CASTELLÓ. El Museu de Vilafamés (Macvac) va organitzar durant l'any passat un total de deu exposicions pròpies i ha col·laborat amb el préstec de 24 obres per a exposicions d'altres entitats. A data d'avui, el Macvac té una col·lecció composta per 818 obres i hi estan representats 617 artistes, convertint-se en un dels museus amb més varietat en la seva col·lecció, amb més d'un 30% d'artistes dones al fons i la paritat en l'exposició principal. L'any 2024 el Macvac suma la xifra més gran de visitants de la seva història, amb un total de 46.595 participants.
Als 13.572 de la seu del Palau del Batlle a Vilafamés (la més alta des de que hi han estadístiques), suma les exposicions organitzades pel Museu exclusivament amb fons propis, L'Objecte Cultural, amb 11.800 visites, i el Compromís Fotogràfic, amb 21.223. A més, el còmput de visites no té en consideració les de la 'Sala 30' de l'Aeroport de Castelló en ser un espai obert a tot usuari. Cal destacar també que el 39,2% de les visites a la seu del Palau del Batlle han participat en programes didàctics del Museu, el que significa que el Museu compta un alt percentatge de visitants amb valor qualitatiu.
Del 'Diàleg de dues col·leccions' a la Sala 30
El curs a Vilafamés va començar amb l'aliança del museu local amb un altre espai que exerceix la cultura des de l'interior de la província, la galeria Espai Nivi Collblanc. Així, totes dues entitats, vinculades per la seua labor d'acostament de l'art contemporani al món rural, van estrényer llaços a través l'exposició 'Diàleg de dues col·leccions'. En ella, el Macvac va ensenyar algunes de les obres que, per part seua, la galeria ha anat adquirint durant aquest temps dels artistes que han passat pel seu interior. Unes 24 peces, ideades des de Javier Mariscal a Ramón Roig, que van ser posades en conversa amb el propi fons que del Macvac. "Volíem que es vera el treball a fons que fa la galeria i què millor que posar-les en diàleg amb un museu com el de Vilafamés, que també té obres contemporànies i fins i tot d'avantguarda", ressaltava Alejandro Mañas, responsable artístic de la galeria en una entrevista concedida a Castellón Plaza.
Seguidament, la programació de l'espai cultural va continuar en l'esmentada 'Sala 30', situada en l'Aeroport de Castelló. L’exposició, amb el títol 'ValenciaPhoto Urbi et Orbi', va ser comissariada per Nicolás Llorens, en col·laboració amb el Festival Internacional de Fotografia i Debat de València. Amb esta exposició, l’Aeroport de Castelló, el Macvac i ValenciaPhoto començaren el seu treball de manera conjunta en la promoció i gestió dels respectius projectes institucionals, fomentant les visites del públic i promocionant la imatge cultural de la província.
'25 dones', de José Casany, tanca el 2024
Durant l'estiu, El Retir de Madrid va obrir les seues portes a la mostra 'El objeto cultural'. Es tractava d'una exposició individual en la qual es van poder veure prop de mig centenar d'obres d'art procedents de l'espai de Vilafamés en un dels enclavaments culturals que més visitants té per aquestes dates: el Centre Cultural Casa de Vacas del parc . Fins allí es traslladaren peces de Matisse, Appel, Genovés, Millars, Baselitz, Jacobson, Eva Lootz, Carmen Calvo, Ouka Lele, Grete Stern, Germaine Krull, Chillida, Tapies, Equip Crònica, Miró o Picasso, gràcies a una invitació que va arribar a última hora i que tant el gestor del museu, Joan Feliu, com el comissari de l'exhibició, Nicolás Llorens, no van dubtar a atendre fins i tot costa de deixar de costat les vacances tant ells com de la resta de tècnics i personal que han col·laborat en aquesta cita.