Conclou la segona edició de 'CeramicRes' 

L'Alcora abraça la ceràmica artística i d'avantguarda 

5/12/2023 - 

CASTELLÓ. Este passat divendres acabava la residència artística CeramicRes en l'Alcora. Una segona edició que ha contribuït a afermar l'esdeveniment com el moviment més important sobre creació artística contemporània i ceràmica celebrats a Castelló.

Almudena Lobera, Mónica Mays, Luisa Pastor i Pablo Bellot són els artistes que han format part d'esta edició de la residència i que han mostrat els seus processos creatius en una dissertació pública en l’ESCAL (Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora), alhora que exposaven el resultat de tals investigacions a la sala d'exposicions del mateix centre.

Per a Co-Net_, gestors del programa de residència, la diferència amb l'edició anterior radica en el fet que els treballs resultants responen a un procés d'investigació per part dels artistes molt exhaustiu, en el qual l’ESCAL s'ha involucrat més encara. Les obres són el resultat de dos mesos de treball, temps en el qual els quatre autors han aprofitat les instal·lacions d'esta escola castellonenca i l'ajuda del professorat per a desenvolupar els seus projectes. A més, han comptat amb el suport de les diferents institucions de l'Alcora com l'Ajuntament i el Museu de la Ceràmica.

La Diputació de Castelló participa de manera activa en esta iniciativa valorada pel Diputat de promoció ceràmica Vicente Pallarés segons el qual: “és de destacar esta important iniciativa CeramicRes amb la qual donem suport a l'avantguarda, la creativitat i el desenvolupament del vessant artístic de la ceràmica. Des de la Diputació volem que el potencial de la ceràmica de Castelló que el món admira en les diferents fires internacionals a les quals acudim no sols es mire cap al pla industrial, sinó també a l'artístic. Per això és imprescindible donar suport a programes com CeramicRes amb el repte que la producció creativa amb la ceràmica de base aconseguisca l'èxit que mereix no sols a nivell nacional, sinó també internacional.”

Samuel Falomir, alcalde de L'Alcora valora positivament l'experiència: “Com a bressol ceràmic, és un honor acollir a l'Alcora i col·laborar amb esta iniciativa que incentiva i ajuda en la investigació i producció d'excel·lents i innovadors projectes artístics entorn de la ceràmica contemporània.”

Foto: Juan Vicent

En total van ser més de 100 projectes els presentats en esta convocatòria i entre els quals es van triar quatre: 'Record de…', d'Almudena Lobera; 'Nou ordre, equilibris del col·lapse', de Pablo Bellot; 'En el palmell de les seues mans', de Mónica Mays; i 'Conjunt buit', de Luisa Pastor. Els residents han comptat l'evolució que han patit des del plantejament d'estos projectes fins a la resolució del mateix i el resultat final, després de la seua pròpia experiència en la residència.

La comissària de CeramicRes, Alicia Ventura, comentava que “la tenacitat i l'encert d'Agustín Serisuelo i Carlos Sebastià al capdavant de Co-Net_, se suma al d'altres projectes que ja són d'obligada visita en el panorama espanyol”. I concloïa: “en totes les obres generades per a esta segona edició, subjau unes setmanes d'intensa investigació, exploració, de la contínua prova i error, que finalment veuen la llum en les obres que es presenten en l’ESCAL i que continuaran el seu recorregut en la Fira Marte”.

Els projectes d'investigació i producció que es presenten han de tindre una clara vinculació amb el territori dotant-los amb perspectives crítiques que el qüestionen. Isaac Nebot, director de l’ESCAL ressaltava: “és un orgull per a l’escola i esperem que la tercera edició siga millor encara si cap”.

Foto: Débora Barriga

CeramicRes és un projecte produït per Co-Net_ i co-produït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana a través de Cultura Resident el Programa de residències de creació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, per la Diputació de Castelló i per l’Ajuntament de L'Alcora amb la col·laboració del Museu de la ceràmica de L'Alcora, la Escola Superior de Ceràmica de L'Alcora i la fira MARTE, que del 24 al 26 de maig de 2024 també exposarà el resultat d'esta residència a Castelló.

Noticias relacionadas

next