EDUCACIÓN

34è aniversari

García Montero, a l'UJI: "La vocació universitària ha de ser una aposta per la ciència i les humanitats"

L’UJI ha lliurat la Medalla de la Universitat a Luis García Montero en l’acte de celebració de la institució

1 / 24
Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I ha commemorat el 34è aniversari de la seua creació amb un acte acadèmic al Paranimf en el qual s’ha lliurat la Medalla de la Universitat al catedràtic de Llengua Espanyola a la Universitat de Granada i director de l'Institut Cervantes Luis García Montero. L’acte ha estat presidit per la rectora de l’UJI, Eva Alcón, acompanyada per la secretària autonòmica d’Universitats, María Esther Gómez; el rector de la Universitat Nacional d’Educació a Distància, Ricardo Mairal; el rector honorari de l’UJI, Francesc Michavila; el president del Consell Social, Sebastián Pla, i la secretaria general de l’UJI, Cristina Pauner.  

En el seu discurs, la rectora ha destacat que «en la figura de Luis García Montero conflueixen un gran acadèmic, un gran poeta i un gran director de l’Institut Cervantes» i ha posat en relleu com en totes les seues facetes ha sigut un ferm defensor de la diversitat lingüística, les universitats públiques i els valors democràtics. «Espere que mai ens falten ni ens sobren les paraules per a reivindicar el valor de l’humanisme, sempre necessari i hui imprescindible, en la ciència i en la vida», ha afirmat.

En primer lloc, Luis García Montero ha agraït aquest reconeixement de la Universitat molt emocionat i ha reflexionat sobre com «la vocació universitària ha de ser una aposta per la ciència i la tecnologia, però també per les humanitats perquè aquestes estiguen al servei de la dignitat humana i la convivència». En aquesta línia, ha fet referència al «perill que suposa que les universitats es queden sense ànima quan es sotmeten als dictats d’uns ensenyaments que sols tenen a veure amb les exigències del mercat». Així, ha afirmat que «la ciència i la tècnica tenen una arrel en les humanitats i això m’ho ha ensenyat la poesia i la vida universitària».

Reflexions a partir de Machado

A partir de l’obra Juan de Mairena d’Antonio Machado, García Montero ha fet algunes reflexions sobre la importància de fer arribar la ciència a la societat a través d’uns mitjans i un llenguatge proper que li arribe. «Fins que no tinguem el suport de la societat a l’hora d’invertir en ciència, tecnologia o humanitats tindrem el reconeixement dels professionals però no estarà el camí obert», ha assenyalat.

  • Foto: Antonio Pradas

De l’obra de Machado també ha destacat la idea de llibertat vertadera quan es té capacitat per a pensar el que es diu. Així, ha afirmat que «en aquest món marcat per la manipulació de les xarxes socials, els rumors falsos, la crispació i els descrèdits què important és tindre el pudor de pensar el que es diu abans de dir el que es pensa, un valor fonamental de l’educació en aquest moment».

Com a tercer ensenyament de Machado, el catedràtic ha posat en valor la veritat com a dubte, indagació o qüestionament perquè «els que defenem la veritat no podem confondre-la amb una consigna o un valor sagrat, s’ha d’investigar per a descobrir allò que sembla que ja està definit. Vaig aprendre de la poesia a enfrontar-me a la mentida però sense creure’m en possessió de la veritat, la veritat s’ha de qüestionar, i ser capaç de posar en dubte em sembla un valor definitiu».

L’última lliçó de Machado que ha compartit ha sigut la desconfiança cap a qui diu que no cal involucrar-se en política. «Vivim en un món on les xarxes socials i les mentides intenten desprestigiar a la política. No cal ser serf de cap partit ni consigna, s’ha de mantenir la independència sense servitud, però això no vol dir renunciar a la política perquè eixa és la trampa dels que volen fer política sense nosaltres i possiblement contra nosaltres. Fer política és defensar els valors humans de la cultura; la llibertat, que no és la llei del més fort; la igualtat, que no és l’homologació, i la fraternitat, que no té res a veure amb els discursos d’odi que ens llancen tots els dies», ha afirmat.

L'UJI, fruit del consens

Per a concloure, ha llegit el seu poema Madre dedicat a sa mare i com agraïment per la medalla. Amb motiu de la concessió de la Medalla, s’ha interpretat una adaptació musical del poema de García Montero A veces una piel es la única razón del optimismo, composada pel director de l’Orfeó de l’UJI, Diego Alamar.

  • Foto: Antonio Pradas

A continuació, Eva Alcón ha recordat com l’UJI va nàixer fruit del consens social i amb una visió de futur: ser un instrument de transformació social a través de la innovació, a més d’apostar pels valors europeus. «Aquest visió la tornem a necessitar avui, més que mai, i resulta imprescindible per abordar amb garanties els grans reptes actuals com la digitalització, el desenvolupament de les energies netes i, altre de major magnitud, la crisi de drets democràtics i valors de convivència», ha assenyalat.

En aquest sentit, la rectora ha afirmat que «la millor visió de futur és apostar per les universitats com a espais de generació de coneixement i de compromís amb els valors democràtics, per a enfortir la capacitat de donar resposta als desafiaments presents i futurs. Un futur des del vessant del progrés econòmic, però també des de la defensa del model social europeu», ha apuntat. Així, ha insistit en la necessitat de creure en les universitats com a instruments de transformació social perquè «no és sols una oportunitat de futur sinó també una responsabilitat ineludible». Per això, ha reivindicat un finançament suficient, estable i pluriennal, però també suport social.

Premis del Consell i Extraordinaris

En l’acte també s’ha fet lliurament del XVI Premi a l’Excel·lència Docent Universitària a Vicente Ramón Tomás López, professor titular del Departament d’Enginyeria i Ciència dels Computadors; Adoración Sales Salvador, catedràtica del Departament de Traducció i Comunicació; Francisco Fermín Mallén Broch, professor titular del Departament d’Administració d’Empreses i Màrqueting, i a Clara Andrés Roqueta, professora titular del Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia.

  • Foto: Antonio Pradas

El XXVI Premi del Consell Social a la Investigació en la modalitat d’Investigació Bàsica ha sigut per al catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular Aurelio Gómez Cadenas, i en la modalitat d’Innovació i Transferència del Coneixement per al catedràtic d’Enginyeria Química Enrique Sánchez Vilches

Finalment, s’ha lliurat el XVII Premi a la Iniciativa Emprenedora Estudiantil que ha sigut per a Daniel Cardín Catalán, graduat en Enginyeria Mecànica, Màster en Disseny i Fabricació i Programa de Doctorat en Informàtica de l’UJI, per la creació de la mercantil Cooryc Robotics S.L., empresa dedicada al desenvolupament i comercialització de productes de robòtica col·laborativa, amb un enfocament en arpes i braços robòtics, impressió 3D i serveis de disseny personalitzats. En l’acte també s’han lliurat els reconeixements als millors expedients de grau i màster del curs 2023-2024.

Recibe toda la actualidad
Castellón Plaza

Recibe toda la actualidad de Castellón Plaza en tu correo

La UJI, en su 34 aniversario, entregará a Luis García Montero la Medalla de la Universitat
Alcón: "Las universidades trabajan para responder a sus necesidades, pero aún sin un Plan de financiación"