Hoy es 15 de enero

des de la seua posada en marxa

El Museu de la Ciutat de Castelló supera les 215.000 visites, amb especial interés pel Fadrí i el Refugi

14/02/2023 - 

CASTELLÓ. El Museu de la Ciutat de Castelló (Mucc) es consolida com a "referent cultural de la capital de la Plana" després de superar les 215.000 visites des de la seua posada en marxa, segons ha destacat l'ajuntament en un comunicat. El Refugi Antiaeri, la Torre Campanar del Fadrí, el Centre d'Interpretació del Castell Vell, el Museu d'Etnologia i el Museu de la Mar, juntament amb els itineraris del Castelló Republicà, Castelló Medieval, Ermites de Castelló, Castell Vell, Dones Immortals i Espais de Memòria despeguen de nou al 2022 a l'espera de l'obertura del Centre d'Interpretació de la Vil·la Romana de Vinamargo durant el segon trimestre de 2023, i l'esperat inici de la rehabilitació del Segon Molí, que ja compta amb el avant-projecte museogràfic.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz, ha destacat el Mucc com "el gran projecte cultural de la ciutat de Castelló, assentat en totes les seues seus, itineraris i activitats, i amb una gran capacitat de convocatòria per a la ciutadania, que ompli espais i iniciatives de gener a desembre". "És vital la tasca que realitza el Mucc per investigar, significar, recuperar i difondre el patrimoni històric de la ciutat, amb el primer Pla Museístic que ha tingut aquesta ciutat i que ha permés planificar la posada en valor i la vessant històrica i pedagògica del nostre patrimoni amb coherència i fent una important labor divulgativa, lúdica i educativa", ha resaltat la regidoria de Cultura.

En aquest sentit, l'aposta del departament que dirigeix Ruiz ha assolit ja els 216.088 visitants. Mentre que 43.500 persones van passar per les quatre seus obertes del MUCC en 2018, l'any següent van ser 64.037 les que van visitar els cinc espais oberts al públic. En 2020 i 2021, dos exercicis afectats per la pandèmia global i les restriccions en els aforaments, l'assistència va ser de 29.813 i 27.619 persones, respectivament, tancant 2022 amb 50.119 visites.

El Fadrí i el Refugi, les seus més visitades

Per seus, durant el passat any, creixen les visites respecte a les dades d'anys anteriors al Centre d'Interpretació del Castell Vell, que ha acumulat 10.383 visites; a la Torre Campanar del Fadrí, amb 12.957; i al Museu de la Mar, amb 3.476, consolidant-se el Refugi Antiaeri de la plaça Tetuan, visitat per quasi 11.287 persones; i el Museu d'Etnologia, amb l'exposició permanent i les itinerants, amb 9.665. 

Els itineraris, activitats i altres exposicions sumen 1.358 assistents, als que cal afegir les més de 36.000 visites al web, des d'on es pot, a més, gaudir on line de les diferents seus amb tecnologia 360 graus.

Aquest 2022, el Mucc, entre altres iniciatives, ha restaurat les pintures de la sala del Rellotge, ha senyalitzat la jueria medieval, ha estrenat el nou pati del Museu d'Etnologia, ha fet més accessibles els itineraris, amb guies de lectura fàcil del Castell Vell i Vinamargo, i la inclusió de signografies per a persones sordes. Tanmateix, s'ha fet, per primera vegada, un protocol de donacions i cessions i s'ha revisat la catalogació del patrimoni municipal, a més d'abanderar l'adquisició d'obres d'art contemporani de la ciutat, en una convocatòria oberta a totes i tots els artistes de Castelló.

Projectes com la recuperació de la memòria de la guerra civil amb La guerra de les imatges, les històries de la ciutadania sobre la vida a la ciutat contada pels seus protagonistes en Elles habiten la ciutat, les Jornades de Recreació Històrica del Castell Vell, o les recents visites als tocs manuals de les campanes del Fadrí, declarats BIC, han assentat un públic fidel al Mucc que pengen el 'no hi ha places'. 

Per a aquest 2023, el Museu de la Ciutat ha programat 36 visites guiades a les seues cinc seus, ampliant-les a la Vil·la Romana de Vinamargo. Les pròximes al calendari són diumenge 26 a les 11.00 hores al Castell Vell, i el 3 de març a les 19.00 hores, al Refugi Antiaeri.

Cal recordar que Conselleria de Cultura va reconèixer el MUCC com a museu de la Comunitat Valenciana, una distinció que obre les portes a la realització de més activitats i a l'ampliació i millora de les instal·lacions. Així mateix, aquesta nova categoria inclou el museu en campanyes i accions promocionals que donen a conéixer la marca internacionalment. Aquest passat 2022, va rebre el reconeixement de la Plataforma Woman's Legacy i de l'Asociación Mujeres en el Arte (MAV), incorporant-se a la Xarxa de Museus per la Igualtat.

Noticias relacionadas

next