del 2 de novembre a l'1 de desembre

Reclam fixa la seua mirada en un teatre crític i plural: guia per a futurs espectadors

31/10/2019 - 

CASTELLÓ.Teatre que ironitza sobre la poca capacitat dels polítics per a arribar a acords, teatre com a prisma de casos de bullying o de violència masclista, teatre que et recorda a com és trencar amb un ex, teatre divertit/terrorífic/o de profunditat per a viure amb els més menuts, teatre que ens retorna al franquisme o al camp de Mauthausen; també dansa que es reivindica sobre l'escenari, una funció d'òpera o un homenatge a l'important dramaturg Carles Pons. Tots aquests -i més- seran els focus de la 27ª edició de La Mostra de Teatre Reclam que com és habitual nodrirà la província de Castelló d'un fum de cites culturals.

El mecanisme sempre és el mateix: s'ofereixen del 2 de novembre i fins a l'1 de desembre tot un seguit d'actuacions que recalaran en les seus culturals d'Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló de la Plana, Orpesa, Vilafranca, Vila-real i Vinaròs. Totes poblacions que han sol·licitat expressament als organitzadors del Reclam participar en aquesta cita multidisciplinària i on, molt important, es compleixen els mínims tècnics i de personal que necessita aquest tipus d'activitats. Amb l'Impuls directe de la Universitat Jaume I, el pressupost d'aquesta cita -que parteix de 80.000 euros- s'engrosseix amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la fundació Caixa Castelló, la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de cultura i l’INAEM, però també depén de la partida de cada ajuntament. No és sinó amb eixa col·laboració que el Reclam aconsegueix d'any en any vertebrar la cultura provincial.

El seu atractiu roman a més en el fet que les obres, si bé coincideixen de vegades en dos o tres municipis, la majoria d'ocasions doten d'exclusivitat a la representació que es viu a cada població. Un fet que obliga als amants d'aquest art a desplaçar-se fins a les perifèries. "És un error no entendre la cultura com una eina indispensable i ineludible en la formació integral de les persones, per això la Mostra té un segell propi de programació escènica diferenciada i compromesa amb l'art contemporani", va reiterar la vicerectora de Cultura, Carmen Lázaro, en la presentació de l'esdeveniment que va tenir lloc ahir juntament amb el director de l'IVC, Abel Guarinos; la diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz; el gerent de la Fundació Caixa Castelló, Leopoldo Monfort; el coordinador la Mostra, Antoni Valesa, així com representants dels municipis que participen en el Reclam. Aquí una guia per a no perdre's entre mig centenar d'actuacions:

Teatre per a tota la familia:

On: Vila-real
Què: Sonata Circus
Qui: La Troupe Malabó
Quan: 3 de novembre

Pocs espectacles infantils compten amb tants condiments com aquesta obra –dirigida per Jesús Jara- on es combina l’òpera, el cant i estranys instruments musicals amb el circ i les tècniques i varietats que caracteritzen a tot clown. En ella, Coral i Rebeco (Silvia Queralt i Sergio Chaves) tracten d’aconseguir els seus somnis que són convertir-se en soprano i artista de circ, respectivament. El missatge serà clar, tot esforç mereix de valentia, lluita i sacrifici però sense deixar en un segon pla la felicitat.

On: Almassora
Què: Monstres i monstruitos
Qui: Xarop Teatre
Quan: 3 de novembre

A mig camí entre terrorífica i divertida, la companyia castellonenca de Carles Benlliure contarà la història d’un bruixot que, amb aparença de malvat, vol expulsar de la seua casa a un jove anomenat Pit. Tant de bo, aquest no serà tan fàcil d’espantar, tot i que no faltaran els recursos de tota peli de terror: dimonis, calaveres o dragons.

On: Almassora i Castelló de la Plana
Què: Sabates noves
Qui: Teatre de l’Home Dibuixat
Quan: 28, 29 i 30 de novembre en Almassora; 1 de desembre en Castelló

Aquesta és una peça de teatre d’objectes i en ella es narra la història d’un xiquet que estrena sabates i se’n va al riu a berenar. Pel camí el menut va descobrint el món que li rodeja (cases, paisatges, persones i animals) fins que acumula una gran quantitat d’experiències amb les que el mateix personatge va creixent. La trama ens ve a dir que si bé sabem que les sabates mesuren la grandària del nostre preu, també mesuren els anys, les vivències i la forma d’enfrontar-nos a la vida.

On: Almassora
Què: Bianco
Qui: Labú Teatre
Quan: 9 de novembre

Bianco és el primer projecte d’aquesta companyia catalana que, en tan sols un any de gira, ha rebut un premi internacional com a Millor Espectàcle del Festival FITC de Bucarets. Estrenada en 2017, l’obra parla de com les persones han d’aceptar els canvis que es produeixen a la seua vida. És important saber gestionar-los i no aferrarse al passat per a evolucionar. La representació mescla un llenguatge visual, còmic i poètic.

On: Benicarló
Què: 
Qui: Maduixa Teatre
Quan: 9 de novembre

Aquesta proposta de dansa familiar també ha sigut premiada com a Millor espectacle familiar en la Mostra d’Alcoi. La funció parla de creativitat i imaginació -fent servir l’enginy audiovisual- com a mecanisme per a evadir-se de la duresa de la vida.

On: Castelló de la Plana
Què: Escargots
Qui: Slow Olou
Quan: 13 de novembre

Els clowns Toti Toronell i Pere Hosta construiexen un show d’humor i poesia on es converteixen en dos caragols. Com diu el nom de la companyia slow (lento), la peça anirà al ritme d’aquests mol·lusc per a mostrar un surrealista recorregut on sabrem com és estar en la seua pell.

On: Castelló de la Plana
Què: Josafat
Qui: Companyia Passabarret
Quan: 15 de novembre

Josafat i Fineta es converteixen, sense saber-ho, en una relació de “bella i bèstia” en la qual juguen amb equilibris, llançament de ganivets, vols aeris, una roda cyr o una perxa de sis metres d’altura. L’obra és una adaptació de la novel·la modernista del mateix títol, de Prudenci Bertrana.

On: Vila-real
Què: Salüq
Qui: Maquinant Teatre
Quan: 17 de novembre

La dansa, les arts plàstiques i les noves tecnologies es troben per a explicar la gran aventura de Nür, una xiqueta que emprèn de manera involuntària una xicoteta gran odissea fugint del seu país.

Més obres: L'oferta es completa amb Astrolabi (el viatge de Duna), de Disparatario el 16 de novembre en Betxí; Hippos, de Zum-zum Teatre, el 15 de novembre a Castelló; ... i les idees volen de la Companyia Animal Religion, el dia 23 en Benicàssim,; Fràgil, de la companyia de Maria Andrés el dia 24 en Benicarló, i Ovvio, de Koletiv Lapso Cirk, l'1 de desembre a Benicàssim.

Teatre documental i amb memòria històrica

On: Almassora
Què: Maletes de Terra
Qui: La Medusa i Visitants
Quan: 16 de novembre

Dirigida per Sònia Alejo, es tracta d'una creació itinerant que recorrerà els anys 30 i 50, a través de la veu i pell de diferents dones que visqueren la dictadura. 

On: Castelló de la Plana
Què: Claudia
Qui: La conquesta del Pol Sod
Quan: 22 de novembre

L'actriu d'aquesta obra Claudia Victòria Poblete Hlaczik conta sobre l'escenari la seua propia història. La jove que vivia a Buenos Aires va descobrir amb 21 anys que era filla d'un matrimoni desaparegut i que havia viscut tota una vida inventada. Com els seus pares, altres milers de persones varen desapareixer en el que es coneixia com el Procès de Reorganizació Nacional, l'etapa més sangrenta que recorda Argentina. 

Més obres: També els espanyols de Mauthausen es recordaran amb l'obra teatral Mauthausen. La voz de mi abuelo, que es basa de nou en un testimoni real i tindrà lloc el 30 de novembre a Betxí; i Celebraré mi muerte, l'1 de desembre a Vinaròs.

Teatre de gènere

On: Benicàssim
Què: Rebota, rebota y en tu cara explota
Qui: Agnes Mateus i Quim Tarrida
Quan: 29 de novembre

Premi de la Crítica 2017 al Millor espectàcle de Noves Tendències, Rebota, rebota y en tu cara explota és una obra que reflexiona en forma de performance sobre la violencia contra les dones i la passivitat que impera a la societat. "Les dones no “perdem” la vida, a les dones ens assassinen. Començarem a dir les coses amb el seu nom", manifesten les seues autores.

On: Castelló de la Plana
Què: Elisa y Marcela. Historia que parece cuento
Qui: Areta Bolado, Noelia Castro i Ailén Kendelman
Quan: 26 de novembre

És tracta d'unes de les obres més guardonades de l'actual Reclam, per saber interpretar, plasamar i evocar la historia d'aquestes dues dones que en 1901 es casen en l'esglesia de San Xurxo (A Coruña), una d'elles vestida d'home. La historia parla, d'aquesta manera, de persecusions policials, de canvis d'indentitat i sobretoto d'informacions manipulades. 

Més obres: Així mateix, la temàtica feminista també respirarà amb ¡Habla, coño, habla!, de la companyia Unaovarias, en Castelló el 12 de novembre; i Segarem ortigues amb els tacons, de Teatro del contrahecho, en Almassora el 24 de novembre.

Teatre d'actualitat

On: Castelló de la Plana i Vinaròs
Què: El pacte
Qui: Bullanga Teatre
Quan: el 6 i 17 de novembre, respectivament

El pacte ironitza sobre eixa cosa tant actual com és el bloqueig polític i la poca capacitat per arribar a acords. Tres forces polítiques s’uniran per desbancar el partit que sempre guanya les eleccions. "Avui comença el canvi", diuen, però tot dependrà d'una reunió entre els representants de cada partit. Us sona?

On: Almassora
Què: Bullying 3.0, una historia diferente
Qui: Toni Galarza
Quan: el 12 de novembre

Basada en fets reals, aquesta peça teatral narra el canvi brusc i inesperat en la vida de la protagonista. Un fet que la submergeix en una espiral que no hauria imaginat mai i encara menys desitjat, que la fa arribar al límit de la seua existència.

Més obres: En clau de directa actualitat també estaran No hay papel de Beatriz Bergamín, el 9 de novembre a Vila-real; y Mariana Pineda, Federico García Lorca de la Companyia 3000 Ducados que es representarà en funcions per a escolars a Vilafranca, Betxí, Borriana, Benicàssim i Oropesa;

Temps per a la dansa

On: Borriana
Què: Valencia Dancing Forward 
Qui: Valentina Gorbalán.
Quan: 21 de novembre

12 bailarins sobre l'escenari oferiran un complet espectacle de dansa on es podrà veure, d'una banda, una peça del coreògraf madrileny Javier Monzón; d'un altra l'estrena absoluta de la coreògrafa valenciana Clara Barberà i del col·lectiu innovador i contemporani Led Silhouette. I també, una peça d’Ishan Rustem, coreògraf reconegut internacionalment i resident de la companyia de Portland (EUA) amb la gran peça musical del Bolero de Ravel.

On: Castelló de la Plana
Què: Fronteras
Qui: María Pagés i El Arbi El Harti
Quan: 23 de novembre

Constuïda entorn d'una coreografia, una il·luminació, una música, una escenografia, un vestuari i un relat demogràfic concret, es desenvolupa una peça flamenca que explora la conseqüent violència i agressió sobre la consciència humana.

Més obres: Més actuacions de dansa es viuran amb Dowtango, de la companyia de Lucía Marote y A vore, de Ramón Balagué & Sónia Gómez & Astrio, el 8 de novembre en Castelló; La espina que quiso ser flor, o la flor que soñó con ser bailaora, d’Olga Pericet, el 16 de novembre en la mateixa ciutat; i El arbi El Harti, i Arbre, de la companyia OtraDanza d’Asun Noales, el dia 23.

Teatre de text

On: Orpesa, Castelló de la Plana, Vilafranca
Què: Chucho
Qui: La Zafirina Teatro
Quan: 17, 19 i 30 de novembre, respectivament

Finalista dels 22é Premi Max de les Arts Escèniques i Premi Teatre Autor Exprés de la SGAE, Chucho és una obra d'humor recomanable per a veure amb el teu ex… o no. Però el que esta clar que és que aquesta parla del amor en general i del desamor. Pel que alguna cosa del seu discurs et sonarà. 

On: Vinaròs
Què: L'electe
Qui: Horta Teatre
Quan: 29 de novembre

Aquesta és la història d'un polític que reflexiona entorn de les motivacions que li han portat a ser president just abans de ser investit. Afirmen els seus autors que la representació no s'inspira en cap persona o episodi concret, però també són conneixedors que les seues semblances amb l'actualitat poden dur als espectadors a una història en particular. 

Més obres: el Reclam també serà lloc d'obres de gran rellevancia com Las Mañas, de la cia Las Mañas, el 4 de novembre en la Casa de l'estudiant de l'UJI ; El Romacero Gitano de Federico García Lorca de Lluís Pasqual, també a l'UJI el 28 de novembre ; i Lapònia de Cristina Clemente i Marc Angelet, el 30 de novembre al Principal de Castelló. 

Un homenatge a Carles Pons

El dia 10 de novembre, a les 18h, al Teatre del Raval, es farà una festa espectacle en record de Carles Pons, gran promotor d'aquest gènere en l’educació i que l’aula de Teatre de l’UJI porta el seu nom. Com que enguany a finals de març va fer 20 anys de la seua sobtada mort, des de la Universitat han estat dedicant a la seua figura i obra els treballs fi de curs de les aules i ara en el marc del Reclam la festa espectacle Carles Pons, 20 anys.

Així mateix, per completar l'agenda del Reclam 2019, cal esnomenar altres cites musicals que tindran lloc en aquest circuit cultural. D'una banda, l'òpera Les Mamelles de Tirésias recalarà, com una gran oportunitat, al Teatre Principal el 28 de novembre; Moments Camut, del grup Camut Band el 30 de novembre a Vila-real, i en la Sala Sant Miguel es viurà la performance musical Passió pel minimalisme dedicada a Carles Santos.



Noticias relacionadas

next