Cada volta més prop del fi de la desescalada i de l'entrada de l'estiu, la província sosté el seu calendari cultural a través de festivals com el Feslloc, el Early Music Morella o les Nits al Claustre de Castelló. Les cites de petit format agafen així l'estela de noms com el FIB o el Rototom que han hagut de cancel·lar les edicions d'enguany
CASTELLÓ. Aquest dimecres se sumava a la llista de festivals suspesos el nom del Rototom Susplash que, com cada agost, hauria d'haver omplit de música reggae cada racó de Benicàssim. "No ens imaginem una celebració sense abraçades", deien els seus organitzadors a través d'un comunicat oficial. Una justificació que se sumava, clar està, a altres raons de pes com l'impossibilitat de reunir als seus recintes tants espectadors o el fet d'haver de reconfigurar quasi per complet una cita que viu majoritàriament d'artistes internacionals. "Ens espera un any difícil", reconeixen així els mateixos professionals. I, sense dubtes, ho serà. A la seua caiguda del calendari estival se suma la de moltes altres pèrdues que està patint la província durant aquestes setmanes: el FIB, el Benicàssim Electrònic Festival o el FEN de Vila-real, que l'any passat va fer un pas més enllà duent fins als seus escenaris a la popular cantant Becky G. Però aquests són sols alguns dels projectes que han hagut de renunciar a la celebració d'aquest 2020. En la seua majoria, propostes multitudinàries que es desenvolupen a l'aire lliure.
I potser és precisament per açò que si en Castelló encara queden motius per a gaudir d'un estiu molt estrany, és perquè són, en aquest cas, els festivals de xicotet format els que sí que estan podent conservar les seues actuals edicions. Almenys, així ho faran uns quants. "Nosaltres no treballem amb grans aglomeracions, per això les restriccions d'aforament no ens suposen tant un problema. No fem exposicions al Reina Sofia o al Prado sinó a xicotetes sales, on el goteig de públic és menut però constant", assenyala Daniel Belinchón, director del festival de fotografia Imaginaria. La cita, organitzada per l'UJI, hauria d'haver-se inaugurat el passat mes d'abril però a causa de l'estat d'alarma es trasllada al pròxim 18 de setembre. Ho farà, a més, amb 25 de les 27 mostres que hi havia inicialment preparades i allargant la seua durada a set setmanes. "La por més gran que teníem era no respondre a les expectatives que havíem creat als autors, ja que si bé el nostre compromís és no cancel·lar, tot depén de si les sales estaran o no disponibles", explica el responsable de la cita. I és que a diferència d'altres projectes, Imaginaria no concentra la seua activitat en una sola ciutat, sinó en diferents municipis de la província.
"Hi ha molta gent treballant en la corda fluixa, per això la cultura s'obstina tant a recuperar certa normalitat. De fet nosaltres estem treballant en la recreació d'espais virtuals. Així, si no és aquest 2021, el pròxim any podríem cobrir segur les 27 sales via online", afegeix Belinchón, qui sosté que en cas de no poder finalment celebrar aquest any la cita es planteja com a alternativa editar un llibre amb tots els treballs fotogràfics perquè quede constància, si o si, de l'edició d'enguany. "El repte és salvar el treball dels professionals i tractar que tinguen una compensació econòmica siga com siga", assegura. Un compromís que arreplega la vicerectora de Cultura, Carmen Lázaro, qui assegura que l'agenda universitària "no deu perdre el múscul". "Tal volta des d'un altre enfocament, amb altres terminis i afrontant nous reptes, però les propostes culturals deuen reformular-se i continuar", assevera. En la mateixa línia, el coordinador del SASC, Albert López Monfort, considera que "no s'ha de deixar en la sort dels autors" la continuïtat de les activitats.
Però abans d'aquesta, Castelló espera l'arribada de moltes altres cites. El Museu de Belles Arts acollirà des del 16 de juliol el seu cicle de concerts 'Nits al Claustre', que organitzat per l'Institut Valencià de Cultura (IVC) s'allargarà de manera insòlita fins a l'agost. També farà el propi el Festival de Jazz de Peníscola, que començarà el 17 de juliol i finalitzarà el dia 1 del mes següent amb "inclòs més concerts i alguna activitat de benvinguda", tal com ha avançat el seu director territorial Alfonso Ribes. "Tenim la sort que la major part de l'activitat és en llocs tancats, però a més d'açò, com a administració pública és una obligació per a nosaltres fer un plantejament diferent de les propostes. Encara que siga amb reducció d'aforament, som un servei públic i el principi bàsic que tenim és donar-li el mateix suport a la cultura i tractar de trobar la manera de conviure amb el virus, perquè a més, és probable que aquesta situació dure més del previst", explica el mateix responsable a aquest diari.
Són, en efecte, la major part de les cites que continuen al calendari cultural, projectes que depenen de l'administració pública. Ho són pel fet que aquestes tenen major capacitat d'adaptar-se a unes celebracions amb un menor aforament i és que, en aquest cas, la seua supervivència no depèn fonamentalment dels ingressos que es recapten en taquilla. Així, encara que hi ha esdeveniments com l'Arrankapins o el Festival de Cinema i Música de Castelló que, tot i que són públics, han hagut d'ajornar-se, també continuen en marxa el Festival de Teatre Clàssic de Peníscola, del 17 al 31 de juliol; el Early Music Morella, del 17 al 23 de juliol; i el Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, del 3 al 12 d'agost. "Ara les cites que es poden fer són de xicotet format, però no per això són de poca envergadura. Són festivals que van dirigits a un públic molt específic, que tenien de per si menys afluència, i és tasca nostra estar a l'altura i continuar-les programant", assevera per la seua banda la diputada de Cultura, Ruth Sanz, qui a més, explica que projectes com el festival de teatre han hagut de readaptar-se i renunciar a les companyies internacionals, per a centrar-se en el talent local. "El fet que a moltes companyies valencianes els hagen caigut espectacles, ha permés que ara puguen venir ací", apunta.
I aquest nou marc que s'ha generat ha suposat fins i tot una oportunitat perquè nasquen iniciatives noves com el festival Vilantic d'Orpesa, que oferirà entre els mesos de juliol i agost diferents propostes teatrals pel nucli antic de la localitat. Des de visites teatralitzades a llocs tan emblemàtics com el castell o la presó, fins a sessions d'arts escèniques que es viuran a peu de carrer.
D'altra banda, cites de la tardor com la Mostra de Teatre Reclam traslladaran la seua programació de manera puntual a l'estiu per a fer boca del que vindrà més endavant. En concret, el festival de l'UJI ha programat un concert presencial, a càrrec de l'artista Lola Bou, per al 23 de juny al Paranimf. Un espectacle que reunirà simultàniament a totes les universitats de parla catalana i que, tot i que es retransmetrà en streaming, comptarà amb un aforament reduït per viure-ho també en directe. "És molt necessari que les institucions tirem una mica del carro, perquè les empreses culturals puguen mantenir-se. Per a nosaltres la taquilla no és el més important; ha de ser mantenir la mateixa viabilitat de la cultura, de les companyies i de les empreses. Si ho suspens tot, d'entrada et carregues un ecosistema", manifesta Toni Valesa, responsable de la programació del Paranimf de l'UJI.
Per últim, cal parlar del Feslloc, que es manté a l'agenda d'una manera peculiar. En aquest cas, el festival de Benlloc ha optat per no renunciar a l'edició d'enguany preparant una altra més intimista, amb un aforament molt reduït i un cartell aprimat. L'esdeveniment, símbol de la música valenciana, té previst realitzar-se el 9, 10 i 11 de juliol, però limitarà la seua entrada a únicament 50 persones, tots ells veïns i veïnes del municipi, i no comptarà amb zona d'acampada. Això si, la festa es manté igual, ja que al cartell estan confirmades les actuacions de La Fúmiga, Tardor, Tino Pontet, Jonatan Penalba, El Blüe o Tesa.