Hoy es 17 de noviembre

Les jornades del Millars posen en valor la 'guarderia rural' i la retirada de canyes invasores

3/04/2023 - 

VILA-REAL. La VIII edició de les Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars ha dedicat dos dies a donar a conéixer diferents aspectes del riu i el seu entorn al seu pas per Vila-real, Almassora i Borriana. 

Els guardes rurals del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars, han sigut els protagonistes d'una de les conferències. La seua labor, vital, alhora que poc coneguda, és essencial ja que són la veu i els ulls del paisatge protegit. 

Estan 365 dies a l'any en contacte amb el riu observant l'evolució de la fauna, realitzant censos d'ocells i control d'espècies, observant si hi ha flora invasora, evitant els abocaments, prevenint els incendis, informant de qualsevol incidència que es produeix i controlant la pesca i la caça il·legal. 

Des de 2007, asseguren des del Consorci, “l'evolució en el paisatge ha sigut tremenda, el que sí hem detectat és que els veïns de les tres poblacions de ribera venen cada vegada més a veure un paisatge que per a ells és un pulmó. A més veiem com cada vegada la presència d'espècies com la llúdria o ocells que abans no estaven és molt més freqüent, la qual cosa ens dona una idea de la millora mediambiental del riu des que es va crear aquesta figura de protecció”.

Objectiu: retirar les canyes invasores

El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars està col·laborant amb la Generalitat Valenciana en el projecte 'Desencanyar', que té com a objectiu retirar les canyes invasores dels llits dels rius afavorint la volta d'espècies autòctones dels llits mediterranis valencians.  

El tècnic de la Xarxa Natura 2000, Josep Carda, ha explicat la ingent labor que hi ha en marxa perquè la canya deixe d'ocupar hectàrees de llits fluvials. Mitjançant una comparació d'ortofotografies els assistents han pogut comprovar com era el riu al seu pas per Vila-real en l'ortofoto de 1956 i com ara està ocupat per aquestes canyes. Un exemple esclaridor de la situació que genera aquesta espècie invasora.

El riu té innombrables vincles amb els pobles que travessa. Els molins i l'activitat relacionada amb aquestes històriques construccions: la molineria. Aquest ha sigut l'eix de la xarrada que ha oferit el mestre i especialista en molins, Vicent Ginés. Des de la molta de gra, fins a la producció de claus o gel. Els usos dels molins han sigut innombrables. Encara es conserven vestigis d'aquests edificis com és el cas del Molí de l’Ermita de Vila-real, que ha sigut visitat pels assistents a les jornades com a mostra dels nexes entre el riu i l'activitat humana.

Els regants són un altre dels ens vinculats al Millars. La Comunitat de Regants de Vila-real ha mostrat als assistents com les infraestructures hidràuliques han modelat el riu . En l’assut de Vila-real els regants han contat als assistents com funciona el repartiment de reg a la comarca de la Plana i la infraestructura relacionada amb la derivació de l'aigua del Millars. El president de la comunitat de regants de Vila-real, Pascual Broch, ha estat present en aquest recorregut que ha sorprés els visitants. La Casa de l’Assuter és una casa museu d'una realitat, la de l'aigua del Millars, que continua donant vida a tots els cultius de cítrics.

En les jornades es tracta de posar en valor diferents aspectes vinculats al paisatge protegit. Enguany el colofó l'ha posat el Birdwatching o observació d'ocells. Yanina Maggiotto, de Visit Natura, ha guiat als assistents per la platja d'Almassora i Les Goles, entre Almassora i Borriana. Allí, en poc més d'una hora, els assistents, proveïts de telescopis i prismàtics, han albirat més de 30 espècies d'ocells. Des de les gavines que cortegen amb l'aigua dolça i la salada als corriols. La desembocadura del Millars, gràcies a la implicació del Consorci i els ajuntaments que ho integren, disposa d'espais privilegiats per a l'observació d'ocells en comunió amb l'entorn.


Noticias relacionadas

next