Les VI Jornades de la Nova Ruralitat busquen solucions rurals a la "imminent crisi alimentària"

21/09/2022 - 

CASTELLÓ. Innovació per a la Sobirania Alimentària és el títol de les VI Jornades de la Nova Ruralitat, que ja s’han convertit en la cita anual obligatòria de l’activisme rural valencià. Les taules rodones d’enguany seguiran el fil de l’exitosa edició de l’any passat, sobre la crisi energètica, per veure com afecten i afectaran les crisis climàtica i dels combustibles fòssils en la producció agrària i ramadera i, per tant, en la situació alimentària i econòmica de la població. Experts, tant valencians com de la resta de l’estat, com Gustavo Duch, Ramon Mampel, Manuel Casal Lodeiro, Patricia Dopazo, Sergi Saladié, Neus Monllor, Merlès Martínez i  Francesc Font, entre d’altres, participaran als debats que tindran lloc a Benlloc, la Plana Alta, els dies 30 de setembre i 1 d’octubre. Les inscripcions ja estan obertes a la web del Fòrum de la Nova Ruralitat: novaruralitat.org.

L’escalfament global ja està impactant en les collites, així com l’escassetat de gasoil als transports, o l’escassesa de gas en la producció de fertilitzants químics, tot plegat acaba impactant en la disponibilitat i el preu dels pinsos, i fa molt dificil la supervivència a agricultors i ramaders. Això, òbviament, ja està amenaçant la distribució i el consum d’aliments, especialment per a les poblacions vulnerables. Aquest és el plantejament de l’organització, el Fòrum de la Nova Ruralitat, una entitat formada per més de 100 professionals independents del món rural i vinculada a la Universitat Jaume I. El Fòrum, però no és queda en la denúncia i ja fa anys que busca solucions des de la ruralia a les crisis que afecten a tota la població, però sovint de forma més agreujada a les persones que viuen al món rural.

Enguany, a més, a Benlloc, les VI Jornades s’uneixen a la 9a Edició de la Fira de la Biodiversitat Cultivada del País Valencià, un esdeveniment itinerant que edició rere edició reivindica la biodiversitat agrícola del territori valencià i la cultura que l’envolta. Els dies 1 i 2 d’octubre la fira oferirà, diverses activitats per promocionar les varietat i els coneixements agrícoles tradicionals. A costat de les conferències de les VI Jornades, hi haurà tallers infantils, més espais de debat, i un mercat de projectes i entitats.

Les Jornades de la Nova Ruralitat implanten en els seus debats una metodologia científica pròpia de la investigació acadèmica, participativa i dialèctica, que segons el comitè científic que les avala -format per 17 professors de sociologia rural de diverses universitats estatals- està aconseguint un dels diagnòstics de més qualitat de l'estat sobre l'èxode de la joventut que afecta la ruralia en l’actualitat.

Amb les jornades, el Fòrum de la Nova Ruralitat vol analitzar i debatre sobre la capacitat que tenen les societats rurals per a significar-se com un espai de producció, vida, treball i oci propis. Sense entrar en competència amb les ciutats, els pobles volen i poder ser part de la solució a molt dels problemes actuals.

Noticias relacionadas

next