Hoy es 16 de diciembre

diferents accions culturals ajuden a visibilitzar el conjunt natural

Il·lustrar la platja de Nules per fer-la eterna

31/07/2020 - 

CASTELLÓ. Quantes voltes s'ha dit que la cultura és més revolucionaria del que pareix. No sols té un compromís ferm amb la societat de crear i difondre art per a donar-li plaer, sinó que en la majoria d'ocasions, la intenció que hi ha darrere d'aquesta és major. Aquí la prova. 

Des de fa molt de temps Nules demana la regeneració de la seua costa, així com la protecció de la seua platja i del conjunt del litoral sud de Castelló, és a dir, de les costes també de Moncofa, Xilxes i Almenara. Ho fa perquè des de fa 90 anys totes aquestes localitats estan sofrint l'avançament del mar. Un depassament que en Nules ha provocat que desapareguen 150 metres de terra entre les cases i la costa. Açò es deu, segons els estudis fets per Enginyeria de Camins de la Universitat Politéctica de València, a l'alteració mediambiental que va provocar en el seu moment la construcció del port de Borriana. Una construcció que es va fer "sense pendre les mesures de protecció ja marcades per la llei" i que, com a conseqüència, va bloquejar els corrents marins que paralitzen el trànsit d'arenes. Tampoc l'ampliació anys després del Port de Castelló va ajudar, "agreujant" la situació. Per fer front a aquest problema, els pobles del sud de Castelló reclamen, a la Generalitat i al Govern Central, una inversió "urgent" que permeta la regeneració i protecció del litoral així com fer front als danys provocats pel temporal.

Tant de bo, aquesta demanda porta molt de temps viatjant entre els despatxos de les diferents administracions. És per això que decebuts de tant d'esperar, arquitectes, historiadors, professionals del turisme i del medi ambient s'han unit en una comissió tècnica que, creada pel mateix Ajuntament de Nules, pretén recolzar-se en l'art, i en la seua capacitat de projecció, per visibilitzar amb més força tota aquesta situació. "L'avançament de la mar no sols està posant en perill les cases de la costa, també les zones humides de Nules estan en perill perquè s'estan salificant. Pensarem que açò és difícil de veure i d'explicar, així que ens hem plantejat llançar accions més didàctiques i culturals perquè la gent conega el problema", explica Manel Alagarda, part de la Comissió Tècnica Platges de Nules.

La iniciativa, que es planteja per a llarg termini, té com a principal objectiu aconseguir el reconeixement dels valors culturals i naturals de tot el conjunt natural de Nules, des de les casetes, fins a l'estany o la marjaleria. I per a assolir-lo han activat durant tot el desconfinament un seguit d'accions que prenen com a principal vehicle la il·lustració. D'una banda, la dissenyadora gràfica Àngela Moya ha creat una sèrie d'obres inspirades en les casetes de la platja de Nules, així com va fer en el seu moment amb diferents edificis de Castelló. I és que aquestes són un símbol important per al municipi no sols per la seua arquitectura tan característica, sinó també per la història que amaguen al seu interior. Tal com conta Alagarda, "a les casetes es reunien unes quatre mil persones durant la Guerra Civil per a fer-les servir com a refugi. Inclòs algunes tenien al seu exterior trinxeres". És tanta la documentació que hi ha al seu al voltant que, per al futur, es plantegen crear un recorregut que exhibisca tot aquest patrimoni cultural. 

Però aquest no és l'únic projecte que s'ha desenvolupat. També la regidoria d'Embelliment Urbà va posar en marxa fa unes setmanes un taller de pintura mural, impartit per Barbiturikills (Bárbara Sebastián i Guillermo Climent) i dirigit a artistes locals, amb el qual es va pintar una paret d'accés a la platja per la zona del far. En aquest cas el propòsit, a més del fet de restaurar llocs deteriorats, era plasmar a manera de sinopsi la gran riquesa natural que engloba tota la zona marítima, les casetes, l'estany i la marjaleria. 

Així mateix, a partir de diferents regidories, s'han desenvolupat de forma transversal sessions de contacontes, entrevistes en streaming a diferents personalitats importants per a la cultura del municipi o inclòs llibres il·lustrats. L'artista i dissenyadora de Benicàssim Júlia Badia narrarà, precisament avui a les 20:30, com ha sigut la seua tasca d'il·lustrar el conte Arrels prop al mar, un llibre que recopila una de les tantes històries que guarden els veïns de Nules al voltant de les seues platges. L'obra, de la fotògrafa i especialista en didàctica del patrimoni Marta Mor, serà presentada mitjà hora abans per la professional Gloria Alagarda.


Noticias relacionadas

next