Hoy es 15 de enero

programació

El Paranimf ompli de molta "reflexió" i activisme la temporada teatral de 2022

21/12/2021 - 

CASTELLÓ. El Paranimf de la Universitat Jaume I presenta, per a l'inici de 2022, una programació dissenyada per a suscitar, a través de les arts escèniques, una reflexió pausada sobre l'esdevenir humà i generar un espai on compartir moments d'emocions. "Les propostes per a aquest hivern busquen fomentar el pensament crític i pretenen ser un cant a la llibertat en temps de postveritat. És una programació ideada perquè, a més de gaudir, el públic no deixe de fer-se preguntes sobre la realitat que ens toca viure", explica Toni Valesa, responsable de la programació.

Aquest trimestre, el Paranimf iniciarà la seua programació teatral el 14 de gener amb Eclipsi Total, un treball que aborda un tema tan delicat, complex i ple de tabús com és la mort per a reflexionar sobre com es gestiona, com s'educa sobre això i com s'afronta aquest fet inevitable i irreversible, sota el prisma creatiu de la companyia El Pont Flotant.

L'obra Paüra, de Lucas Escobedo, abordarà el 21 de gener, amb l'original llenguatge del circ contemporani, el tema de les pors, un espectacle d'humor per a tots els públics i amb música en directe. Frankenstein, un títol clàssic versionat pel reconegut dramaturg Alberto Conejero remetrà, el 28 de gener, a un dels debats recurrents de la societat com és el dels límits de la ciència, uns límits ètics i morals, sobre la bondat i la maldat i les imperfeccions de l'existència.

Al febrer, el dia 11, serà el torn de la producció de Temporada Alta i Grec, Història d’un senglar o alguna cosa de Ricardun dels espectacles "imprescindibles i imperdibles" del trimestre, un monòleg servit per Joan Carreras, qui va ser guardonat amb el Premi a Millor Actor en les passats Premis Max per aquesta interpretació, i escrit per Gabriel Calderón, un dels autors i directors uruguaians de més renom internacional. L'obra, versió lliure de la tragèdia de Shakespeare, gira entorn dels mecanismes de poder contemporanis, els abusos de poder, el desig i el ressentiment, i proposa una reflexió sobre els límits de l'ambició humana.

Bambalina Teatre Practicable oferirà, el 18 de febrer, Èdip, un espectacle de marionetes per a públic jove i adult que adapta el mite clàssic de Sòfocles i que interpel·la sobre la força del destí en eixa forma que té la mitologia clàssica d'explicar la vida, allunyada en el temps, però pròxima en la poètica.

Al març, la companyia La Teta Calva oferirà, el 4 de març, l'espectacle Espaldas de plata, escrit i dirigit per Xavo Giménez i que interpreta al costat de Leo de Bari, en el qual un creatiu publicista es veu forçat a acceptar una cosa que detesta, complir unes ordres que ell mai donaria, que venen del director d'una agència de publicitat en hores baixes. Així, comet l'imperdonable error de trair els seus principis.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, s'ha programat l'11 de març l'espectacle Abuela, ¿tú tienes sexo?, una creació col·lectiva de la companyia Unaovarias que interpel·la sobre el comportament sexual en els segments d'edat més avançada.

Les representacions teatrals del trimestre es completaran el dia 17 amb la posada en escena de Puños de harina, una obra indispensable que parla dels comportaments xenòfobs i d'intolerància cap a l'homosexualitat tant en l'època del nazisme com en l'actualitat. Una gran tasca de Jesús Torres que és autor, director i intèrpret i que escenifica un combat de boxa en dos plans i temps diferents: un que transcorre a l'Alemanya prèvia al nazisme on dona vida a un boxador que va desafiar a Hitler i va acabar assassinat en un camp de concentració, i un altre a la fi del segle passat que narra les vivències i relacions familiars d'un jove gitano i homosexual.

Com a avanç de la programació d'abril, el Paranimf oferirà el dia 1 la proposta de dansa Bach, de la reconeguda companyia Mal Pèl, interpretada per la italiana Federica Porello, ja que a la fi de mes se celebra el Dia Internacional de la Dansa. A més, el 8 d'abril s'estrenarà AMA, el nou projecte teatral de la companyia Marie de Jongh.

Cicles de cinema

El cicle 'Nou cinema' inclourà les pel·lícules Petite maman, de Céline Sciamma, premi del públic en el Festival de Berlín 2021 i en el Festival de Sant Sebastià 2021, els dies 8 i 9 de gener; La ruleta de la fortuna y la fantasía, dirigida per Ryûsuke Hamaguchi i guanyadora de l'os de plata en el Festival de Berlín 2021, els dies 22 i 23 de gener; Espíritu sagrado, de Chema García Ibarra, millor llargmetratge de ficció en els Premis Berlanga 2021, el 12 i 13 de febrer; Sis dies corrents, de Nues Ballús, espiga de plata i premi del públic en el Festival de Valladolid – Seminci 2021, el 26 i 27 de febrer; i ¿Qué vemos cuando miramos al cielo?, dirigida per Alexandre Koberidze, premi internacional de la crítica en el Festival de Berlín 2021, el 12 i 13 de març.

D'altra banda, el cicle 'En pantalla gran' estarà dedicat a Wong Kar Wai amb la projecció de quatre pel·lícules: el 15 i 16 de gener, Días salvajes; el 29 i 30 de gener, Chungking Express; Fallen Angels, el 19 i 20 de febrer, i Happy Together, el cap de setmana del 5 i 6 de març.

A més, la XVII Mostra de música en directe i cinema Cinemascore, iniciativa de l'Aula de Cinema i Creació Juvenil de l'UJI i la promotora Born Music, arribarà al Paranimf del 3 al 6 de febrer. Per a saber més:

Noticias relacionadas

next