Hoy es 15 de enero

únic vestigi de la muralla de la ciutat del segle XIV

Castelló reobre la Torre Medieval de Sant Pere

Torre Medieval de Sant Pere
19/10/2022 - 

CASTELLÓ. La Regidoria de Cultura reobri aquest dijous la Torre de Sant Pere a la plaça Les Aules, que es pot tornar a visitar a l’aula-museu subterrani després de la rehabilitació del sostre de pabés. Els vestigis de la també anomenada Torre dels Alçaments corresponen a la base d’un dels portals del recinte amurallat del Castelló del segle XIV, que el Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) va obrir en març de 2019, tancant-se més tard pels desprendiments del sostre. Ara, després dels informes i de sis mesos d’obres, es pot reobrir al públic, que podrà visitar l’espai de manera gratuïta, de dijous a dissabte de 11.00 a 13.00 hores, i divendres i dissabte també de vesprada, de 17.00 a 19.00 hores.

La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha assenyalat que “els vestigis de la Torre de Sant Pere són els únics que queden de la fortificació medieval de la ciutat, per la qual cosa és important recuperar-los, tornar a ficar-los en valor, i obrir-los de nou a la ciutadania, per a que puga gaudir-los, recuperant una part de la nostra història”.

La Torre dels Alçaments tornarà ser ara visitable, formant part de nou de l’Itinerari de la Muralla Medieval de Castelló del MUCC. L’emplaçament que sobreeixia de la muralla forma part de la darrera ampliació del recinte emmurallat medieval de Castelló cap a l’any 1386. Aquesta part de la muralla va ser l’última a acabar-se, ja que hi havia l’hospital de Trullols, on ara està el Palau de la Diputació.

La torre limitava amb el vallàs de Sant Lluís, un barranc que portava les aigües de la zona oest de la vila fins a l’anomenat Toll (a l’actual plaça de Maria Agustina), lloc on la séquia Major es dividia amb la séquia de Coscollosa i feia de mur que entollava l’aigua. Es pot veure clarament la fondària del barranc en aquest indret, ja que, des del nivell de la plaça actual fins al fons del barranc, la base de la torre té entre 3 i 4 metres de desnivell.

Es pot contemplar la tècnica constructiva emprada per a erigir la torre, almenys la base d’aquesta. Morters de calç i cudols de riu formaven un conglomerat que es pot anomenar formigó. El mur forma un polígon amb cares perfectament escairades i atalussades per l’exterior que havia d’estar vist i amb un parament irregular a l’interior que quedava tapat pel paviment de dins de la vila.

Tanmateix, s’observen elements de formigó armat “modern” a l’extrem del mur. Són restes d’un refugi de la Guerra Civil dels que es feren per protegir la gent dels bombardejos de les tropes rebels franquistes (amb l’aviació des de l’aire i els vaixells des de la mar), que va desaparèixer amb les obres de la plaça.

Noticias relacionadas

next