Castellón Plaza

Joanrojeski: "El cartell de la Magdalena conjuga un sentit festiu i didàctic per a connectar amb la gent

L'estudi creatiu castellonenc combina tradició i modernitat en la imatge de les pròximes festes

Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

CASTELLÓ. El disseny viu un moment d'auge a la província de Castelló. A través de l'associació La Exprimidora, que engloba a prop de 40 estudis del territori, la disciplina ha fet un salt més enllà de la simple creació; ara busca transformar i convertir-se en una eina per a millorar la vida. Així, al voltant del disseny es donen cita una infinitat de vessants. Entre elles, la cartelleria destaca per tindre una presència diària en la vida per a advertir, anunciar o ensenyar. Cada any, sens falta des de 1945 - únicament detingut per la pandèmia de covid - les mirades dels castellonencs se centren mentre arriba Nadal en la imatge anunciadora de les seues festes fundacionals. Des de fa uns anys, d'acord amb la incipient professionalització del sector, l'Ajuntament de Castelló convoca una crida a projecte a la qual acudeixen professionals, tant per a la realització del cartell com per a l'assessorament i la decisió final.

Enguany, de cara a l'edició de 2025 de les Festes de la Magdalena, la candidatura guanyadora va resultar la presentada per l'estudi creatiu Joanrojeski, situat en la pròpia ciutat de Castelló. La proposta, batejada amb el lema 'Fira i Festes de la Gent', enalteix en la seua confecció "la tradició, la cultura popular i l'esperit festiu" que representa cada tercer dissabte de quaresma als ciutadans de la localitat. Joanrojeski - una cooperativa formada per sis professionals: Jordi, Anna, Rosa, Kike, Carmen i Mateu - conjumina projectes de disseny gràfic, web i producte. L'estudi ha rebut reconeixements a nivell nacional i internacional; així mateix, juga un paper important en la imatge de la província, amb col·laboracions amb la Diputació de Castelló, el CD Castellón o Penyagolosa Trails. Una vegada transcorregut el primer impacte de l'anunci del cartell de la Magdalena, el passat 9 de desembre, Castellón Plaza conversa amb Kike Fernández i Anna Gil en la seua oficina del carrer Sanahuja sobre la repercussió del seu treball, la trajectòria i el futur de l'estudi.

I. Filosofia i trajectòria de l'estudi

— A l'estudi se'l reconeix pel seu enfocament innovador. Per a algú que no us conega encara. Com descriuríeu la vostra filosofia de disseny i què penseu que us diferencia d'altres estudis?

Kike: L'estudi es va fundar en 2010; per tant, el pròxim curs fem ja quinze anys de vida. Des d'aquí fem projectes de disseny industrial, gràfic i pàgines web. Som dissenyadors industrials de formació i hem introduït dins de la metodologia del disseny gràfic un procés per a desenvolupar productes. En aquest sentit, sempre ha sigut un treball molt creatiu; apliquem un concepte a tots els projectes, volem que estiguen justificats. Així, tot el que es fa té un sentit, un perquè i una narrativa. A part de tindre un component estètic o visual, té una xicoteta història que contar.

Anna: Ara mateix som cinc socis, perquè som una cooperativa. Després tenim dos treballadors també, o siga que l'equip està format per set professionals en total.

Kike, Anna y Jordi, part de l'equip de Joanrojeski. Foto: Carlos Pascual

— A més del cartell de la Magdalena, heu col·laborat amb institucions de diversa índole. Quins altres projectes destaquen en la carrera de Joanrojeski o us han marcat especialment com a equip?

Kike: A nivell de disseny gràfic i relacionat amb el territori, que és el que ens agrada transmetre, en l'any 2022 vam fer l'emblema i la resta d'il·lustracions del centenari del CD Castellón. Ens va agradar perquè alguns som socis de l'equip i a nivell de motiu va ser important. D'altra banda, l'any passat vam realitzar - juntament amb Arc Estudi - la renovació de la marca de la Diputació, que tenia 30 anys i mereixia nous aires. Enguany hem tancat el cercle amb la Magdalena. Altres no són projectes tan grans; per exemple, vam abordar la nova imatge d'una marca d'arròs sostenible i amb això vam guanyar un premi internacional - l'IF Design a Berlin. Abastem tantes coses que va per temporades; del món institucional a l'empresarial o el ceràmic. Per exemple, vam fer el redisseny de Cristalcer pel seu 33 aniversari.

Anna: Quinze anys donen per a molt. Hem treballat per a diferents empreses - Normann Copenhagen - i institucions - la Generalitat Valenciana o l'Ajuntament de València. També fem producte i això ens permet treballar per a companyies de fora i d'ací. D'aquesta manera, enguany vam col·laborar amb Fixe Climbing - una empresa de Catalunya de productes d'escalada - per a ajudar-los a crear un estil propi i reconeixible.

— Ens acostem al cartell de les festes. Com d'important és per a vosaltres col·laborar en projectes que reflecteixen la cultura local?

Anna: Quant a projectes, ara per ara, el 80% ens arriben des de Castelló o València [on Joanrojeski té altra seu]. A saber, portem anys realitzant la imatge de Penyagolsa Trails. Estem molt vinculats en eixe projecte perquè és d'ací i tot el món pràcticament coneix la carrera. En aquest cas, ells ens deixen via lliure i és especial per a nosaltres. És esport, és territori i és patrimoni, tres característiques que ens defineixen.

Kike: Com a cooperativa, existeixen certs valors i principis que hem de respectar i estan presents al nostre ADN. Per exemple, la participació, la igualtat o la democràcia. Són aspectes més eteris; però, intentem potenciar la cultura, el territori i el que és local. Sempre que treballes en gent de prop t'agrada més.

Foto: Carlos Pascual

A part de l'estètica, tot el que fem té un sentit, una història i una narrativa


— En els vostres treballs congenieu dos pols oposats: tradició i modernitat. És una aposta que busqueu o naix de manera natural?

Anna: En aquest cas, sabem com és Castelló i la història que té amb els cartells de les seues festes. Veíem que la part més tradicional havia d'estar; tant en l'àmbit de motius com d'execució. Es tracta d'un oli fet digitalment, però conserva una part més típica en la composició i en els colors. En el nostre cas, no tenim un estil marcat; sinó que ens intentem ajustar a allò que ens demana el client per a que siga del seu grat. Sempre pensant que som professionals i hi ha unes regles bàsiques que tenim clares, però aportem el nostre granet com a dissenyadors.

II. El cartell anunciador de les festes

— Ens endinsem ja en la imatge de la pròxima Magdalena. Com va sorgir la idea per al disseny del cartell i quin missatge pretén transmetre?

Kike: Primerament, la temàtica i el briefing va ser lliure; sempre que, com a concurs, es compliren les bases. En aquest cast, es tractava de ficar un text en concret i una al·legoria a la gaiata; a partir d'aquí, tot obert. Per part nostra, vam fer una reunió inicial per aclarar el que volíem aconseguir: desenvolupar i dignificar els elements de la cultura popular. D'altra banda, l'objectiu era fer un cartell festiu i que tinguera també una intenció didàctica i històrica. D'aquesta manera, la imatge conté elements que ensenyen i donen més informació del que és la Magdalena. Al final, volíem eixir de les figures més òbvies, però s'ha de connectar amb la gent i aquesta demana allò que és més reconegut.

Anna: Aquest es tracta del cartell principal, on hi ha tres elements - el coet, el rotllo i la canya. Després, no hem volgut quedar-nos solament en aquestes tres referències, perquè la festa no es pot explicar a soles amb això. En aquest sentit, hem creat diferents objectes - el cacau, el clavell o el mocador - que intenten abastar quasi tota la celebració i apareixeran en altres aplicacions com la polsera o adaptacions que s'aniran veient per a donar-li riquesa a la gràfica. Tampoc volíem centrar-ho en un únic element perquè són molts. Així, vam veure que aquesta era la millor manera de plasmar la Magdalena; a través de la diversitat i amb un impacte a l'altura de les festes.

— Quant a les dificultats. Quin va suposar el major repte a l'hora de dissenyar el cartell, sobretot respecte a la tècnica de l'oli digital?

Kike: Curiosament, en la meua opinió, va ser el color. Pot paréixer que no té importància, però es tracta del que més temps ens va portar. Vam dur a terme moltes proves perquè es va experimentar amb altres tonalitats; però, al final vam determinar que estàvem fent un cartell més popular i reconeixible i havia de ser un verd segur. No obstant això, no volíem plantejar el tradicional color de Magdalena, visible a les cintes o a la senyera de la ciutat. L'objectiu era donar-li un sentit més festiu, fresc i modern. Com el color té presència en la imatge vam fer una selecció i una vegada amb els elements compostos i la idea clara, podem dir que va ser el repte més gran que vam tindre. Després, també cal esmentar la tria dels diferents elements, perquè en un cartell a soles no podíem ficar tots ni tampoc teníem l'opció de confeccionar diferents imatges.

— D'entre els elements que apareixen en la imatge, té una importància clau la gaiata. Quina influència ha tingut la declaració com a Bé d'Interés Cultural (BIC) en el seu disseny?

Kike: Les mateixes bases inclouen que el cartell ha de portar una al·legoria de la gaiata. A partir d'aquí, intentem donar-li rellevància a la gaiata de mà - d'entre les diferents variants del monument. Es tracta de la forma que més s'apropava a la composició i a l'estil visual que buscàvem. A més, incorporem un altre element com el mocador, que té brodat una gaiata de 1945, la primera que va guanyar el concurs. D'altra banda, hem publicat un vídeo que comença amb la imatge d'una gaiata - amb l'objectiu que fora viral i donara més informació del cartell. En definitiva, és una figura que hem tingut molt present, encara que vam decidir no centrar tota l'atenció en elles perquè la Magdalena no tan sols són gaiates.

Recibe toda la actualidad
Castellón Plaza

Recibe toda la actualidad de Castellón Plaza en tu correo

La vivienda emerge por primera vez como principal problema de los españoles en el CIS
El General finaliza la segunda fase de las obras de Urgencias y recupera el acceso habitual del servicio