El Parc Científic de l'UJI presenta els resultats dels seus projectes innovadors en 2024

El 'Mapa Tecnològic de la província de Castelló', d'Espaitec, incorpora 57 noves empreses en 2024

12/12/2024 - 

CASTELLÓ. Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, ha compartit aquest dijous els resultats anuals de la seua participació en projectes d'innovació duts a terme amb el suport de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. En concret, s'han mostrat els assoliments aconseguits en els projectes «Mapa Tecnològic de la província de Castelló», «Innotransfer» i «UJILAB Impuls». En la inauguració de la jornada han participat Francisco Javier Sogorb, subdirector general d'Avanç de la Societat Digital i Intel·ligència Artificial de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme; David Cabedo; vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I, i Juan Antonio Bertolín, director d'Espaitec.

Sogorb ha destacat «el rol fonamental que tenen els parcs científics valencians com a actors claus en la generació d'innovació i tecnologia cap al teixit empresarial, sent el principal nexe d'unió entre universitat-empresa». A més, ha afegit que «la Generalitat Valenciana aposta fermament per continuar donant suport als projectes que estan desenvolupant els parcs científics per a donar resposta a les necessitats tecnològiques de les empreses del nostre territori, a través de la innovació, i fent valdre les universitats públiques valencianes».

Així mateix, Bertolín ha ressaltat «la gran labor de la Xarxa de Parcs Científics Valencians, i concretament d'Espaitec, en el desenvolupament de projectes destinats principalment a impulsar l'entorn empresarial mitjançant la innovació, amb la inestimable ajuda de la Generalitat Valenciana».

Per part seua, Cabedo ha subratllat el suport de la Generalitat Valenciana als parcs científics de les universitats, «els parcs són un instrument clau per a la innovació i el desenvolupament de projectes tecnològics en els quals col·labora la universitat, adaptant-se a les necessitats prioritàries en cada context i oferint respostes en xarxa». També ha destacat «el total alineament de les activitats d'Espaitec amb l'estratègia de la Universitat Jaume I. Alineament que permet treballar de manera coordinada, en totes les accions i projectes, amb l'oficina de transferència de coneixement, amb els agents d'innovació i amb les unitats científiques d'innovació empresarial».

«Mapa Tecnològic de la província de Castelló»

La sessió ha començat amb la presentació de resultats del «Mapa Tecnològic de la província de Castelló», projecte liderat per la tècnica Susana Pérez, el qual actualment compta amb 210 empreses innovadores i tecnològiques adherides a la plataforma, una vegada identificades i incorporades 57 noves companyies a les del passat any. La iniciativa ha permés identificar i donar visibilitat a les empreses de base tecnològica i innovadora de la província, així com explorar possibilitats de sinergies i col·laboracions entre elles i amb els grups d'investigació de la Universitat Jaume I.

Una de les activitats del projecte ha sigut la «Jornada d'Innovació», celebrada en el Vinalab de Vinaròs, sessió en la qual van participar 11 empreses innovadores de l'eix empresarial Benicarló-Vinaròs, amb l'objectiu d'acostar i facilitar la col·laboració entre el sector industrial i els grups d'investigació de l'UJI. Una altra de les iniciatives destacades ha sigut la 2a edició de «femSTEM», esdeveniment que afavoreix i dona a conéixer el paper de les dones tecnòlogues amb estudis STEM que fan el seu treball en empreses de la província de Castelló, i que formen part de la iniciativa. Respecte a les noves línies de treball per a l'any 2025, s'està desenvolupant una aplicació mitjançant Intel·ligència Artificial per a afavorir la creació de sinergies empresarials entre les companyies que formen part del projecte, posant el focus en les firmes situades en els polígons industrials de la província.

L'«Observatori Tecnològic», a través dels seus butlletins Prisma i Focus, ofereix informació rellevant (patents, projectes, tendències) de les tecnologies disruptives més notables del mercat. En 2024 s'ha presentat l'informe sobre Ciberseguretat. Espaitec també ha participat al costat de la resta de parcs científics de les universitats públiques valencianes en els «VI Premis rePCV», organitzats per Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV) a la Ciutat de la Innovació de la Universitat Politècnica de València, reconeixent a les empreses vinculades als Parcs en les categories Spin-Off, Startup i Col·laboració Universitat-Empresa. En aquesta edició, AirBiometrics, firma d'Espaitec, va ser premiada amb un accèssit en la categoria Startup.

«Innotransfer»

Quant al projecte «Innotransfer», la tècnic Laura Menéndez ha destacat la jornada celebrada a l'abril on es van analitzar les tecnologies disruptives, desafiaments i solucions innovadores que s'estan implementant en el sector agrari. Innotransfer és una iniciativa multisectorial d'innovació oberta i gestió col·lectiva liderada pels cinc parcs públics científics valencians, que formen part de la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV), i permet posar en contacte a les empreses o associacions empresarials que tenen desafiaments tecnològics a resoldre en la seua indústria amb personal investigador de les universitats públiques valencianes, instituts tecnològics o altres empreses que puguen oferir una solució. En relació a les novetats per a l'any vinent, ressaltar l'organització d'una jornada sectorial relacionada amb els reptes a abordar front a catàstrofes naturals, com per exemple la DANA.

«UJILAB Impuls»

Per a tancar el conjunt de projectes s'han presentat les activitats vinculades al «UJILAB Impuls». Així la tècnic Laura Menéndez ha destacat la posada en marxa del demostrador de sistemes d'agitadors destinat al Centre d'Investigació en Robòtica i Tecnologia Subaquàtica (Cirtesu-UJI), dissenyat per a optimitzar el funcionament dels sistemes de tractament d'aigües, permetent a les empreses realitzar assajos en un entorn a escala real i controlat, i la jornada de portes obertes «Espais d'Innovació d'Espaitec», on empreses, personal investigador, comunitat universitària i societat civil van visitar els tres demostradors finançats actualment i en els últims anys per la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, com el FabLab d'Espaitec, el taller de prototipatge disponible per a la comunitat universitària.


La tècnic Neus Fabregat ha compartit els resultats de la convocatòria «UJILAB Impuls», iniciativa liderada per l'Oficina de Cooperació en Investigació i Desenvolupament Tecnològic (OCIT-UJI), en la qual Espaitec col·labora activament en la coordinació i suport als projectes de proves de concepte de grups d'investigació de la Universitat Jaume I que enguany han aconseguit un total de 13 propostes.

Finalment, Juan Antonio Bertolín, director d'Espaitec, ha clausurat l'acte presentant alguns projectes proposant diferents iniciatives per a mitigar els efectes causats per la DANA, tant de manera conjunta entre els cinc parcs científics valencians com per part d'Espaitec, i agraint a les empreses, personal investigador i professorat de la Universitat Jaume I la seua assistència i suport als diferents projectes impulsats pel Parc en 2024.

Noticias relacionadas