Hoy es 15 de enero

unes visiten mostren, per primera volta, les pintures renancentistes que habiten al castell

El Palau de Betxí 'any 1': d'abraçar la cultura local a sumar noves pintures murals

Foto: CARLOS PASCUAL
4/07/2024 - 

CASTELLÓ. Quan semblava que tots els tresors del Palau de Betxí havien quedat al descobert en les jornades de portes obertes que l'ajuntament d'aquest poble castellonenc va organitzar el 10 de juny de 2023, per a celebrar la fi de la seua rehabilitació després d'una dècada de treball, un any després el seu patrimoni cultural continua engrossint-se. Tot i que Betxí va festejar aquell dia que la gran majoria d'espais recuperats podien ser visitats, quedava per acabar d'adequar la primera i segona planta de la zona gòtica del Palau. Unes obres que ja dutes a terme, han tret a la llum l'existència d'unes pintures de finals del Gòtic i principi del Renaixement. "Continuem tenint troballes i més troballes", afirma l'alcaldessa Carla Nebot, qui avança que pròximament tindran lloc unes visites guiades on aquestes es podran, per primera volta, contemplar. 

És l'única forma, en efecte, en la qual es podran veure les pintures, a causa del perill que algú les puga tocar o danyar. Després de l'estudi i restauració de l'obra es va poder determinar l'existència d'un conjunt patrimonial que ha dotat a l'edifici d'una singularitat única que l'identifica. El que encontrarà la gent en la seua visita és, doncs, dues grisalles les quals imiten tapissos amb decoracions de tipus vegetal, amb una sèrie de sanefes i motius centrals de fulles. Aquest tipus de pintures, les grisalles, són característiques dels segles XVI a XVIII, i a falta del seu estudi estilístic en profunditat, es datarien entre finals del segle XVI i el segle XII, en ple Renaixement i inclòs podent aplegar als primers moments del barroc, tal com a estament l'equip d'arqueologia a aquest diari.

 

Cal recordar que, en efecte, el Castell dels Comtes d'Ariza -ara Palau de Betxí- va servir en el seu temps com un edifici residencial fortificat, amb uns estils gòtics i renaixentistes que es van estampar a finals del segle XVI sobre la construcció medieval. Comptava aquest amb fossat i quatre torrasses a les cantonades, seguit d’un pati que se situava com a element central. Les visites guiades, on es podran descobrir les noves troballes, tindran lloc el 13, 14, 27 i 28 de juliol, a les 22:30 hores. Cal, amb tot, adquirir previament l'entrada pel preu de tres euros. 

Les altres 'cares' del Palau

Amb aquesta acció, l'Ajuntament de Betxí dona per conclosa la fase sis, i última, de la restauració del Palau-Castell. Més d'una dècada ha costat que el municipi castellonenc veja l'obra totalment acabada. Si bé en 1997 va ser declarat Bé d'Interés Cultural amb la categoria de monument, l'edifici no estava en cap cas habilitat per a la seua visita. Va ser en 2012 quan el govern d'Alfred Remolar, anterior alcalde del poble, va decidir recuperar la joia arquitectònica mitjançant ajudes rebudes majoritàriament per part de la Generalitat, com també de la Diputació, el Ministeri de Cultura i la Unió Europea. Ha necessitat el pla de rehabilitació una inversió de 3,7 milions d'euros.

Foto: CARLOS PASCUAL

Així mateix, la reconstrucció, degut a la seua magnitud, va haver de dividir-se en diferents etapes. Tot un repte arquitectònic que ha sigut desenvolupat per l'estudi valencià El Fabricante de Espheras i que ha deixat a la llum restes de l'antiga muralla del segle XI-XII, així com de l'únic claustre renaixentista d'obra civil que queda en la Comunitat o d'un teatre modernista. Datat en 1900, les característiques del teatre de Betxí pertanyen a les d'un verdader teatro all'italiana. Unes expressions que s'han volgut mantindre, tot i que, com que el poble ja compta amb un teatre municipal, s'ha convertit en un espai multifuncional on no hi ha pati de butaques, per tal d'adaptar-se així a un ús públic i dinàmic, on depenent de què es vullga fer s'aplica un mobiliari o altre.

A més, la presència d'un antic molí i diversos depòsits utilitzats per a emmagatzemar vi, han portat als historiadors a determinar que el Palau també va servir com a duana comercial de Betxí fins a l'any 1895, quan Pascual Meneu va comprar l'edifici i va invertir "6.454 pessetes" per a restaurar-lo i reconvertir-lo en la seua vivenda.

Pel que fa a la sisena fase, a més de la restauració de les pintures, s'ha creat un nou forjat i una escala per a donar accés als murals. D'altra banda, s'ha ampliat el nombre de lluminàries de la zona administrativa de la vivenda de Meneu, s'ha millorat l'acústica d'alguns dels seus espais i s'han substituït algunes de les baranes. Aquests últims treballs han tingut un cost de poc més de 130 mil euros, subvencionats per la Generalitat.

Un actiu cultural

Situat al centre del poble, en la plaça Major, hui el Palau-Castell guarda les dependències municipals, però també acull esporàdicament actes culturals. El passat mes d'abril va tenir lloc la segona edició de la 'Fira de Recreació del Renaixement', dins de la qual es va programar un concert de l'època a càrrec de Piacere dei Traversi o es va presentar el llibre Els noms dels pobles valencians. Origen i significat, a càrrec de l'autor Abel Soler Molina. També, aquest mateix mes s'ha celebrat el 'Festival Guitarra + Vi', un cicle totalment assegut en l'agenda local que ha rebut a artistes internacionals com Tom Kerstens, Petr Vit i Ilian Panebianco. Amb tota aquesta cartellera per davant, Betxí ja pot dir que obrirà les portes en juliol d'un Palau totalment restaurat.

Per a saber més

Noticias relacionadas

next