CASTELLÓ. El diputat autonòmic de Compromís i responsable d'Educació en Les Corts, Gerard Fullana, va participar en una reunió convocada per la coalició a Castelló de la Plana. En l'acte, celebrat en la seu de Compromís, Fullana va explicar les accions que està prenent el partit per a protegir el valencià a les aules davant la consulta sobre la llengua base convocada per la Conselleria d'Educació. En l'acte, Fullana va estar acompanyat per la diputada autonòmica, Verònica Ruiz; i pel portaveu local de Compromís a Castelló, Ignasi Garcia.
La trobada amb la militància es va centrar en l'oposició a la consulta proposada pel govern del Partit Popular, ja que perjudica els drets lingüístics i l'accés a l'educació en valencià. Compromís va convocar a famílies, docents i a tota la comunitat educativa a unir-se per a defensar el que consideren un dret fonamental: que els alumnes puguen aprendre i formar-se en valencià.
Durant la intervenció, Fullana va explicar “Amb el lema “Pels nostres fills i filles, sí al valencià”, representants de Compromís, mares i pares afectats, hem presentat un recurs contenciós administratiu per a demanar mesures cautelarísimas per a paralitzar la consulta que Mazón pretén dur a terme del 25 de febrer al 4 de març”. A més, va destacar la importància de la mobilització social per a frenar el que va qualificar com un atac al sistema educatiu i al patrimoni cultural del País Valencià.
La coalició ha presentat mocions en diversos municipis de Castelló i en la Diputació - un acord denegat al ple de la institució - per a mostrar un rebuig unànime a la consulta impulsada per la Conselleria d'Educació que provocarà una situació de desigualtat, ja que una part de l'alumnat no aprendrà una de les dues llengües oficials i moltes famílies es veuran afectades pel fet que no es garantirà l'opció triada.
A més, la mesura vulnera el que estableixen tant l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana com la Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV), que determinen la protecció i promoció del valencià com a llengua històrica i pròpia. Per això, exigeixen, a més, la dimissió del conseller Rovira per impulsar una llei que contravé l’Estatut d’Autonomia i per la nefasta gestió del calendari escolar.