estudiants de valencià volen canviar una definició del diccionari normatiu valencià

Alumnes de l'EOI, en peu de guerra amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua en contra del masclisme

6/03/2019 - 

CASTELLÓ. Amb el pas dels anys, els ciutadans i ciutadanes hem anat evolucionant i construint a poc a poc un món més respectuós, inclusiu i igualitari entre dones i homes. Però hi ha circumstàncies i moments determinants al nostre dia a dia que ens fan prendre més consciència del masclisme implícit que trobem a la societat, al nostre comportament o a la pròpia llengua. Això és el que els ha passat a les i els alumnes del curs C1 de valencià de l'Escola Oficial d'Idiomes de Castelló.

Un dia qualsevol, mentre estaven fent tasques a classe, van buscar al Diccionari Normatiu Valencià la paraula efeminat. La sorpresa va arribar quan van llegir la segona accepció del terme: "Que resulta excessivament bla, sense força, sense vigor". I l'exemple encara va més enllà: "Un poble efeminat, submís, poc disposat a la lluita". En llegir aquesta segona definició els alumnes la trobaren discriminatòria. Per això, es mostren indignats i en desacord amb el tractament de gènere que ha fet l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. "Considerem que l'accepció és un clar greuge comparatiu de gènere que atribueix atributs de feblesa, de desprotecció, de dependència i de submissió a tot aquell que no encaixa amb els estereotips masculins", defensa Susi, una de les alumnes implicada en la iniciativa.

 

Davant aquesta situació ofensiva que s'han trobat, les xiques i xics de la classe de valencià han decidit lluitar pel que creuen correcte i manifestar el seu desacord amb la definició. Per això han fet arribar a l'AVL un manifest explicant la seua objecció. "Amb la intenció d'evitar que el diccionari de tots els valencians siga font d'estereotips discriminatoris, demanem que s'elimine la segona accepció del mot efeminat, o opcionalment que es corregisca amb algun tipus de marca que faça explícita la discriminació en aquest ús semàntic del mot" expressen al manifest.

Per difondre aquesta proposta i guanyar suport per a la causa, els estudiants han celebrat aquest dimarts un acte de reivindicació en el que han explicat la iniciativa llegint el manifest que ells mateixos han escrit per a després signar-lo i enviar-lo als membres de l'AVL. Les i els alumnes han creat així mateix una campanya sota el hashtag #SocEfeminatDNV per a recollir signatures mitjançant la plataforma change.org i una pàgina de Facebook anomenada Per un diccionari DNV igualitari. AVL de totes i tots. A més, han fet un vídeo per tal que el missatge arribe el més lluny possible i la difusió siga major per xarxes socials.


I és que, definicions com aquesta, que es troben hui en dia al nostre diccionari, "són les que, de manera inconscient, instauren patrons basats simplement en creences, valors i tradicions socioculturalment construïdes del que es considera masculí i femení", assenyalen. El diccionari és una ferramenta indispensable per a persones que estudien la llengua, professors i professores, professionals de la comunicació o per a les xiquetes i xiquets que l'utilitzen cada dia a l'escola. Per aquesta raó, els estudiants de valencià de l'Escola Oficial d'Idiomes i totes les persones que recolcen la iniciativa lluiten ara mateix per a eliminar definicions tan pejoratives i que institucionalitzen la discriminació al mateix diccionari.

Noticias relacionadas

next