Hoy es 25 de diciembre

exposicions, documentals i concerts reinvindiquen aquest art

Atzeneta, 'capital' de la dolçaina i el tabal

18/10/2022 - 

CASTELLÓ. La Diputació de Castelló ha acollit aquest dimarts la presentació de l’activitat Camins de dolçaina’ organitzada per la Federació Valenciana de Dolçainers/res i Tabaleters/res (FVDiT) i l'Ajuntament d'Atzeneta, i que compta amb el suport de la institució provincial i l'Institut Valencià de Cultura. La jornada es celebrarà els dies 21, 22 i 23 d’octubre de 2022 a Atzeneta per reivindicar el so de la dolçaina i el tabal amb diferents vessants, en aquesta població que, a més a més, celebra el 750 aniversari de la seua carta pobla.

La programació comptarà amb exposicions, documentals, cant d'estil, tallers, lutiers, cercavila d'animació amb vermut, llibres, cercavila, presentació de nou disc compacte, jazz, dianes amb pólvora, concerts amb la banda, bureo amb la rondalla, entre altres activitats. 

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha destacat que, “amb aquesta col·laboració, hem volgut posar en valor les tradicions i, en concret, la música tradicional d’Atzeneta”.

Els actes començaran el divendres amb l'exposició ‘L'eina de la nostra’ i el documental ‘Herència de futur’, rematant el dia amb el concert de Titana i l'empelt. El dissabte hi haurà lutiers i tallers i una cercavila d'animació amb la Colla de Nanos i Gegants de Vinaròs i la colla de L'Aguilot de Tortosa, per acabar el matí amb un vermut dolçainer. A la vesprada es compartiran les darreres aportacions editorials al voltant de la dolçaina, hi haurà una cercavila amb músics de Catalunya, Aragó, Castella la Marxa i País Valencià, la presentació del darrer disc compacte dels Germans Caballer i amics, i acabarem amb un concert de Dolç Jazz Project.

El diumenge hi haurà dianes amb pólvora amb Xaloc i els seus trabucaires, una cercavila de la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló, un concert de la Colla de Castelló amb la Banda de Música d'Atzeneta i rematarem els actes amb un bureo en acabar de dinar.

Així mateix, s’aprofitarà l'avinentesa per a lliurar un sentit homenatge a Miguel Ferreres Masplà, gaiter de Morella i boticari d'Altura, i "un dels músics més implicats en la dolçaina" des dels seus inicis amb els Gaiters de Morella i la seua aportació amb el tudell amb rosca, per facilitar l'ús del nostre instrument.

Noticias relacionadas

next