Hoy es 15 de noviembre

concerts per la festivitat

Mireia Vives o Auxili posen música al 90 aniversari de les Normes de Castelló

9/11/2022 - 

CASTELLÓ. La plataforma unitària de Castelló per la Llengua -plataforma que engloba més de 25 entitats representatives de la societat civil castellonenca, i que a més a més, és l'encarregada d'organitzar els actes commemoratius de les Normes, ha triat per enguany el lema 'Una llengua per guanyar' per commemorar el 90 aniversari de les Normes de 1932. 

La seua presidenta Maria Nebot ha explicat que el lema es proposa a partir de la cita de Joan Fuster: 'La llengua no ens la regalarà ningú, l'haurem de guanyar dia a dia'. "La situació del valencià és, en aquest moment, de retrocés pel que fa a l'ús social; per això apel·lem a tota la ciutadania a fer servir el valencià com a llengua d'ús habitual. Per tenir una llengua viva ens ho hem de guanyar i fent servir la llengua és com guanya el valencià!", ha reblat.

La commemoració del 90 aniversari de les Normes de Castelló culminarà amb un acte central a Castelló de la Plana el 17 de desembre, amb un concert on participen més de deu artistes - des d'estils tradicionals als ritmes més moderns- i que pretén situar la ciutat que va acollir la signatura de les Normes del 32 al centre de la reivindicació lingüística i de l'escena musical i cultural valenciana.

El dia 17 de desembre serà un punt de trobada per a l'escena musical i la societat valenciana. El cartell compta amb una gran varietat perquè tothom puga ser partícip del moment. Ja al mes de setembre s'avançava una de les actuacions: Al Tall acompanyat de la Unió Musical del Grau.

Obrirà l'acte Parint Versos, un projecte coral i musical amb veu de dona amb què diverses artistes s'uneixen per revaloritzar la música tradicional valenciana amb el cant d'albades, que versaran específicament sobre les Normes de Castelló i la promoció del valencià. La proposta de Lola Bou i Manel Brancai la trobada de Borja Penalba, Mireia Vives, Feliu Ventura i David Fernandez també posaran el to al concert amb sons de cantautor, íntims i potents al mateix temps. 

Altres artistes presents, i que a més han presentat els seus últims treballs, són JazzWoman i Auxili. Des dels seus caràcters singulars, la cantant valenciana i la reggae band seran els encarregats de fer ballar al públic amb estils variats i sons actuals. Per últim, tancarà aquesta jornada l'orquestra castellonenca La Kinky Band.

Les entrades anticipades es poden adquirir al preu de 15 euros a través del web. En taquilla tindran un cost de 18 euros.

Sobre les Normes

Amb el nom de 'Normes de Castelló' o 'Normes del 32' es coneix l'acord que signaven, a Castelló de la Plana l'any 1932, representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià. "Enguany, en el 90 aniversari de les Normes, i per ser l'Any Fuster, ens hem de mobilitzar per demostrar que som un poble orgullós amb la nostra llengua" ha explicat Pau Pons, representant de l’STEPV una de les entitats que coorganitza i patrocina l’acte.

Les Normes de Castelló són el punt de partida de l'ús del mateix model de llengua a banda i banda del riu Sénia i, per tant, simbolitzen la unitat de la llengua catalana. Seguint aquest esperit d’unitat dels signataris de les Normes de Castelló, es crea la plataforma Castelló per la Llengua. “És per això que Escola Valenciana ha apostat decididament per commemorar aquesta fita. Perquè contra els qui ens volen dividits, nosaltres ens reivindiquem en la unitat per multiplicar les possibilitats de la nostra comunitat lingüística”, ha afegit Alexandra Usó, presidenta de l’entitat.

Durant tot l'any s'han succeït actes descentralitzats a Vila-real, Borriol, Alacant i l'Alcora i properament s’organitzaran a Barcelona i València. També s’ha elaborat una exposició fotogràfica que recorda el discurs Ara o mai pronunciat per Joan Fuster l'any 1982 a la Plaça de Bous de Castelló que ha visitat el Grau de Castelló i Vila-real i s’ha creat un espectacle teatral anomenat És ara, Joan estrenat a l’Alcora, destinat a públic familiar i que ficciona converses de Joan Fuster amb els signataris de les Normes del 1932 i d’altres il·lustres escriptores de la literatura catalana.

Maria Nebot, presidenta de la plataforma Castelló per la Llengua, ha tancat l’acte donant les gràcies a les dues entitats col·laboradores (Escola Valenciana i STEPV) i convocant el 17 de desembre a la manifestació i l’acte festiu, ja que "volem que Castelló siga, aquest desembre, l'epicentre d'una gran mobilització i festa cultural entorn les Normes del 32 i la unitat de la llengua".

Noticias relacionadas

next