La Mostra acomiada la seua 29ª edició

El Reclam s'estrenarà com a integrant de la Xarxa de Festivals de Titularitat Pública en 2022

6/12/2021 - 

CASTELLÓ. La Mostra Reclam s'estrenarà com a integrant de la Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos i Festivales de Titularidad Pública en la seua 30a edició, que arribarà en l'hivern de 2022. Serà la gran novetat d'aquest festival de les arts escèniques que cada any es desenvolupa al voltant del mes de novembre en localitats de les comarques de Castelló, vertebrant el seu territori a través de la cultura. Així ho ha anunciat el director artístic del Reclam, Antoni Valesa, una vegada finalitzada aquesta 29a edició, el tancament oficial de la qual ha tingut lloc en el Teatre Municipal Francesc Tàrrega de Benicàssim, amb l'obra ‘Ethos’, a càrrec de la companyia Chisgarabis.

El màxim responsable organitzatiu del Reclam destaca que formar part de la Red Española de Teatros, Auditorios, Circuitos i Festivales de Titularidad Pública, en la qual ja estava inclosa el Paranimf de l'UJI de Castelló, “suposa posar en valor en l'àmbit estatal la programació i l'excel·lent treball que realitza l'equip de persones”.

A efectes pràctics, aquesta inclusió en la Red donarà una major visibilitat a “una cita cultural més que consolidada i reconeguda en tot l'estat”, apunta Valesa. I amb un any per davant, la línia programàtica per al 30è aniversari és clara: “Conscienciar i reflexionar sobre el nostre dia a dia, perquè del nostre comportament depèn la continuïtat de la nostra espècie sobre el planeta; si no més tard o més d'hora ens passarà com als dinosaures i tantes espècies, el planeta continuarà a la seua manera, però sense nosaltres, i això depèn de moltes decisions, petites i grans”.

Una edició per a la qual espera “una substancial millora de la situació pandèmica. Treballarem perquè siga una edició especial i continuarem apostant per la cultura, perquè viure d'esquena a la cultura és temerari i inconscient”.


Aquesta incorporació a la Red s'ha oficialitzat durant la recent celebració de la important Fira Mercartes, de Valladolid, on s'han reunit els professionals de les arts escèniques a nivell nacional. Antoni Valesa ha assistit com a gestor de projectes en el Servei d'Activitats Socioculturals de l'UJI, director artístic del Paranimf i responsable de l'Aula Carles Pons, a més de membre de la junta directiva de la Red Española de Teatro (Redescena), que al costat de FAETEDA (Federación Estatal de Asociaciones de Empresas de Teatro y Danza) conforma l'organització de Mercartes.

Balanç de la 29a edició de Reclam

La intensa 29a edició de la Mostra Reclam ha arribat a la seua fin després de 53 funcions dirigides a públics de totes les edats, en les quals ha sigut possible contemplar 42 obres en deu localitats de les comarques de Castelló, entre el 29 d'octubre i el 5 de desembre. A més, s'ha presentat el ‘Mapa Teatral Valencià’.

A l'hora de repassar l'esdevingut en aquestes setmanes, el seu director artístic destaca que “el balanç és bo, perquè nosaltres fugim de la perversitat de reduir la cultura a números. Valors com la reflexió, l'emocional, allò que té d'únic les arts vives i que cadascun ens emportem a casa d'una manera íntima, no se li pot posar preu a les emocions i són difícils de quantificar”. Així i tot, la xifra global d'assistents se situa entre 9.000 i 10.000, constatant que la dansa atrau al públic jove al teatre.

En aquesta edició del 2021 s'ha pogut contemplar un bon nombre de produccions realitzades per companyies castellonenques, algunes d'elles estrenes absolutes. Han sigut els casos de Raül Torrent (‘Mestre Tàrrega-Andantino vivace poc a poc’), Teatre Pho, de Mima i Maya Jankovic (‘Étude #01’), La Larvària (‘La barca’), Valentí Piñot (‘Masovers. Entre l’espasa i la paret) o La Ravalera (‘Antimülleriana’). “Dins de les nostres possibilitats, com a espai i servei públic hem intentat aportar el nostre granet a la creació de projectes nascuts ací, amb les seues diferents particularitats”, explica Valesa.

Noticias relacionadas

next