CASTELLÓ. El Menador Espai Cultural ha acollit aquest dijous l’acte de lliurament del Premis Ciutat de Castelló, un esdeveniment que la Regidoria de Cultura va haver d’ajornar a causa de la crisi sanitària. Aquesta edició ha servit una volta més per a reconéixer les trajectòries de set professionals de les arts, les humanitats i la ciència. Amb tot, l’acte ha servit per a iniciar el curs cultural, una benvinguda que ha comptat amb l’actuació de la companyia castellonenca La Ravalera.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat aquests premis per ser "el reconeixement al treball i esforç de persones i col·lectius que han destacat en els àmbits del coneixement, els drets humans, la investigació, la cultura, l'art". Així mateix, Marco ha manifestat que l'objectiu d'aquests guardons és el de "premiar l'excel·lència professional i humana dels qui s'entreguen a complir els somnis propis i col·lectius, i, a més, compartir-los amb la societat, enriquint i aportant més prestigi a la ciutat de Castelló". Per això, l'alcaldessa ha volgut reconéixer la importància dels Premis Ciutat de Castelló 2020. "El seu esperit cobra hui un major relleu, en homenatjar valors fonamentals per a la convivència, l'educació, l'humanisme, la memòria històrica, la cultura, les arts escèniques, la música, literatura, la igualtat, la solidaritat i la pau, uns valors que són imprescindibles en aquests temps difícils en els quals es fa urgent la unitat institucional, política i social, el diàleg i el respecte".
Per la seua banda, la regidora de Cultura, Verònica Ruiz també ha felicitat els guanyadors i les guanyadores d’aquesta edició dels Premis Ciutat de Castelló i ha recordat que "aquest és el reconeixement més important que atorga la ciutat, amb l’aval d’una sèrie de jurats formats per persones expertes que atorguen més prestigi a aquesta convocatòria". Als jurats,la regidora els ha agraït la seua col·laboració i el fet que hagen posat la seua experiència al servei dels premis, els qual que posen en valor la cultura en el més ample dels seus ventalls”.
Amb tot, Ruiz ha celebrat que" puguem reprendre, a poc a poc i amb seny, la intensa activitat cultural que tenia Castelló abans de la pandèmia i que ara tornarà gradualment". "La cultura és segura i tant aquest acte com tots els que hem programat per als pròxims mesos han estat preparats amb tota la cura per a que el públic gaudisca del teatre, la música, el circ o les arts plàstica amb total tranquil·litat", ha incidit l’edil.
Així, el primer a recollir el guardó ha sigut Víctor Vilanova, premiat en la categoria d'Humanitats per l’obra El proyecto educativo de la Segunda República en las comarcas de Castelló. La depuración del Magisterio. D'altra banda, el Premi de Literatura Infantil Tombatossals ha sigut recollit per María Goretti, autora del conte Super mia!.
En la categoria de teatre, la guardonada ha sigut Begoña Tena, qui a més de rebre el reconeixement, aquest mateix dijous ha publicat l'obra premiada, Errantes. Seguidament, Reis Llòria i Sergi Selma han recollit el Premi Vicent Pau Serra I Fortuño d'Investigació Etnològica per Aprenem del passat, eduquem en el futur. El patrimoni Etnològic de Castelló de la Plana.
L'artista castellonenc Francisco Rangel ha pujat a l'escenari per a recollir el Premi d'Arts Plàstiques per la composició El somni d'Adan. Pel que fa al Premi Excel·lència Musical Guitarrista Manuel Babiloni, ha sigut el compositor Ramón Paús qui s'ha emportat el guardó a casa en aquesta edició.
Finalment, va tancar l’acte de lliurament de premis l'activista Fathuma Ahmed, guanyadora del Premi per la Pau en reconeixement a la seua lluita contra l'ablació genital femenina i a favor de l'empoderament de la dona.