amb motiu del seu dia internacional, el pròxim 29 d'abril

La dansa, especial protagonista del programa cultural de primavera al Paranimf de la UJI

2/04/2024 - 

CASTELLÓ. El Paranimf de la Universitat Jaume I inicia la temporada de primavera amb un espectacle de dansa, disciplina que tindrà un especial protagonisme durant tot el mes amb motiu de la commemoració el 29 d’abril del Dia Internacional de la Dansa.

Dance is my Heroine serà la primera de les propostes, el 12 d’abril, una peça escènica dissenyada i executada per la ballarina i coreògrafa Cristina Gómez que amb humor i reflexió parla de la identitat, d’atrevir-se a ser, de permetre’s fracassar i que repensa la relació amb el propi cos. Al mateix temps, vol ser un tribut a tres dones que han fet història en la dansa: Yvonne Rainer, Pina Bausch i Deborah Hay.

Go Figure, de la companyia Sharon Fridman, arribarà el 19 d’abril al Paranimf per a mostrar les possibilitats del cos partint de la diferència. Es tracta d’una proposta interpretada per dos ballarins, un d’ells amb diversitat funcional, que posa en valor allò que condiciona i defineix els moviments de cadascun per a transformar-lo en un pont de connexió i de bellesa.

El 26 d’abril, el Paranimf oferirà un programa triple conformat per tres peces curtes, dues que es realitzaran a l’exterior i una a la sala principal. La primera serà La medida que nos ha de dividir, de la companyia Qabalum, una peça de dansa contemporània en clau de duo que ha rebut diversos premis i que reflexiona sobre les sensacions i preguntes que suscita imaginar com serà el futur, les coses que inquieten, il·lusionen, provoquen desig, urgència o dubte.

La segona proposta serà Meohadim (Outdoor), de Jacob Gómez, en la qual cinc dones transmeten les seues vivències a través de la música, les veus i el moviment. Ulls que observen, que insinuen i narren; murmuris i crits que lluiten per expressar les històries que les han marcat fins avui.

Tanca aquest programa triple l’espectacle Black, creat, coreografiat i interpretat per Oulouy qui, amb l’ajuda d’una escenografia buida d’artificis i farcida de simbolisme, pren com a referència episodis de la història recent com ara el moviment Black Lives Matter o l’assassinat de George Floyd per a repensar el cos negre africà en el món occidental, amb un repertori que s’inspira en estils clau de les grans urbs del continent africà i els Estats Units.

La programació trimestral del Paranimf es completa amb la Marató Verdi impulsada per Les Arts, el 18 d’abril, que portarà les melodies al piano del cèlebre compositor italià; i la projecció Made in UJI, el 13 de maig, que inclou set curtmetratges realitzats per l’alumnat de tercer curs del Grau en Comunicació Audiovisual.

Finals de curs dels tallers de teatre, dansa i música

El Paranimf també acollirà aquest trimestre les obres de final de curs dels tallers que es realitzen a l’Aula d’Arts Escèniques Carles Pons de l’UJI, amb entrada lliure fins a completar l’aforament.

La primera proposta teatral, el 3 de maig, és Desconstruint Romeu i Julieta, dirigida per Regina Prades, una obra que posarà entre fogons, imitant un famós cuiner, una de les obres més famoses de Shakespeare per a parlar de l’amor romàntic des d’una mirada actual. El 10 de maig es representarà l’obra L’esperada espera d’aquells que esperen, dirigida per Joan Comes, que tractarà sobre un actor que ja no actua i que ha d’impartir un taller de teatre dins la presó. El 17 de maig serà el torn de Projecte COR, dirigit per Cesca Salazar, que planteja el teatre com un joc per a fer-se preguntes.

Així mateix, el 25 de maig està programada la proposta de dansa Arrels, dirigida per Erika Galmes, que concep el moviment com a origen i ancora al món i reflexiona sobre les arrels com l’essència on resideixen les memòries de temps passats i l’esperança de l’eternitat.

La programació inclourà també dos concerts de la Big Band UJI. El primer serà el 25 de maig, on la Big Band UJI compartirà escenari amb la Big Band de la Lamar University de Texas, als Estats Units, així com amb altres big bands de les terres de Castelló. La segona cita serà el concert de fi de curs, el 28 de juny, que tindrà com a convidat especial Francesc Capella, pianista, compositor i arranjador de dilatada i reconeguda trajectòria.

A més, el 16 de juny, l’Orfeó UJI oferirà el concert final de curs que sota el títol 'Barroques maraques' proposarà un viatge des del barroc europeu, personificat en Vivaldi, fins a llocs recòndits de l’Amazònia per a conèixer la música de les missions i desembocar en una festa de ritmes populars llatinoamericans.

Cicles de cinema

El cicle 'En pantalla gran' seguirà amb el focus en la figura del director de cinema Abbas Kiarostami i inclourà aquest trimestre els títols A través de los olivos, el 6 i 7 d’abril; El sabor de las cerezas, el 20 i 21 d’abril; El viento nos llevará, el 4 i 5 de maig; Ten, el 18 i 19 de maig; Copia certificada, l’1 i 2 de juny, i Like someone in love, el 15 i 16 de juny.

D’altra banda, el cicle 'Nou Cinema' s’iniciarà el 13 i 14 d’abril amb la multipremiada La zona de interés, que va rebre els Oscar a millor pel·lícula estrangera i millor so, així com el gran premi del jurat en el Festival de Cannes i tres premis Bafta. Per al cap de setmana del 27 i 28 d’abril la proposta és el drama judicial El caso Goldman, del director francés Cédric Kahn. La tercera sessió d’aquest cicle inclourà El cielo rojo per a l’11 i 12 de maig, gran premi del jurat al Festival de Berlín.

El cicle continuarà el 26 de maig amb El mal no existe, que va aconseguir el gran premi del jurat al Festival de Venècia. El cicle es tancarà el 8 i 9 de juny amb la pel·lícula Sobre la hierba seca, que va rebre el premi a millor actriu en el Festival de Cannes.

Noticias relacionadas

next