Hoy es 24 de diciembre

La Mancomunitat Comarcal sol·licita ajuda urgent a la Diputació i la Generalitat

Els Ports dona l'alerta: 17 pobles demanen ajuda per la sequera... i en estiu necessitaran més aigua

12/06/2024 - 

CASTELLÓ. Els Ports dona la veu d'alarma. La comarca pateix un greu dèficit hídric que empitjorarà amb l'estiu i l'arribada de nombrosos veïns que passaran els mesos de més calor a les seues segones residències. Davant d'aixó, representants dels 17 ajuntaments que conformen la Mancomunitat comarcal demanen ajuda a la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana. 

Responsables dels pobles s'han reunit i han exposat la greu situació de sequera que ja pateixen en l'actualitat i han proposat mesures a curt i mig termini, entre les quals hi ha l'ajuda esmentada, dirigida a la Diputació i a les conselleries d'Agricultura i Medi Ambient, a les quals demanen una reunió urgent per tal d'exposar-los la situació d'extrema necessitat que viu la comarca i proposar-los mesures d'emergència.

No és la primera vegada que es coneix la situació límit que viu la comarca més septentrional de Castelló. De fet, les organitzacions agràries ja l'han feta palesa en diferents ocasions. L'última va ser aquest mateix dimarts l'Associació Valenciana  d'Agricultors, que fins i tot va alertar del sacrifici d'animals per la falta d'aigua i de pastures, el que ha fet augmentar considerablement els costos de manutenció dels ramats. 

En esta situació, ara són els pobles els que alcen la veu. El que persegueixen és que tant la Generalitat com la Diputació oferisquen ajuda a la comarca de manera urgent en forma d'una línia d'ajudes directes per a ramaders, ja que és el sector més desabastit.

L'arribada d'estiuejants, un problema

Quant al consum humà, la situació no és millor i des de la Mancomunitat Els Ports s'adverteixen casos dramàtics: alguns municipis duen ja mesos portant camions cisterna. A més, el panorama que es presenta per a la temporada estival és alarmant, donat el fet que es preveu que en un mes es multiplique la població a la zona amb l'arribada d'estiuejants i ciutadania que tornaran a les seues segones residències als pobles, amb la qual cosa augmentarà notablement el consum hídric i, per tant, s'agreujarà el problema. 

Ares, Vallibona i Morella són les localitats més afectades per aquesta situació. "Alguns municipis tenen brolladors i pous que encara conserven cabdal hídric, però altres els tenen completament secs, i en qualsevol cas no se sap si a l'estiu donaran abast amb les reserves d'aigua que queden", explica el president de la Mancomunitat Comarcal Els Ports, Ivan Guimerà.

Així, ja hi ha pobles que han posat en marxa mesures d'emergència i d'estalvi d'aigua, com ara el tancament de piscines o el tall de subministre a les dutxes i els espais comuns dels espais esportius públics. Però es considera que això no serà suficient i per això busquen solucions addicionals i urgents.

Situació extrema a Vallibona, Morella i Ares

La situació als municipis de Morella, Ares i Vallibona és extrema. L'alcalde d'aquesta localitat, Juanjo Palomo,  explica que el brollador del qual s'abasteix el poble està pràcticament esgotat: "Trau molt poc de cabdal, per això ja hem hagut de tirar mà de camions cisterna en algun moment. Ara mateix, després de les últimes pluges, que han sigut escasses però que han aportat un poc d'aigua als dipòsits, no en necessitem, però possiblement a partir de la setmana que ve ja els tornem a necessitar altra vegada".

En eixe sentit, Palomo avança que el poble, d'uns cent habitants en hivern, veu com augmenta d'habitants per la gent que va a estiuejar. "En agost la població de Vallibona arriba a les 1.500 persones i, des de l'Ajuntament, ens sembla complicat que mitjançant camions cisterna es puga subministrar l'aigua a tot eixe volum de gent", avisa.

Per la seua part, l'alcalde d'Ares, José Luís Marquésapunta que el municipi està en estat d'emergència hídrica quasi dos mesos. "Ens porten l'aigua en camions cisterna des de novembre, i des de fa aproximadament uns 20 dies la situació pel que fa a l'aigua per al bestiar és insostenible". Al fil d'açò comenta que el terme municipal d'Ares compta amb sis basses, i d'elles només es poden abastir d'una, que es troba en quotes mínimes. "Els ramaders s'estan buscant la vida portant camions cisternes d'on poden. Esperàvem ser atesos per la Conselleria aquest mes, però no ha sigut així perquè no s'ha considerat que ens trobem en situació d'emergència", lamenta.

"També ens preocupa moltíssim la viabilitat de les explotacions ramaderes de
tantes famílies que viuen a Morella, ja que la mancança de pluges fa que els cultius de pastura tampoc siguen suficients i hagen de comprar l'aliment per al ramat, cosa que apuja els costos de producció", declara l'alcalde del poble, Bernabé Sangüesa. No obstant això, el primer edil morellà indica que per al camp encara hi ha disponible la bassa del complex de la Fàbrica Giner i adelanta que s'està estudiant des de fa unes setmanes la possibilitat d'habilitar un nou punt de càrrega d'aigua per al consum de ramaderia.

"A Morella la situació de la sequera és molt preocupant. Els pous estan baixant molt i ja sols ens queden dos dels quatre de que disposem per abastir la localitat", revela Sangüesa. "L'aigua no serà suficient si el consum augmenta tant com es preveu en un estiu amb Sexenni, quan es es duplicarà, o més que això", la població, alerta.

"La preocupació és màxima i demanem també ajuda a les administracions superiors, ja que, per a nosaltres, l'Ajuntament, és difícil arribar a assumir la quantia econòmica d'algunes de les opcions que es barallen, com ara equipar altres pous més profunds. A banda, a Morella se li suma el problema de no poder abastir-se mitjançant camions cisterna, ja que el consum de 400.000 litres diaris, i fins al milió per dia durant el Sexenni, ho complica tot", puntualitza Sangüesa.

Noticias relacionadas

next