Compromís exigeix al Consell 'plantar-se' davant els grans projectes renovables: "És inadmissible"

24/08/2023 - 

CASTELLÓ. Compromís ha anunciat que portará al ple de la Diputació de Castelló una moció per a reclamar a la Generalitat Valenciana que 'batalle' contra els grans projectes d'energies renovables fotovoltaics i eòlics que s'estan tramitant a la província per part del Govern central. Una d'elles, la planta solar de 350 hectàrees impulsada per la companyia Statkraft a la Plana Baixa, que ha obtingut la Declaració d'Impact Ambiental (DIA) favorable amb condicions per part del Ministeri de Transició Ecològica.

"Resulta inadmissible, i molt difícil de comprendre per part de la ciutadania, que el Govern central estiga tramitant i donant autoritzacions a megaprojectes fotovoltaics que han estat rebutjats en els municipis afectats", ha manifestat el portaveu de Compromís a la Diputació, David Guardiola, en referència al mencionat projecte: "Però és encara més incomprensible que el Ministeri estiga autoritzant projectes que tenen informes en contra de les pròpies conselleries i de la Generalitat".

Així, Guardiola ha anunciat que "davant la indefensió dels municipis i la ciutadania, portarem al ple de la Diputació una proposta per reclamar al Consell que presente recursos o prenga les mesures legals oportunes davant dels projectes autoritzats per Madrid en contra del criteri de la Generalitat".

El portaveu de Compromis ha recordat que a l’anterior ple de la Diputació, Compromís ja va reclamar que la corporació provincial prestara suport legal als municipis. "Ara volem anar un pas més enllà: com ja va fer el Botànic davant del Magda, volem que el nou Consell no només continue amb aquest procés, sinó que encete nous processos en contra dels projectes com el de la Plana Baixa, tramitat per Madrid malgrat els informes en contra de la Generalitat".

"És un error greu"

Per al diputat provincial, és "un error greu que el Govern Central actue contra els informes elaborats per la Conselleria de Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques y Mobilitat i, per tant, contra els interessos del territori i les persones dels nostres pobles". En eixe sentit, la moció defén la "necessitat urgent de coordinació entre la Diputació i el Consell per a donar suport legal als municipis i abordar col·lectivament els desafiaments que presenten les megaplantes energètiques tant paisatgísticament com respecte als interessos i el benestar de les persones que viuen els nostres pobles".

"La proliferació de megaprojectes energètics i iniciatives fotovoltaiques arreu de la nostra comunitat plantegen possibles qüestions i riscos que afecten el desenvolupament local, la qualitat mediambiental, la solidesa econòmica i la integritat territorial", ha declarat Guardiola, per a afegir que en aquest punt "hi ha un consens entre tots els grups polítics".

"El Consell ha d'assumir un paper clau"

Per això, ha dit, "Compromís entén que el Consell ha d'assumir un paper clau en la defensa del territori pel fer de tindre la capacitat d'influir i condicionar la implementació i l'impacte d'aquests projectes. I així ho han demanat reiteradament grups, plataformes i entitats que treballen cap a un model energètic més sostenible i racional per a impulsar un model energètic sostenible que genere energia neta en l'àmbit local i protegisca els municipis afectats i els seus territoris".

La proposta de Compromís insta també el Govern central a respectar les competències autonòmiques en matèria de planificació territorial i urbanisme, i a abstenir-se d'autoritzar cap projecte que contravinga les normatives regionals que regulen la planificació territorial, l'urbanisme i el paisatge. A més a més, també s'insta el Govern central a rebutjar projectes sota la jurisdicció estatal que tinguen informes desfavorables dels departaments autonòmics pertinents responsables del territori, el paisatge, el medi ambient o l'energia.

En segon lloc, insta el Consell a prendre les mesures necessàries per a impugnar legalment les autoritzacions estatals que hagen sigut concedides o siguen concedides per a projectes amb informes negatius. A més, es demana la continuació d'accions legals iniciades per l'anterior executiu valencià davant les autoritzacions administratives atorgades pel Govern Central malgrat els informes desfavorables de les Conselleries pertinents.

I finalment, demana que la Diputació inste el Consell a realitzar els canvis normatius necessaris dins de les seues competències per a maximitzar les salvaguardes ambientals i paisatgístiques en l'autorització de projectes energètics dins de les competències regionals.

Noticias relacionadas