CASTELLÓ. El Programa d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I (PEU-UJI) ha presentat aquest matí la Xarxa de Laboratoris Ciutadans de Castelló, una iniciativa pionera en les comarques de Castelló que busca fomentar la innovació social, la cooperació i l’experimentació ciutadana en el territori. El projecte es va iniciar el mes d’octubre de 2024 amb una formació sobre metodologies de laboratoris ciutadans i l’intercanvi d’experiències. A partir d’eixe moment, els grups motors de cada municipi han treballat per a definir la temàtica i el pla d’acció dels seus laboratoris, amb reunions presencials i virtuals celebrades entre els mesos de desembre i març. Com a resultat han sorgit les set iniciatives amb què s’inaugurarà aquesta xarxa, les quals es desenvoluparan a Almedíxer, Altura, Cirat, el Tormo, Eslida, Llucena i Vilafranca.
L’acte de presentació ha tingut lloc a la sala de graus de la Facultat de Ciències Humanes i Socials de l’UJI amb la participació de la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro; el coordinador del projecte i gestor cultural, Marcos García; tècnics del PEU-UJI i una representació dels diferents laboratoris ciutadans que es posaran en marxa en el territori. En la seua intervenció, la vicerectora ha donat les gràcies a totes les persones que han participat en la posada en marxa d'aquesta iniciativa i ha ressaltat «la tasca del PEU, que ja comença a ser una marca en si mateix i que treballa d'una manera horitzontal amb els col·lectius del territori». Els laboratoris ciutadans són un bon exemple del model de treball en xarxa i col·laboratiu del PEU i, segons Lázaro, «aquest projecte també va en el mateix camí, el de buscar la millora de la vida de les persones: altrament, el treball i les recerques no són profitoses».
Per la seua banda, Marcos García ha volgut donar les gràcies a tota la gent que s’ha implicat en el projecte i ha valorat l’esforç que s’ha realitzat per a aconseguir formar els laboratoris ciutadans. El gestor cultural ha destacat que aquest «és un projecte molt valuós per al territori» i ha dit que «amb la iniciativa estem plantant una llavor que esperem que evolucione a poc a poc», i que té com a objectius principals fomentar la col·laboració entre totes les iniciatives i ampliar el nombre de persones que s’impliquen en els projectes que ja estan en marxa, «cosa que ja ha passat en el laboratori de Vilafranca». Durant la seua intervenció ha volgut expressar que «no és casualitat que la xarxa s’haja impulsat des del PEU-UJI, que ja fa molts anys que està treballant amb els grups i les comunitats del territori amb processos de col·laboració i de producció conjunta d’experiències».
Del descans a la música
Els set projectes amb els quals s’inaugura aquesta xarxa de laboratoris ciutadans tractaran temàtiques molt diverses. A Vilafranca se’n desenvoluparà un sobre el descans; a Altura el treball se centrarà en la música i el ball tradicional; a Almedíxer, el col·lectiu La Surera ha apostat per treballar sobre «La sostenibilitat dels comuns en un món capitalista»; a Cirat la temàtica són els cultius tradicionals de secà i regadiu; al Tormo s’impulsarà la pedania com un poble per a la tercera edat, amb l’objectiu de possibilitar la permanència dels majors amb tots els serveis; a la Serra d’Espadà es desenvoluparà un laboratori al voltant del suro i, l’última serà organitzada des del Museu Pedagògic de Castelló i se centrarà a recuperar i conservar la memòria de les escoles situades en zones de masos.
Després de la presentació general, el dissabte 5 i el diumenge 6 d’abril al matí es durà a terme la presentació de cada laboratori en cadascuna de les localitats implicades. Els laboratoris ciutadans es caracteritzen per estar oberts a la participació de qualsevol persona o col·lectiu interessat a proposar idees o col·laborar per tal que les propostes dels altres es facen realitat treballant en equip. L’objectiu final és la creació col·lectiva d’iniciatives que busquen millorar la vida en comú. Amb el desenvolupament d’aquest programa pilot, l’UJI pretén incrementar la cooperació social, l’experimentació i la capacitat d’iniciativa a la província de Castelló, pionera en l’impuls de la primera experiència de xarxa de laboratoris ciutadans en el territori. De fet, un dels objectius és que el projecte puga evolucionar i es puga replicar en altres localitats de Castelló, i que també servisca d’inspiració a altres províncies espanyoles.