el festival dirigit per pepa cases renaix a tales al complir deu anys

Fes Tales segueix en peu: un nou epicentre de les arts escèniques en plena Serra d'Espadà

22/06/2021 - 

CASTELLÓ. El Festival d'Arts Escèniques de la Serra d'Espadà es transforma al temps que compleix deu anys. Tales recull el testimoni del projecte dirigit per la polifacètica Pepa Cases i a partir d'ara serà l'únic municipi de la Serra d'Espadà que acollirà aquesta proposta cultural. Amb aquesta, Tales celebra ja la quarta edició de Fes Tales que tindrà lloc al llarg del proper cap de setmana. 

El projecte FES va nàixer ara fa 10 anys amb l’objectiu de revitalitzar la Serra d’Espadà a través de la cultura. Però, de totes les localitats que formen la serra, Tales ha sigut l’única on es manté esta aposta ja que altres cinc municipis que ja s’havien sumat al projecte des del seus orígens, han anat fent-se enrere per diversos motius, majoritàriament econòmics o polítics. “La política pareix que sempre mana davant la cultura i davant el poble”, lamenta la seua directora, Pepa Cases.

Programació

Amb tot, enguany FES Tales celebra la seua quarta edició amb dos jornades de cultura en directe, a l’aire lliure i amb entrada lliure a tots els espectacles.

Les diferents localitzacions del poble acolliran una programació variada amb una bona mostra de diferents arts escèniques que van des de la música fins al circ, el teatre o la màgia, amb espectacles per a tots els públics. Es donaran cita artistes i companyies valencianes com Purna Teatre o The Umbrellas, però també nacionals i internacionals amb espectacles de tot tipus com la proposta de Mimo Huenchulaf desde Xile o el mag madrileny Carlos Adriano .

Dissabte començarà el festival a les 18 h a la Plaça Major, amb tres espectacles per la vesprada i un de nit. Per la seua part, diumenge hi haurà programació de 18 a 20:30 h.

  

Deu anys de vertebració de la cultura i entrebancs

El projecte FES va nàixer com una iniciativa molt peculiar,  que buscava traslladar la cultura a la ruralia de manera conjunta i creant una xarxa entre municipis propers, visibilitzant una part tan magnífica que tenim a l’interior de Castelló com és la Serra Espadà i col.laborant a la seua vertebració i repoblació.

Era un projecte cultural pensat de la mà d’altres àrees com turisme o serveis socials, “ja que entenem que un poble que acaba tancant escoles i sense viure gent en ell és un poble perdut i la cultura estava reviscolant la serra, però més enllà de la il·lusió fan falta recursos, sobretot econòmics, no confondre les festes amb la cultura i sobretot pensar en les necessitats de les persones i no en la comoditat política”, reclama l’artista i directora del projecte, Pepa Cases.

Municipis com La Vall d’Uixó o Eslida, pioner del projecte, van celebrar uns primers anys "fabulosos i amb bona acollida", però la falta de suport va fer que no seguira endavant.  D’altra banda, a Almedíxer també es va dur a terme una primera edició, però mai es va poder seguir per falta de recursos; de la mateixa manera que a Aín el festival no va poder celebrar-se, tot i que ja s’havia fet el projecte, donat que no podia assumir-lo econòmicament i no s’han rebut ajudes per part de cap administració pública.

Nova concepció

En este cas és FES Tales el que passa a encapçalar el projecte i pren una nova dimensió. Primerament, perquè ha sigut l’Ajuntament valent que fins i tot en plena pandèmia no ha renunciat al festival, ja que considera la cultura un bé de primera necessitat. D’altra banda, perquè per primera vegada Diputació de Castelló està col·laborant per a dur a terme este projecte i l’ajuda recau en Tales; i Generalitat Valenciana també està recolzant-lo. I en tercer lloc, perquè Pepa Cases té la seu artística a Tales, en concret a l’Assut de l’Art, una residència artística rural que pretén crear sinergies amb els i les habitants de la Serra d’Espadà.

De fet, enguany ja s’han posat en marxa els intercanvis culturals entre residents de l’Assut de l’Art i habitants de Tales. La residència artística i l’Ajuntament ja estan treballant en diferents projectes culturals. En este cas, encara que l’Assut de l’Art sí que rep ajuda de l’IVC, no ho fa el festival com a tal i és complicat seguir portant-lo a terme en diferents llocs, reivindiquen des de l'organització.

"El FES subsisteix a Tales i esperem que enguany se sume l’IVC i el festival puga créixer”.  De moment totes les energies del projecte FES que volien ampliar i arribar a tots els racons més emblemàtics i més bonics de la Serra d’Espadà, s’enfocaran en Tales gràcies al suport d’aquesta localitat i amb la motivació de convertir-la en el cor cultural de la serra.

next