CASTELLÓ. El naixement del far de Nules no va ser un esdeveniment aïllat en el temps. Fou en 1988 quan l'arquitecta Blanca Lleó va escollir aquest municipi de Castelló en mig d'un concurs nacional que demanava construir fars per tot el país. L'entrada a la Unió Europea obligava la costa espanyola a tenir més senyals marítims i per primera volta es va deixar que els i les arquitectes es posaren al capdavant d'aquest requeriment.
D'entre totes les costes, aquesta arquitecta madrilenya va escollir la de Nules. El perquè, Lleó explica que el que li va cridar molt l'atenció va ser que fora un poble amb 300 metres de costa i amb un nucli de població molt estacional a l'estiu. Tant de bo, segons l'arquitecta, "li faltava eixe punt referencial d'un espai públic", que el far molt bé podia cobrir. Més enllà d'una solució tècnica per a la navegació, es volia doncs que aquesta construcció fora un punt de referència per als veïns de la mar i que s'integrara amb la façana tradicional de 'Les casetes'.
Així, el pasat mes de juliol, l’arquitecta va visitar Nules per compartir amb arquitectes, investigadors i societat el valor del mateix a la 'Jornada d'Arquitectura i Paisatge. Patrimoni marítim-portuari en la costa de Castelló. El Far de Platges de Nules', i en el qual va quedar patent l’importancia del coneixement i valor del paisatge.