CASTELLÓN. L'art no suposa únicament una funció decorativa; vol impactar directament, com un llamp, a l'interior de l'espectador. Art lliure i compromés amb la quotidianitat, que desvetlla les paradoxes dels engranatges socials i que se situa a espais quotidians i col·lectius -com els murs, les voreres o les places- perquè té infinitats de possibilitats transformadores". Aquest és sols un extracte del manifest que recull Betxí Art Compromés (BAC), una associació d'artistes que vol sortir al carrer amb la voluntat urbana d'oferir imaginació i creativitat a través de diverses accions transformadores. La primera de les seues intervencions serà, en efecte, el pròxim 29 de novembre amb la creació de quatre murals a les façanes blanques i descolorides del mateix Mercat Municipal. Una tasca que anirà a càrrec de Susana Calpe i Rafa Mesado -ambdos creadors del BAC juntament amb Miquel Herrero-; el pintor invitat Alain Campos, qui comptarà amb l'ajuda de deu alumnes i un altre professor; i el grafiter Juan Manuel Pedro Aranega.
La idea, com la mateixa espontaneïtat de l'art, va nàixer arran d'una conversa entre Calpe i Herrero, els quals van decidir d'un dia per a un altre donar forma a les seues inquietuds presentant-se a la convocatòria 'Activem Betxí', iniciativa que la Fundació Cívica Novessendes i l’Ajuntament de Betxí convoquen tots els anys per tal d’establir una sèrie d'ajudes econòmiques a propostes ciutadanes i associatives encaminades a millorar el municipi. Així, el projecte d'ambos creadors va ser acceptat i va donar lloc a aquesta primera intervenció que, tal com esmenta els seus impulsors, començara abans que es forme -formalment- l'associació.
L'activitat, que es durà a terme fins al 2 de desembre, integrarà a més altres accions creatives. D'una banda l'institut local (IES Betxí) col·laborarà amb el B.A.C pintant diversos bol·lards de formigó que hi ha al carrer, també Ximo Suritos farà una escultura de rebuig per a dins del mercat, i al voltant de les pintades s'organitzaran una sèrie de tallers per a xiquets, sota l'ajuda de L'Escola d'Arts i Oficis.
Així mateix, segons avança Susana Calpe, l'objectiu és realitzar almenys diverses activitats culturals cada any i reunir a diferents artistes perquè pinten les façanes de les cases. Entre d'altres, s'espera que més avant s'intervinga la biblioteca municipal i part del poliesportiu. "La finalitat d’aquest projecte consisteix en el fet que les inquietuds i valors de la gent de Betxí es reflecteixen al nostre poble per mitjà de l’art, per fer-lo més atractiu, més acollidor i d’aquesta manera enriquir-lo culturalment. Volem donar identitat als barri, contar històries, perquè pensem que millorar l’espai públic és millorar la qualitat de vida de les persones", manifesta la pintora.
D'una banda, els seus creadors manifesten que el BAC vol sustentar-se sobre unes bases d'art solidari, "on els límits dels artistes es desdibuixen amb el rostre de la gent", també col·lectiu, estant obert a la participació -"volem un art humà, d'anar per casa i pel carrer", manifesten-, i en certa mesura, anònim i efímer, perquè "l'art d'acció viu en continua transformació". Tant de bo, la seua clau resideix en servir com a contrapunt a la que anomenen com una societat "banal". Compromís, creativitat i esperit crític seria, doncs, el modus operandis a aconseguir, o així almenys ho abanderen els seus membres. "Vivim en una societat que proposa sobretot productes de fem: música basura, menjar basura, literatura basura... cultura basura; i s'ha de promoure un art que penetre la pell i s'imbrique amb les dèries humanes (de tota classe). Crear amb profunditat. No un art insolidari, contaminat, corrupte, sinó que denuncie i desvetlle. El BAC vol un art lliure i independent, que no siga un constant plegamans ni la decoració dels escenaris oficials. Tampoc un pamflet. L'art no pot tancar els ulls i amargar-se en una capsa d'indiferència", manifesta Mesado.
És sol dir que no valen paraules sense acció. No obstant això, el BAC anhela fortament convertir Betxí en l'escenari de propostes multidisciplinàries, on tinga lloc l'escultura, el grafisme, l'escenificació, la dansa, la pintura, la instal·lació, la poesia o fins i tot, el reciclatge. "Art viu amb plena vigència de l'avui", reclamem.