el festival de betxí pren impuls

Com reivindicar-se des de l'art: el BAC estén la seua protesta amb una desena de murals

8/10/2019 - 

CASTELLÓ. Fa quasi un any que el BAC (Betxí Art Compromés) es va proposar impulsar un festival transgressor on l'art es conjugara com a part directa d'una protesta social. Ho deien clar al seu manifest, en una societat on es proposa "música basura, menjar basura, literatura basura. I en definitiva, cultura basura", s'havia d'obrir una finestra que donara pas a un art que penetre la pell i que s'imbrique amb les dèries humanes de tota classe. Per fer-ho realitat els seus membres decidiren cobrir les parets del mercat central amb quatre murals. Tant de bo, aquest sols podia ser el primer pas d'una reivindicació que ha d'arribar a dimensions majors. Si bé no és tasca fàcil, degut que el BAC sols compta amb un pressupost de vora dos mil euros per fer realitat el seu festival, aquesta segona edició ja ha servit per a començar a prendre impuls. 

En aquesta ocasió seran nou els artistes i vuit els murals que es realitzaran en l'avinguda Joaquin Dualde. Conjuntament es faran ressò de les problemàtiques que té la societat. Una llista d'objectius a alcançar amb els que, com a mínim, parar-se a reflexionar. No a la violència de gènere, Sí a la bona educació, Sí a un sou digne, No als interessos de les multinacionals, Sí a la neteja ciutadana, No als desnonaments, No al maltracte animal, No als polítics corruptes, i Sí a la llibertat d'expressió són alguns dels eslògans que conformen una protesta on també té cabuda aturar el canvi climàtic o reivindicar el treball dels nostres llauradors. 

L'interés per l'street art ha augmentat considerablement amb el pas del temps. La proliferació de festivals d'aquesta índole ha facilitat que cada cop més artistes traslladen el seu imaginari als carrers i també la ciutadania ha deixat d'incomodar-se per trencar amb l'estètica convencional que solen respirar les seues llars. A Castelló, el Miau de Fanzara ha sigut un actor essencial per aquest canvi substancial; també el TEST a Vila-real que guarda un protagonisme especial per a aquest tipus d'art. I ara des de Betxí, on també es vol "dotar d'identitat als barris i contar històries" per a servir de contrapunt. 

No obstant això, les possibilitats del festival encara són limitades. El BAC que ha rebut uns quants oferiments d'artistes internacionals no pot permetre's aquest tipus de despeses. D'aquesta manera, tots els artistes que col·laboren són de la província. Sole Bravo, Paula Martín -qui tan sols té 16 anys-, Seyer 155 -que va participar en el MIAU-, Eloi Pallares, Juanito Ternura i Jana-que treballaran conjuntament-, Xavi Cabedo, Rafa Mesado i Silvia Casas seran els autors d'aquesta segona edició, en la qual es combinaran les creacions artístiques amb quatre façanes dedicades a la poesia i dissenyades -entre d'altres- per Tive i Rafa Mesado. 

Tot succeirà del 17 al 20 d'octubre. Amb una voluntat urbana de seguir oferint iniciatives encaminades a millor el municipi. Ho aseguren els seus impulsors Susana Calpe, Miquel Herrero i Rafa Mesado, els quals guarden a l'avantcambra idees per fer del BAC una iniciativa més gran: des de fer exposicions fotogràfiques i de pintura pel mateix carrer, fins a impulsar activitats amb estudiants durant tot l'any. Ja ho deia la filòsofa Hanna Arendt, els assumptes de la política són massa seriosos perquè li'ls deixem sols als polítics. 

Murals del mercat municipal. Novembre, 2018




Noticias relacionadas

next