CASTELLÓ. Durant el segle XX, almenys fins a principis de la segona meitat, el treball de la terra necessitava de bestiar, com per exemple els matxos per a poder realitzar les tasques diàries al camp. Així, un dels negocis de l'època era el de tractant de cavalleries. Eixa era la feina de Joan Grañana, que va tindrE que reinventar-se a finals de la dècada dels 60 per l'arribada del tractor i del desenvolupament tecnològic de la maquinària. Així va ser com va apostar per la criança de porcs i va muntar una petita granja al terme de Traiguera.
Quan va arribar l'hora de la jubilació, l'any 2005, va ser el seu fill, també Joan, el que va continuar amb el negoci, juntament amb la seua dona, "sempre tenint en compte els necessari estàndard de benestar animal", assegura Grañana, i aplicant tota la saviesa que els va transmetre el seu pare.
6.000 porcs anuals
Ara gestionen una granja en la que hi ha uns 6.000 porcs, "una carn que portem a xicotets escorxadors de les comarques de Castelló, com el de Morella, Benassal, Vinaròs, Onda o Borriana i també a altres com al d'Utiel-Requena, i municipis d'Albacete, Conca o Toledo, i que venem a tendes i carnisseries artesanes de l'entorn", explica. Joan defén a més "el model d'aquesta xicoteta indústria càrnia, que dona treball als municipis d'interior i ajuda a mantindre la població".