Hoy es 15 de enero

La institució cultural, en plena activitat 102 anys després

La Societat Castellonenca de Cultura completa la publicació en línia de sis dècades del seu 'Butlletí'

La Castellonenca avança en la digitalització del seu arxiu, publica en PDF tots els toms del seu 'Butlletí' entre 1920 i 1980 i planifica la catalogació del seu fons de publicacions

1/08/2021 - 

CASTELLÓ. Any i mig després de celebrar el primer centenari amb la publicació de la seua pàgina web, la Societat Castellonenca de Cultura (SCC) ha recorregut una part del camí que s'havia marcat a  mateixa per fer més accessible la seua obra a Internet. En concret, està en la fase final de la publicació completa del seu Butlletí, després d'haver publicat en format PDF els toms corresponents a la seua revista de referència, els corresponents a l'època compresa entre la fundació de l'entitat, l'any 1920, i 1980. Sis dècades, 58 volums i milers de pàgines dedicades a la recuperació cultural de Castelló i les seues comarques -sense més interrupció que l'obligada per la guerra civil- que ara s'ofereixen en obert al públic, que a més pot realitzar cerques per paraules, facilitant en gran manera el seu ús per part dels estudiosos de qualsevol àrea de coneixement.

El valor d'aquest pas es pot calibrar amb una ullada a l'índex general del Butlletí, que impressiona tant per la varietat i profunditat dels temes que són objecte de tractament com per la nòmina de col·laboradors que, al llarg del temps, han deixat la seua empremta en una publicació senyera de la cultura a les nostres comarques, des dels primers 'sabuts' com Salvador Guinot, Ricardo Carreras, Juan Bautista Carbó, Ángel Sánchez Gozalbo o Luis Revest. A les seues pàgines es fa palesa "la voluntat ferma de transcendir el localisme", com va recalcar el filòleg mallorquí Albert Hauf.

La tasca cultural de la SCC ha estat i és intensa.

En l'actualitat, el Butlletí està dirigit per Ferran Olucha, director del Museu de Belles Arts de Castelló, i al seu Consell de Redacció participen Elena Sánchez Almela, presidenta de la SCC i exdirectora de l'Arxiu Històric Municipal de Castelló; Lluis Gimeno, de la Universitat Jaume I; Joan Mateu Bellés, de la Universitat de València; Artur Oliver Foix, del Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló i Eugeni Díaz Manteca, de l'Arxiu de la Diputació. Així mateix, el prestigi de la publicació ve garantit també pel Consell Assessor, amb Antoni J. Pitarch, de la Universitat de Barcelona; Josep Ramon Magdalena Nomdedéu, de la Universitat de Barcelona; Pedro Barceló, de la Universitat de Potsdam i Vicent Roselló, de la Universitat de València. Fins a la seua mort en 2020, també va formar part d'aquest Consell Germà Colón Domènech, de la Universitat de Basilea-IEC i Fill Predilecte de Castelló, a més de referent mundial de la filologia romànica.

Segons explica l'administrador de la SCC, Lluís Gimeno, pròximament es completarà la publicació de tots els butlletins i es començarà a treballar en la digitalització d'altres publicacions de la Societat, així com en la catalogació dels grans fons bibliogràfic i d'hemeroteca acumulat al llarg de cent anys per la Castellonenca, a través d'intercanvis amb altres publicacions. Eixos fons ofereixen un gran valor intrínsec, en tractar-se a vegades de publicacions desaparegudes que no sempre estan disponibles en biblioteques i hemeroteques públiques, explica Gimeno.

Noticias relacionadas

next