Assenyala aquesta mesura com un dels principals obstacles per a les famílies DURANT EL CURS

La Fampa Castelló Penyagolosa, preocupada pel canvi en l'horari d'entrada i eixida dels centres

26/06/2023 - 

CASTELLÓ. Un dels temes que més han preocupat a la Fampa Castelló-Penyagolosa durant aquest curs han estat les propostes de modificació horària presentades per les direccions de diversos centres escolars de la província, les quals contemplen horaris perjudicials per a les famílies, com l'avançament de l'horari de sortida a les 16:00 hores i l'horari d'entrada a les 8:30 hores, així com la reducció del temps de menjador.

"Un curs més considerem inadmissibles aquestes propostes, ja que dificulten la conciliació de la vida laboral i familiar i no prioritzen el benestar de l'alumnat. Ens preocupa que aquestes propostes siguen una resposta desproporcionada a la no aprovació de la jornada contínua en anys anteriors en els centres que es proposen i que s'utilitzen com a tàctiques per a imposar jornades contínues encobertes", asseguren des de la plataforma.

"A més, ens inquieta que les decisions sobre els horaris s'estiguen prenent sense tenir en compte l'opinió de les famílies, ja que no han estat sotmeses a votació i passen únicament pel Consell Escolar", afegeixen.

Així doncs, expliquen que a les reunions realitzades amb Direcció Territorial, han emanat "que s'escolten les demandes de les famílies de regular els horaris de les escoles públiques".

Per altra banda, també preocupa a les AMPA l'organització d'extraescolars, eix fonamental de l'activitat de les AMPA, també ha sigut una font de preocupació per a les famílies durant aquest any. 

La FAMPA Castelló Penyagolosa ha rebut les queixes d'unes quaranta AMPA de la província sobre aquest tema, i és que, La resolució que es publica anualment per la secretaria autonòmica d'Educació i Formació Professional, per la qual s'aproven les instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres que imparteixen Educació Infantil de segon cicle i Educació Primària "posa nombroses traves a les AMPA per poder dur a terme activitats extraescolars en horari escolar no lectiu, fent-ho casi impossible", denuncien.

Així, la FAMPA Castelló Penyagolosa ja ha traslladat el descontentament a Conselleria i reconeix que "malgrat els reptes i les preocupacions que sempre afrontem des de la federació, valorem de manera positiva el curs 2022-2023 i volem destacar el creixement i la millora en diversos aspectes, així com l'increment del suport i la participació de les famílies en l'àmbit educatiu. El curs vinent ve amb nous reptes, estem convençuts, però també sabem que des de la federació continuarem treballant per defensar els interessos de les famílies i promoure una educació de qualitat", determinen. 

Creixement de la federació

Durant aquest curs, la junta de la FAMPA Castelló Penyagolosa ha experimentat un creixement significatiu amb la incorporació de nous membres. Vicente Gumbau Ferrandes, de l'AMPA del CEIP Eleuterio Pérez de la Vall d'Uixó, ha estat l'últim en unir-se a la junta, elevant el nombre d'integrants a 11. 

A més, Adrián Arribas Ávila, de l'AMPA del CEIP Científic Avel·lí Corma de Moncofa, i Raquel Estall Llorens, de l'AMPA del CEIP Comtessa de Llucena, també s'han afegit recentment.

A més, durant aquest curs, la FAMPA ha vist un augment en el nombre d'AMPA associades. Destaca l'associació de l'AMPA del Conservatori Professional De Música de Benicarló i la creació d'una nova associació al CAU de Castelló, amb el suport de la federació. A més, amb la participació dels pares i mares i dels mateixos centres educatius i amb el dur treball de la federació, s'han aconseguit reactivar cinc AMPA de centres ordinaris i CAES en diferents localitats (Castelló, Borriana, Xèrica, Sant Jordi i El Cano).

Així doncs, la FAMPA Castelló Penyagolosa ha passat de tenir 245 AMPA associades al principi del curs a 253 en l'actualitat, representant ja el 91,7% de les associacions de famílies de l'alumnat de l'escola pública. Aquest creixement demostra l'increment del suport i la participació de les famílies en l'àmbit educatiu.

Formacions de la Fampa

Durant aquest curs, la FAMPA Castelló Penyagolosa ha ampliat la seua oferta formativa amb un total de 9 tallers i 34 formacions tan presencials com en línia. Hem introduït nous temes i professionals en àrees com la nutrició, l'educació sexual, la lectura i l'autoestima. A més, hem mantingut formacions ja existents sobre assetjament escolar, igualtat de gènere i
salut, entre altres. 

Des de la plataforma han promogut la presencialitat en zones rurals i hem ofert opcions de formació en línia, registrant un augment del 20% en les sol·licituds respecte al curs passat.Durant aquest curs la federació ha organitzat o col·laborat en l'organització d'altres activitats com la jornada de bones pràctiques en associacions de famílies “Totes a una!”, organitzada amb la regidoria de Participació Ciutadana de Castelló. 

L'objectiu de reunir a les AMPA de la nostra província per comunicar-nos, per recuperar la il·lusió i el sentit de propòsit i per compartir amb altres associacions totes aquelles iniciatives meravelloses que duem a terme a les AMPA.

També han organitzat, entre altres, dues formacions en eines digitals. Les xarrades, impartides per la periodista Sandra Romero, van proporcionar un programa educatiu per a famílies sobre l'ús responsable de les eines digitals i la importància de la identitat digital. Es van abordar temes com les xarxes socials, l'empremta digital i la prevenció del ciberassetjament. Les formacions van ser dirigides a famílies amb infants de diferents edats i es van realitzar al Museu de Belles Arts de Castelló.

Noticias relacionadas

next