Castellón Plaza

Planteja que els consells escolars decideixen quines llengües deuen prioritzar-se

Betxí impulsa una moció contra la 'Llei de Llibertat Educativa' per no garantir un bon aprenentatge del valencià

Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

CASTELLÓ. L'Ajuntament de Betxí ha aprovat, en l'última sessió plenària de l'any, una moció per a demanar la retirada de la denominada 'Llei de llibertat educativa'. La proposta, presentada pel grup Compromís, va obtindre el suport de la major part del consistori amb deu vots a favor (Compromís, PSOE, Unides Podem i el No Adscrit) i tres en contra (PP).

La regidora d'Educació, Núria Meneu, va defensar la necessitat de retirar aquesta llei al considerar que "no garanteix que els alumnes que trien l’opció del castellà com a llengua base acaben l’educació obligatòria amb un bon nivell oral i escrit del valencià", la llengua pròpia i històrica de Betxí. En aquest sentit, la moció planteja que siguen els consells escolars els qui decideixen, segons la realitat sociolingüística de cada centre, quines llengües deuen prioritzar-se en les diferents etapes educatives.

Cal recordar que les Corts Valencianes aprovaren el passat mes de juny la nova 'Llei de llibertat educativa', impulsada pels grups parlamentaris PP i VOX, amb la novetat que ara siguen les famílies les que puguen elegir la llengua base (valencià o castellà) en les que desitgen que els seus fills i filles realitzen l'Educació Infantil, Primària, Secundària Obligatòria i Batxillerat. Una proposta que, com adverteix Compromís, "trenca el principi d'inclusió educativa, ja que no es té en compte la necessitat de cohesió dels grups", i "tampoc es garanteix un aprenentatge competent del valencià".

Tal com va explicar Meneu, "si bé l'alumnat que prioritza el valencià domina perfectament el castellà en finalitzar els seus estudis, no ocorre el mateix a la inversa". I, aquest fet, "podria generar molts problemes en el funcionament del centre, a més de guetos en funció de la llengua base triada".

Per aquests motius, l'Ajuntament de Betxí insisteix en la necessitat de preservar el valencià com a part essencial "del nostre patrimoni cultural i lingüístic", i retirar en conseqüència la nova llei educativa.

Recibe toda la actualidad
Castellón Plaza

Recibe toda la actualidad de Castellón Plaza en tu correo

L'Alcora descubre a través de figuras Lego y la ONG Medicusmundi el ciclo de los aparatos electrónicos 
Oropesa formaliza por 25.000 euros un convenio con la Asociación La Morada Animalista