Cebrián obri un pla de participació en l'entorn del Penyagolosa per a decidir el seu ús i gestió

17/01/2019 - 

CASTELLÓN. La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvalupament Rural, Elena Cebrián, ha explicat que l'organisme que encapçala ha posat en marxa un procés de participació pública a Xodos, Vistabella i Villahermosa del Río per a iniciar la redacció i aprovació del Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) del parc natural del Penyagolosa, preparar una possible ampliació i millorar la seua gestió.

Paral·lelament, Cebrián ha indicat que a causa de la inexistència d'un Pla de Prevenció d'Incendis del parc natural a l'inici de l'actual legislatura, la Conselleria va obrir un altre procés de participació pública, després del qual ja s'ha elaborat una proposta definitiva de pla, que va a avaluar la Comissió de Prevenció d'Incendis. Ara mateix, ha dit, s'està elaborant el document inicial estratègic que cal presentar per al procediment d'Avaluació Ambiental Estratègica.

Durant una intervenció en Les Corts, Elena Cebrián ha assenyalat aquest dimecres que, després de la compra per part de la Generalitat valenciana d'una part de l'entorn del pic, materialitzada al desembre, "el Govern del Botànic garanteix la seua protecció efectiva i és ara de tots". En certa mesura, ha apuntat, "el Penyagolosa representa el renaixement (o revaloració) del nostre territori".

Cebrián, que ha fet un repàs a les activitats realitzades per la Conselleria en 2018 respecte a aquest espai natural protegit, ha indicat que "tenim l'objectiu de recuperar la finca i conservar-la per les seues funcions ecològiques i socials, dins de la aposada del Consell per a recuperar el patrimoni natural, històric i cultural autòcton". 

Millora de la senda

Prova d'això és que en l'últim semestre, gràcies a les brigades de conservació i manteniment, se ha reparat el camí i la senda del pic de Penyagolosa, s'han reparat els xaragalls i retirat els arbres caiguts, especialment els que limitaven el pas per les sendes i les pistes. A més, s'ha adequat l'itinerari de la senda i s'ha construit una passarel·la, s'han realitzat treballs de recuperació d'hàbitats amb la brigada Natura 2000, així com de reparació i manteniment de tanques.

De la mateixa manera, s'ha procedit al manteniment i desbrossament de l'arborètum; a la posada en marxa de un sistema de reg i la construcció d'una caseta de pedra per a albergar un depòsit de reg. També s'han fet reparacions elèctriques i manteniment del sistema elèctric de la Casa Forestal (motor, plaques solars, bateries) i s'ha construït una solera de formigó per a albergar un hacking d'observació d'ocells. D'altra banda, també s'han fet treballs relacionats amb el projecte de reintroducció de la papallona apolo.

Més de 2.000 visitants de juny a desembre

Quant a activitats d'educació ambiental, entre juny i desembre de 2018, a més d'atendre a més de 2.000 persones, s'han realitzat activitats específiques per a grups escolars, en les quals han participat 229 xiquetes i xiquets. També s'han realitzat 9 activitats de cap de setmana per al públic en general, amb 195 participants en xarrades, exposicions, i ascensió al seu cim, el segon més alt i un dels més emblemàtics de la Comunitat Valenciana.

Noticias relacionadas

next