CASTELLÓ. La Universitat Jaume I ha lliurat aquest divendres el guardó de la novena edició del Premi Manel Garcia Grau de poesia a Vicenç Llorca Berrocal per la seua obra La Llum mirada. L’acte ha tingut lloc en el marc de la inauguració de la cinquena edició de la Plaça del Llibre a Castelló que se celebra del 24 al 26 de novembre a la Llotja del Cànem, coordinada per la Fundació FULL, Fundació pel Llibre i la Lectura, de la que forma part Publicacions de l’UJI.
Durant l’acte d’entrega del premi i prèviament a la presentació de La Llum mirada, la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro, ha destacat "l’aposta de la Universitat pel foment de les lletres en valencià, amb premis com el Manel Garcia Grau, convertit en tot un referent en el context de la poesia en la nostra llengua".
Per la seua part, Vicenç Llorca ha manifestat sentir-se "emocionat per rebre a l’emblemàtic espai de la Llotja del Cànem un premi que duu el nom de Manel Garcia Grau, un gran poeta que vaig tenir l’honor de conèixer i que, dissortadament, ens va deixar massa aviat, i al qual vull dedicar-li el premi". "També em sento orgullós que l’atorgue la prestigiosa Universitat Jaume I de Castelló en col·laboració amb l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i El Pont de Lletres. Finalment, em fa feliç que el meu poemari, La llum mirada, aparega a la col·lecció de poesia de Perifèric Edicions, tot un referent literari", ha afegit.
Respecte a La llum mirada Llorca ha destacat que "trobareu un lirisme compromès amb l’actualitat a través de tres parts en què parle del compromís amb el planeta, el llegat artístic i literari de mestres com Salvador Espriu o Jordi Sarsanedas, i la necessitat de tornar a dotar els versos de sentit ètic i compromís ètic. Cada part l’encapçala un 'Himne' dedicat al meu fill amb motiu del seu divuitè aniversari com a símbol del diàleg necessari amb les generacions més joves, cridades a ser protagonistes del nostre futur".
El Premi Manel García Grau de Poesia, que convoca la Universitat Jaume I amb la col·laboració de l’Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, l'editorial Perifèric i l’Associació Cultural El Pont Cooperativa de Lletres, pretén honrar la memòria de l'escriptor, activista i professor de Filologia de la Universitat Jaume I, qui va morir en 2006 en plena maduresa creativa.
Vicenç Llorca (Barcelona, 1965) és doctor en Comunicació Social i llicenciat en Filosofia i Lletres (Filologia Catalana). Catedràtic de llengua i literatura catalanes, i especialista en literatura universal i literatura i cinema, s'ha dedicat preferentment al conreu literari de la poesia, de l'assaig i de la novel·la.
Com a poeta és autor dels llibres La Pèrdua (1987), Places de Mans (1989), L'Amic Desert (1992), Atles d'Aigua (1995), Cel subtil (1999), Paraula del món. Antologia 1983-2003 (2004), Ciutats del vers (2005), De les criatures més belles (2006) i L'últim nord (2008). El 2010 va reunir tot el seu corpus poètic a Les places d'Ulisses. Poesia reunida 1984-2009. Ha guanyat els premis Salvador Espriu de poesia jove, Ausiàs Marc, Vicent Andrés Estellés, Benvingut Oliver o Vicent Andrés Estellés de Burjassot, entre d'altres.
En l’àmbit de la prosa creativa, va escriure l’obra En absència de l’àngel (2000). En el camp de la novel·la, ha publicat Tot el soroll del món (2011), Aquell antic missatge de l’amor (2018) i Simfonia de tardor (2021), la seua tercera novel·la.
Com a traductor ha fet versions al català de Carson McCullers, Bernardo Atxaga i Jean Cocteau. També els seus llibres han estat traduïts a diverses llengües. Col·laborador habitual a la premsa i als mitjans de comunicació, ha estat secretari de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i membre de la junta de l’European Writers’ Council.