca de Vistabella. En total, les dues germanes són responsables de treballar de forma ecològica set hectàrees de bancals. Però les tasques del camp i les collites no són suficient per a donar rendibilitat a l'empresa. "Com que estem a 1.300 metres d'altitud tenim un clima molt complicat que només deixa produir la tòfona i la pataca, que ací és d'hivern, 4 mesos a l'any, entre novembre i març", assegura Rocío, "així una de les opcions per a poder continuar i obtenir rendibilitat va ser diversificar les línies de treball".

Ara, Agroforestal de Penyagolosa també ofereix als seus clients productes elaborats amb trufa negra en col·laboració amb els productors locals, com oli amb trufa o mel amb trufa; i també gestiona uns vivers en els quals produeix plantons de carrasca trufera als quals se'ls inocula el fong de la tòfona negra en el seu laboratori. Però la gestió de la societat que regeixen les germanes Moliner no queda ací, i dins del seu catàleg de productes també tenen la formació i assessorament sobre agricultura ecològica en general i de tòfona i bolets, en concret, "dirigida a les dones que es dediquen a l'agricultura", explica Rocío.

Cooperativa de Treball Asociat i restaurant

Agroforestal de Penyagolosa té a més integrada una cooperativa de treball associat, denominada Forest Tuber, formada per cinc persones, totes dones, amb la qual treballen altres iniciatives relacionades més en l'agroturisme i l'hostaleria i que tenen com a seu el Mas de l'Alforí, patrimoni i propietat familiar. "Allí tenim un restaurant que abans portaven els nostres pares i ara el gestionem nosaltres i l'obrim al matí, per a servir esmorzars", explica Rocío.

Aquesta és una més de les activitats empresarials que ajuden a obtenir rendibilitat. Allí mateix, al restaurant, també tenen servei de tenda, on venen els productes que elaboren i és el lloc on destinen la major part de la seua producció. "Nosaltres desenvolupem un cicle tancat, ja que els productes de les nostres collites les utilitzem al restaurant, encara que alguna quantitat també està a la venda a la Cooperativa d'Atzeneta, i defensem i practiquem l'economia circular", diu Rocío.

Marxandatge dissenyat a casa

Durant els darrers anys encara han ampliat més les línies de treball, perquè des de la Cooperativa Forest Tuber també estan especialitzades en la realització d'experiències agroturístiques, com són les visites guiades a les zones de cultiu de la tòfona, on els visitants poden conéixer de primera mà totes les fases d'aquest cultiu. I la darrera és la venda de marxandatge sobre Penyagolosa i Vistabella del Maestrat que es dissenya íntegrament des de l'empresa.

"Com veus és constant la diversificació del negoci, ja que el clima és molt extrem i no podem tindre dependència única de l'agricultura, ja que tant el fred com la sequera no ajuda gens, i a més, en els darrers temps tenim el problema de la superpoblació de javalins, que estan afectant molt a les collites", assegura Rocío.

Reconeixement ministerial

Precisament, eixa constància i l'estratègia de diversificació va suposar la consecució del Premi Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals, en la categoria d'Activitat Agrària que concedeix el Ministeri d'Agricultura l'any 2021. L'emprenedora explica que "va ser una cosa inesperada perquè hi havia projectes també molt bons, però ho vam rebre amb molta alegria i ens va donar forces per a continuar amb les nostres iniciatives". Rocío explica que altre premi "que ens va fer especial il·lusió és el que el mateix any ens van atorgar a l'Escola de Tardor de Morella, ja que és més difícil que et reconeguen el treball al teu territori".

Al cap i a la fi, Rocío té clar que cal revitalitzar el territori amb projectes com el d'Agroforestal de Penyagolosa, lligats a l'entorn i el medi rural perquè els i les joves no se'n vagen dels municipis d'interior.

Noticias relacionadas