CASTELLÓ. A Vilanova d'Alcolea l'art va eixir de casa fa cinc anys i ja no ha tornat a entrar. O, bo, sí. Ho va haver de fer forçadament per la quarantena. Però, en aquells mesos qualsevol acte quotidià que tenia a veure amb el carrer va quedar anul·lat. Ni prendre la fresca amb les veïnes, ni jugar amb els amics i les amigues o, en el cas d'aquest municipi de Castelló, ni tampoc intercanviar experiències a través de diferents activitats artístiques. I és que, des de fa un lustre, el poble s'ompli d'iniciatives culturals gràcies al FAVA365, un projecte que va nàixer l'any 2016 amb l'únic objectiu de dinamitzar i encoratjar la cultura no un dia, ni dos, sino tot l'any.
Sols així, al llarg d'aquest temps, el festival ha aconseguit provocar inquietud entre la gent del poble, perquè a més de programar espectacles de dansa, música o teatre, ha permés que els mateixos ciutadans es formaren en alguna de les disciplines artístiques citades, i també en altres com l'escultura, la fotografia o el dibuix. Ho ha fet a través de tallers formatius, tertúlies, encontres, visites, excursions i fins i tot impulsant projectes col·laboratius i residències. Un procés artístic i d'aprenentatge que, malgrat la pandèmia, encara avui continua actiu. Tot i que llògicament no de la mateixa manera.
Vilanova d'Alcolea bufarà aquest dissabte els ciris del seu cinqué aniversari a dos quilòmetres dels seus carrers. La festa es trasllada al riu Vilanova, on ha nascut un nou espai cultural: Riu viu!. "És evident que el format d'altres anys, d'ocupar tots els carrers del poble, no es pot fer. No és el recomanable, per això es va plantejar l'opció d'habitar el riu, on ja l'any passat es desenvoluparen dues residències artístiques", explica Eugeni Trilles, organitzador de l'acte. A més, lluny de voler presumir d'una festa espectacular per ser la celebració del seu primer lustre, des del FAVA365 han preparat un dia farcit d'activitats que, tant de bo, va dirigit als seus veïns i veïnes. "No hem fet cap mena d'acció publicitària. Serà una edició més local per mostrar aquest nou espai", incideix Trilles.
Amb totes les mirades dirigides, ara sí, cap al riu, aquest nou espai artístic que ha brollat al camp acollirà, primer que tot, les residències artístiques que Sergio Martínez Talamantes i Aaref Albasha El Farra desenvoluparen durant l'any passat. Es tracta de dues intervencions de ceràmica, fetes a més per dos artistes nascuts de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de Castelló (EASD). En el cas de Martínez el que es mostrarà és una sèrie d'escultures, les quals a partir de l'aire produiran un soroll que només s'escolta amb el silenci. Igual que ocorre amb les caragoles marines. El castellonenc ha volgut així tractar de retractar el silenci d'una manera més ambigua. La idea que es vol explicar és semblant al concepte del ying i el yang: des d'aquest punt de vista, el silenci no existiria sense el soroll i el soroll no existia sense el silenci.
Per la seua part, Albasha El Farra abordarà el so i el silenci a partir de dues escultures diferents. Una inspirada en les centraletes telefòniques i l'altra, amb una forma de paret, evoca una consola autònoma que es manté i se li pot envoltar. Per al creador, el silenci és abstracte, així que la centraleta és una massa solguda d’aspecte antic i desgastat.
D'altra banda, el FAVA365 ha organitzat un recital poètic, a càrrec de Vicent Camps (Xirivella, 1958), qui des de fa més de trenta anys es dedica a la narració oral. És en efecte, un dels rapsodes amb més experiència del nostre territori i al seu currículum compta amb diferents discs de poesia o la coordinació de diferents clubs de lectura. Juntament amb ell, i unes quantes hores després, la poetessa Begonya Pozo també oferirà un recital. La valenciana també és una gran activista en favor de la poesia, havent-se dedicat des de fa molts anys a la difusió de les obres d'altres autors.
I a més de poesia, també Vilanova d'Alcolea està preparada per a acollir diferents actuacions musicals a càrrec d'un quartet de corda pop-rock internacional. També, l'alumnat del Conservatori Professional de Dansa de Castelló protagonitzarà dues actuacions a vores de riu. I el FAVA365 serà una volta més aparador del talent local, exposant totes aquelles fotografies i pintures que el veïnat va crear durant els mesos de confinament. La mateixa organització del festival va impulsar una convocatòria artística per rebre el màxim nombre de creacions possibles, unes imatges que ara s'exposaran penjades a les rames dels arbres que allí habiten. Així mateix, l'artista Sara Bellés intervindrà un mural que simbolitzarà el passat del Riu Vilanova i l'artista Alejandra de la Torre intervindrà amb pintura la vora del mateix riu.
Finalment, aquesta edició tan singular es completarà amb una exposició fotogràfica de l'artista Paco Marco, exposada en el casc urbà del municipi, exactament en el Perxe de l'Ajuntament. I les mateixes imatges de la mostra 'Es nota el silenci', fetes pels veïns i veïnes durant l'estiu de 2020, es penjaran en format més gran en els balcons del carrer Major. D'aquesta manera es continuarà nodrint d'art a un poble que des de fa anys ha encontrat en la cultura el seu camí cap a la reinvenció. Un compromís que lluny de frenar-se agarra més espenta amb l'energia d'un riu.