El Festival Portsxinel·la recala en 12 municipis i amplia el ventall d'espectacles sobre titelles

4/04/2019 - 

CASTELLÓ. Tercer any del Festival Portsxinel·la, la trobada del teatre de titelles en la comarca dels Ports de Castelló. Una cita situada en el calendari en dates pascueras per a afavorir que famílies al complet puguen gaudir d'estos espectacles poc habituals en zones poc poblades. En aquesta tercera edició el nombre de seus s'amplia a dotze: la Todolella, Vilafranca, Morella, Forcall, Castellfort, Castell de Cabres, La Mata, Cinctorres, Villores, Olocau del Rei, Sorita i Palanques, acollint un total de 24 representacions i activitats relacionades amb el món del teatre de titelles entre el 16 i el 28 d'abril, totes elles gratuïtes. De l'organització s'encarreguen Eclíptica d’Art i Viu Els Ports, amb el suport de la Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura, Diputació de Castelló, així com els ajuntaments i empreses privades de la dotzena de localitats esmentades.

Les companyies participants en esta tercera edició són: Xarop Teatre (Castelló), Teatre Paradís (País Basc), Produccions Infantils Miguel Pi (Andalusia), Retaule de la Finestra (Madrid), Titelles Barrilete (Castella-la Manxa), Teatre Tracalet y Titireteros de Binéfar (Aragó), La Pantomima i Eugeni Navarro (Catalunya) i Titelles Alakran (Galícia). I hi haurà a més doble presència internacional, a càrrec de Paolo Ioro, d'Itàlia; i Chúmbala Cachúmbala, de Guatemala.

La presentació d'esta tercera edició es va celebrar en la vesprada del dimecres 3 d'abril en el Castell de la Todolella. Carles Benlliure, com a representant d'Eclíptica d’Art, va destacar "el suport que des de l'inici de Portsxinel·l'ha tingut per part dels ajuntaments, empreses i habitants d'aquestes poblacions", afegint que per a la pròxima edició ja està prevista la incorporació de Vallibona al llistat de seus.

Una nova web informativa

Així mateix, va comentar la novetat de la creació d'una pàgina web oficial de l'esdeveniment amb l'objectiu d'oferir més informació als habitants de la comarca i als visitants ocasionals, a els qui anima a acostar-se a aquesta zona durant els dies del festival. “No és la solució definitiva per a poblar aquesta comarca, però activitats com Portsxinel·la sí ajuden a donar vida a estos bonics pobles”, va subratllar Benlliure.

El responsable de l'esdeveniment va avançar a més que Portsxinel·l ha començat el procés d'agermanament amb dos festivals: un d'ells amb seu a Itàlia i el Festival de Títeres de las Merindades de Burgos.

A este acte de presentació van acudir representants municipals de la Todolella, Forcall, Morella i Villores. Com a amfitrió, el regidor de Cultura de la Todolella, Ángel Guardiola, va destacar "l'oportunitat" que Portsxinel·l ofereix als joves de conèixer de bé a prop el món del teatre de titelles, “i tal vegada a alguns els òbriga la possibilitat d'en un futur dedicar-se al teatre”. Al mateix temps va subratllar que no han de ser només bous els que ocupen l'oferta d'oci: “La cultura és un bon atractiu per a passar bones estones”.   

 

Noticias relacionadas

next