música, teatre i fotografia

La memòria de Joan Fuster marca el 90 aniversari de les Normes de Castelló

25/05/2022 - 

CASTELLÓ. Castelló per la Llengua ha començat a desvetllar la programació prevista per a aquest 2022. La plataforma ha triat com a lema 'Una llengua per guanyar' per commemorar el 90 aniversari de les Normes de 1932. Una frase que surt d'una cita de Joan Fuster que diu, "la llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar dia a dia".

La seua presidenta Maria Nebot ha explicat que "la situació del valencià és, en aquest moment, de retrocés pel que fa a l’ús social; per això apel·lem a tota la ciutadania a fer servir el valencià com a llengua d’ús habitual. Per tenir una llengua viva ens ho hem de guanyar i fent servir la llengua és com guanya el valencià!”, ha reblat.

Ja fa un parell d'anys que des de la plataforma unitària de Castelló per la Llengua -plataforma que engloba més de 25 entitats representatives de la societat civil castellonenca, i que a més a més, és l'encarregada d'organitzar els actes commemoratius de les Normes- es va decidir descentralitzar i traslladar també aquesta celebració a diferents pobles de les nostres comarques. Així ho ha explicat David Casanova, membre de la plataforma:  “Aquest serà un aniversari especial, i és que han passat nou dècades des que es signaren, l'any 1932, les Normes ortogràfiques que van suposar la unitat de la nostra llengua. És per això que hem augmentat el nombre d’actes i el període de la commemoració”.

El proper dissabte 28 de maig la ciutat de Vila-real (la Plana Baixa) serà l'escollida per iniciar, fora de Castelló de la Plana, els actes commemoratius del 90 aniversari de les Normes de Castelló. “Després de la presentació del llibre Les Normes de Castelló escrit per Josep Daniel Climent i presentat fa unes setmanes a la capital de la Plana Alta,  dissabte a Vila-real seguirem amb una programació plena de sorpreses fins el 17 de desembre,” ha afegit Eva Forés, coordinadora d’activitats de Castelló per la Llengua. 

Maria Nebot, presidenta de la plataforma Castelló per la Llengua, ha remarcat que “confiem en la predisposició de l’Ajuntament de Castelló de la Plana per contribuir a què Castelló siga, aquest desembre, l’epicentre d’una gran mobilització i festa cultural entorn les Normes del 32 i la unitat de la llengua”. Finalment ha acabat agraint la col·laboració i interés dels Ajuntaments de Vila-real, Borriol i l’Alcora, així com a les entitats locals, per acollir activitats entorn les Normes de Castelló aquest 2022. “Enguany, en el 90 aniversari de les Normes, i per ser l’Any Fuster, ens hem de mobilitzar per demostrar que som un poble orgullós amb la nostra llengua. Al llarg d'aquest any, tenim «Una llengua per guanyar!»”, ha rematat.

Programació

El 28 de maig, a les 12.00 h, en l'Àgora de la plaça Major de Vila-real tindrà lloc el lliurament del XXV Premis Maig - Memorial Pascual Batalla, l'acte d’homenatge a les Normes de Castelló i l'actuació del grup musical Abraç Band, de ritmes festius a l’estil New Orleans. 

L'1 de juny, a les 12:00, en Borriol es produirà l'acte d’homenatge a les Normes de Castelló i l'actuació del grup musical Mel de Romer. Mentre que el 15 de septembre s'inaugurà en l'Alcora l'exposició Les Normes de Castelló fan 90 anys, amb fotografies de les commemoracions de les Normes de Castelló, especialment del 50 aniversari.

Ja a l'octubre, el dia 1 al mateix municipi s'acollirà la fira d’entitats, les mostres de cultura popular, l'estrena de l’espectacle teatral És ara, Joan? i diferents concerts amb les actuacions de Citra, Tito Pontet i Ebri Knight. Finalment, del 3 al 16 d'octubre es podrà visitar en el Grau de Castelló la mostra amb fotografies de les Normes de Castelló. 

Noticias relacionadas

next