Hoy es 15 de diciembre

tercera setmana de la mostra de teatre

Els joves acaparen les mirades del Reclam amb l'obra 'Asesinato y delincuencia'

15/11/2023 - 

CASTELLÓ. Un total de tretze funcions podran veure's en la tercera setmana de la XXXI Mostra Reclam. Quatre dies intensos, entre el 16 i el 19 de novembre, amb una exhibició de l'ampli repertori temàtic que ofereix aquesta cita anual dedicada a les arts escèniques a la província de Castelló. S'obrin pas qüestions socials com l'estudi de l'actual món dels joves que proposa ‘Asesinato y delincuencia’, un treball escrit per Alberto San Juan amb la direcció d'Andrés Lima, Premi Nacional de Teatre 2019 i guanyador de cinc Premis Max. Una obra que podrà veure's el divendres 17 en el Paranimf de l'UJI de Castelló de la Plana (19.30; 10/12 euros).

Més invitacions a la reflexió social són els objectius de ‘Este cuerpo roto’, a la sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló (dijous 16, 18.30), ‘L’enterrador’, en el Teatre del Raval de Castelló (diumenge 19, 19.00) i ‘El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai’, en l'Auditori de Vinaròs (diumenge 19, 19.30).

La recerca interior és el propòsit de ‘Búho’, a la Casa de la Cultura d'Almassora (diumenge 19, 19.00). Dos personatges històrics protagonitzen ‘Don Ramón María del Valle-Inclán, a través de Ramón Gómez de la Serna’, en el Teatre Principal (dissabte 18, 19.00). Mentre que a Vilafranca es viurà l'experiència comunitària ‘El museu del temps’ (dissabte 18 i diumenge 19, 11.30).

La comèdia amb transfondo social és la base de ‘Estimats pares’, en el Teatre Principal (dijous 15; 19.30). Marea Dansa aporta les coreografies ballades amb ‘Roda’, en l'Espai Cultural Obert Els Aules de la Diputació (dissabte 18; 12.00). Mentre que el circ tindrà doble representació: ‘Loop’, en la plaça Pere Cornell d'Almassora (dissabte 18; 18.00) i ‘Oniricus’, en el Mucbe de Benicarló, a eixa mateixa hora. En el final de la setmana, monòleg amb Luis Zahera en l'Auditori Músic Rafael Beltrán Moner de Vila-real (diumenge 19; 19.30).

La Mostra Reclam està organitzada per la Universitat Jaume I a través del Servei d'Activitats Socioculturals. Col·laboren els ajuntaments d'Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló de la Plana, Vilafranca, Vila-real i Vinaròs, juntament amb la Diputació de Castelló, la Fundació Caixa Castelló i de l'Institut Valencià de Cultura (IVC).

Castelló de la Plana

A pesar que Alberto San Juan va aconseguir notorietat al cinema gràcies a treballs com ‘Bajo las estrellas’, que li va valdre el Premi Goya al Millor Actor en 2007, repetint en 2021 a través del seu paper en ‘Sentimental’, se sent més vinculat al teatre, ja siga com a actor, director o dramaturg. En ‘Asesinato y adolescencia’ va acceptar l'encàrrec d'Andrés Lima per a investigar sobre aquesta etapa de la vida. Com a base, la pel·lícula sobre l'assassí de xiquets ‘M, el vampir de Dusseldorf’, de Fritz Lang. Alberto San Juan va posar en marxa un procés que incloïa tallers, estudis, consultes i assajos per a preparar el seu text sobre la violència juvenil. El treball en escena de Lucía Juárez i Jesús Barranco es veu complementat amb projeccions d'adolescents comptant els seus propis testimoniatges. Es podrà veure el divendres 17 (19.30), en el Paranimf de l'UJI.

Aquesta tercera setmana comença amb dues propostes ben diferents a Castelló de la Plana. El dijous 16, a la sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, es proposa l'experiència immersiva ‘Este cuerpo roto’, a càrrec de la companyia Abab. Una idea original de Marcos Gisbert i Miguel Ángel Sweeny, interpretada per Junior Severo, que tracta sobre la immigració des d'una visió europea. Els assistents poden assistir a les diferents parts del viatge de Bila Nihaya, ideat per diversos artistes europeus. A cada sessió (18.30 i 19.30) podran accedir 50 persones, per la qual cosa és necessari reservar invitació.

Al mateix temps, en el Teatre Principal (19.30; 6 euros) serà possible divertir-se amb la comèdia intel·ligent ‘Estimats pares’, de la companyia valenciana Teatre Micalet. Ximo Solano adapta al valencià el text escrit pels germans Emmanuel i Armell Patron entorn dels problemes entre tres germans. Dirigida per Joan Peris, la seua trama està repleta de girs inesperats mentre aborda qüestions com l'educació dels fills, els diners i les contradiccions de l'ésser humà.

'Estimats pares'

El dissabte al migdia (12.00; gratis), Marea Dansa proposa ‘Roda’ en l'Espai Cultural Obert-ECO Les Aules de la Diputació de Castelló. Es tracta d'un espectacle pensat per a espais no convencionals en el qual es revisa la dansa popular valenciana des d'un punt de vista contemporani. Cinc ballarines es mouen dins d'una àrea delimitada per recipients plens d'aigua, en un homenatge a la tradició terrissaire.

Eixa mateixa vesprada (19.00; 3/20 euros), el Teatre Principal de Castelló acollirà ‘Don Ramón María' del Valle-Inclán, a través de 'Ramón Gómez de la Serna’, un espectacle de Xavier Alberti que mostra un doble retrat: el del retratista i el del retratat, els dos Ramones del títol. Un viatge cap a la vida, l'obra i l'ànima de Valle-Inclán, observant les seues eines d'anàlisis, els seus instruments de dissecció, el seu cànon estètic. Així es produeix el miracle de la suma estilística i vital de dos creadors literaris essencials per a entendre una bona part de les avantguardes espanyoles del segle XX. Una producció de Teatre Espanyol i Bravo Teatre.

La setmana finalitzarà a Castelló de la Plana el diumenge 19 (19.00) amb ‘L’enterrador’, de la companyia Mediterrània. Sobre l'escenari del Teatre del Raval aquesta obra basada en les vivències de diverses persones, entre elles les de Leoncio Badía Navarro, conegut també com "l'enterrador de Paterna". L'espectacle pretén ser un homenatge a totes les persones, en molts casos herois anònims, que amb la seua determinació van deixar testimoniatge d'humanitat i dignitat enmig de l'horror i la barbàrie de la Guerra Civil i la postguerra

Almassora

Les arts circenses prendran la plaça Pere Cornell d'Almassora amb ‘Loop’, de la companyia Cirk About It. Una reflexió sobre com avançar quan quedes atrapat en el temps. A través dels malabars i del vaivé impulsor del gronxador creen patrons repetitius. L'humor acompanya aquesta creació que podrà veure's el dissabte 18 (18.00; gratis).

Una proposta molt diferent podrà veure's a la Casa de la Cultura d'Almassora el diumenge (19.00; 10 euros). Es tracta de ‘Búho’, una proposta de Titzina Teatro que parteix de la investigació exhaustiva. Diego Lorca i Pako Merino van descendir al món subterrani i es van entrevistar amb antropòlegs, neuropsicòlegs i policies. Conten la història d'un antropòleg forense especialista en jaciments paleolítics al qual un ictus li provoca una amnèsia severa. A partir d'ací s'inicia una cerca per l'interior de la seua memòria amb l'objectiu de recuperar la seua identitat.

'Búho'

Benicarló

A la mateixa hora del dissabte (18.00), més circ. En aquesta ocasió en el Mucbe de Benicarló, amb la companyia betxinenca La Troupe Malabó i la seua producció ‘Oniricus’. Dos mossos de circ somien amb convertir-se en vertaders artistes. Però es topen amb el desnonament de l'empresa per a la qual treballen. Ara hauran de reconduir les seues vides.

Vilafranca

‘El museu del temps’ és un projecte escènic d'art comunitari que conjuga teatre de carrer, narració, arts plàstiques i música. Una producció que parteix de la novel·la ‘Momo’ (1973) de Michael Ende. Una reflexió sobre el concepte del temps i el seu ús en les societats modernes. Les persones que participen caminen pel seu propi poble per a protegir el temps passat. Aqueixes memòries seran guardades en una caixa i enterrades en un ritual públic amb música. Una experiència que tindrà lloc en Fonts del Llosar de Vilafranca el dissabte 18 i el diumenge 19, a partir de les 11.30.

Vila-real

L'actor gallec Luis Zahera, guanyador de dos premis Goya, per ‘El reino’ i ‘As bestas’, respectivament, es presenta sense acompanyament en l'escenari de l'Auditori Municipal Músic Rafael Beltrán Moner de Vila-real amb el monòleg ‘Chungo’. Un repàs a la seua vida com a intèrpret, des dels seus inicis en Compostela fins a l'èxit actual. Un camí surrealista en el qual es fa acompanyar pel públic. El diumenge 19 (19.30; 18 euros).

Vinaròs

‘El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai’ és una obra de teatre documental, poètic i d'objectes basada en les redaccions d'uns escolars de la població rural de Bañuelos de Bureba (Burgos) a qui el seu professor, Antonio Benaiges, els va prometre un dia de l'hivern de 1936 portar-los a veure la mar. Però no ho va poder complir... pel seu afusellament al juliol d'aqueix any. Però abans, els xiquets i xiquetes del seu col·legi van publicar un quadern en prosa sobre com s'imaginen la mar, les seues pors i els seus somnis. És la primera creació de Xavier Bobés i Alberto Conejero. Programada per al diumenge 19 (19.30), en l'Auditori de Vinaròs.

Noticias relacionadas

next