CASTELLÓ. El Servei d’Activitats Socioculturals de l’UJI, dependent del Vicerectorat de Cultura i Relacions Institucionals, ha adequat a la docència en línia els continguts de vuit dels cursos impartits per les diferents aules dins del projecte UJI-encultura formació, amb l’objectiu de garantir la seua continuïtat durant el confinament i mantenir el seu compromís de suport a la cultura universitària.
Els cursos que es mantenen operatius són de fotografia, creació literària, cant coral, big band i llenguatge del jazz, iniciació al teatre, pràctica teatral, interpretació i taller de vídeo. "L'adequació dels continguts a la docència no presencial ha estat tot un repte, possible gràcies a la professionalitat del professorat i la bona disposició de l’alumnat" ha destacat la vicerectora de Cultura i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro. "D’aquesta manera, queda garantida la proposta formativa de les aules plantejada a l’inici del curs", ha afegit.
Des de l’Aula de Fotografia, s’ha continuat amb classes setmanals via telemàtica del taller de fotografia Contar amb imatges. Accions i recursos per a la creació de projectes fotogràfics impartit per Julián Barón. Juntament amb les classes, també s’ha realitzat una videoconferència amb l’artista convidat d’aquest mes, una xarrada entre Jon Cazenave i Jesús Monterde.
L’Aula de Cinema i Creació Juvenil ha continuat, d’una banda, amb el taller d’escriptura creativa Escriure el que imagine impartit per Rosario Raro i Pasqual Mas, treballant a través del blog http://pliegosvolantes.blogspot.com/ en l’assessorament a l’alumnat i amb la correcció de textos per a la nova edició del llibre anual del taller. D’altra banda, l’alumnat del taller de vídeo Trastorn visual s’ha adaptat a la nova situació i telemàticament treballa en la producció i edició d’una peça audiovisual amb la supervisió d’Adam Brenes, docent del taller.
En l’àmbit musical, l’Aula de Música, ha adaptat a docència en línia el taller Big band i llenguatge de Jazz, impartit per Víctor Colomer, David Pastor i Jordi Albert, amb classes, tasques i atenció virtuals i es treballa en un vídeo sobre un arranjament de Víctor Colomer adaptat al jazz d’un tema del conegut musical Hair. El taller Cant coral. Orfeó, impartit per Ada Moliner i en tècnica vocal reforçat per Ieva Lavrinovica, aborda els aspectes més tècnics del cant amb vídeos i material escrit i el treball sobre el repertori amb els midis gravats per veus (soprano, contralt, baix i tenor), gravacions dels passatges més complicats i material audiovisual per a la bona pronúncia, entre d’altres.
Per últim, l’Aula d'Arts Escèniques Carles Pons celebra el Dia Internacional de la Dansa el 29 d’abril amb la participació dels alumnes del Taller de dansa que en les seues activitats telemàtiques inclouran, en col·laboració amb l’EMD de Vila-real, una classe oberta, una jam de dansa, i la lectura del manifest internacional.
Pel que fa als tallers de teatre, continuen amb activitats digitals a través del correu electrònic i diverses plataformes digitals. Així, el Curs d’interpretació està immers en el muntatge L’oblit que serem, i treballant en línia el teatre èpic de Brecht, aprofundint més en el rol del distanciament del teatre brechtià.
El Curs de pràctica teatral (taller d’escenes) ha establert una dinàmica de treball amb tècniques energètiques al voltant de la gestió emocional. A partir d’ací s’ha generat un projecte que consisteix a crear xicotets curtmetratges amb els quals poden aprendre des de l’escriptura dramàtica i tot el procés creatiu fins a la interpretació davant la càmera. Mentrestant, el Curs d’iniciació ha encetat una sèrie d’intercanvis amb un recorregut teòric per la història del teatre i desenvolupament de continguts temàtics, un taller creatiu per a treballar les eines de l’espectacle que pensaven preparar, i xicotetes històries confinades que l’alumnat grava per a després visualitzar conjuntament i fer les correccions oportunes.