CASTELLÓ. L'Ajuntament ha divulgat entre els centres educatius del municipi, aprofitant la proximitat de les festes de Nadal i de Reis, la campanya d'ús no sexista de joguets Juguem des dels bons tractes?, amb l'objectiu de promoure “la cooperació i els bons tractes en el joc i combatre els prejudicis i estereotips al voltant dels joguets” que, segons ha assegurat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, “impedeixen avançar cap a una societat igualitària".
Amb aquesta acció, ha assenyalat la regidora, es pretén fomentar la compra de joguets sense estereotips de gènere, “com un pas més en la construcció d'una societat inclusiva i diversa on tinguen cabuda diferents sensibilitats”.
La iniciativa, que ha anat acompanyada també de la distribució de 4.000 cartes en valencià perquè els xiquets i les xiquetes puguen fer les seues peticions als Reis Mags en la llengua pròpia, va dirigida al professorat, a les persones adultes i també als xiquets i xiquetes, amb l'objectiu de col·laborar a “educar en igualtat”, animar a les famílies a “regalar joguets que no discriminen les xiquetes i els xiquets en funció del gènere”, i alhora fomentar des del joc “actituds de diàleg i respecte”, ha manifestat l’edil d'Igualtat.
Així mateix, ha apel·lat, a les portes de Nadal, a la responsabilitat de les famílies “a l'hora d'educar els fills i les filles en el consum responsable, en el respecte cap als altres i en la no discriminació de cap tipus”, però, sobretot, ha afirmat que “tenim la responsabilitat de donar-los l'oportunitat de jugar lliurement i no encasellar-los en uns rols determinats a través dels joguets que els regalem”.
Tot i que, ha precisat, el foment del joguet no sexista es pretén que no se circumscriga únicament a un període temporal determinat, com en aquest cas Nadal, sinó que es convertisca en “un hàbit que estiga present durant tot l'any”.
En aquesta línia, Maria Romero ha destacat la transcendència dels joguets quant a la transmissió de “valors socials i culturals”, per la qual cosa, segons el seu parer, “poden ser determinants per a la creació de la identitat de gènere dels xiquets i les xiquetes i en el seu desenvolupament personal”.
A més, sota la premissa del dret universal dels xiquets i les xiquetes a jugar, ha indicat la responsable municipal d'Igualtat, han de poder jugar "sense perjudicis ni restriccions imposades per estereotips rancis" i afavorir, sobretot, "rols respectuosos amb els gèneres" i estimulant la “cooperació igualitària”.