novena edició en alcora  

Objectiu Ultrasons, o com apadrinar noves propostes musicals dins d'una cita eclèctica

19/10/2018 - 

CASTELLÓN. Quantes voltes ha ocorregut que no hem anat a un festival de música per no conéixer gran part del seu cartell. En efecte, són pocs els atrevits que es deixen endur per la màgia del directe sense importar quines propostes hi ha darrere del micròfon. I és que encara que aquesta decisió pot paréixer arriscada per aquells que tenen l’agenda sempre ajustada, per a la resta d’humans pot comportar més d’una satisfacció. “La música en viu sempre t'atrapa, per això no s’ha de tenir temor a consumir-la”, manifesten des d’Ultrasons, un cicle eclèctic que des de fa nou anys pren Alcora per nodrir-la, així mateix, de propostes culturals efervescents.

Dansa, arts plàstiques, música de cambra o converses entre professionals… els fundadors d’Ultrasons sols tenien un objectiu clar a l'hora de crear un nou esdeveniment cultural a la província: que Alcora es convertira en un niu de noves creacions, tant de jóvens com d’artistes ja consolidats en el sector. “Malgrat l’evident hàndicap de programar nous treballs que el públic no coneix, donar sols veu a projectes consolidats que han rodat per molts llocs, és fàcil i poc diferenciador”, assenyala Blai Garcia, un dels seus impulsors i membre de l’Associació Juvenil JDB. Amb aquest sentit, l’edició passada es va nodrir d’obres recentment creades, va donar veu a formacions amb menys d’un any i mig de vida i la mitjana d’edat dels artistes no va superar els 29 anys. “Tenim molts primers i segons concerts de nous músics o formacions”, afegeix el també músic.

Igualment, el ventall d’estils és tan gran com els mateixos convidats vulguen. Pel que fa a aquesta novena edició la música dels seus protagonistes oscil·la des del jazz a la cançó d’autor, passant pel blues, el folk fusió o la improvisació lliure. “Totes les propostes sonores que programem no te les posaries en el cotxe, però en directe la cosa canvia. Volem així que el públic trenque eixos estereotips que moltes voltes té i que vinga a gaudir”. Sense dubtes un altre dels propòsits de l’Ultrasons és doncs aconseguir la major “diversitat” possible, una tasca que no sols recau en la responsabilitat dels qui assisteixen a cada concert, sinó també en els programadors: “Més encara s’ha de canviar la mentalitat d’aquests, degut que no tot és vendre tiquets. El retorn social que ha tingut l’esdeveniment és un dels factors més importants”, manifesta Garcia.

Des de fa un parell d’edicions Ultrasons prefereix definir-se com a “cicle” enfront de “festival”, una nomenclatura de la qual ja no s’identifiquen. “Ens volem allunyar dels estereotips als quals avui en dia es refereix un festival”. En efecte, els seus organitzadors han optat per un programa de set jornades, repartides en una quinzena de dies -del 19 d’octubre al 3 de novembre-, per no convertir-se en un esdeveniment massiu. “Volem que la gent escolte cada proposta que li volem oferir i que després, en tota la tranquil·litat, es faça una cervesa i parle amb l’artista. És tot més pausat i calmat, per això no ens podíem permetre fer-ho en un parell de jornades”, assegura el músic.

A + B: música local i depassant el sostre de cristall 

El cartell de l’Ultrasons és eminentment local. En efecte, l’any passat quasi el 70 per cent de les seues propostes naixia del mateix municipi, la resta partia d’altres pobles de Castelló, de la Comunitat o de diferents punts de l’estat i de l’estranger. Aquest any la fórmula es repeteix i a més, la representació femenina abraça el 43%, a tan sols set punts d’aconseguir la paritat absoluta al cartell. És destacable, per tant, com el cicle sonor d’Alcora busca a més intensificar la representació dels sectors més frèvols: “Sempre tractem que el poble estiga representat; no deixa de ser un cicle fet per gent de l’Alcora i no ens podem oblidar d’ells. Igualment, l’any passat ens vam adonar del notable sostre de cristall que hi havia i vam tractar de revertir-ho. Així, ens agradaria poder aplegar al 50/ 50”.

En aquesta novena edició, Ultrasons compta al seu cartell amb Escarteen Sisters, un quartet-duo de cordes (veus, violí i violoncel) que s’origina per a comunicar-se amb tots aquells que viuen a quilòmetres d’on hi han crescut. L’agrupació, guanyadora del Premi de Música Acústica de Barcelona l'any 2017, difumina les fronteres estilístiques entre el folk, la clàssica, el pop o el jazz. També, destaca la participació de Neønymus (Silberius de Ura) amb un espectacle que transporta als sons de l’antiguitat, a través d’una mescla “molt personal” de veus, sons i xicotets instruments, i que altera servint-se de tecnologia.

Des de l’escena més local, actuaran Abraç Band, formació sorgida de l’escola Mondo Rítmic de Castelló de la Plana, amb versions de rock, bandes sonores d’animació i sons de Nova Orleans; el quartet de saxofons Mestre Tàrrega, també de Castelló; Jesús Gallardo, percussionista, compositor i director de l’escola Mondo Rítmic, qui servint-se del so generarà imatges “sense cap mena de barrera mental”.

D’altra banda, el músic alcoià Iván González, transportarà fins a Alcora el seu nou projecte; una brass band, formada per dos bateries, un tuba, quatre trompetes i tres trombons. Així, sota la seua direcció, la Brass Family interpretarà composicions contemporànies d'Albert Cirera, Julián Sánchez o Fernando Brox. També, Clar-i-net, un quartet femení i amb pocs anys de trajectòria, s’encarregarà de fer música de cambra. Igualment, el Colossal Tour 2018 recalarà en la ciutat de Castelló, amb més de 30 intèrprets, per a oferir una versió simfònica de la dolçaina. Finalment, des d’una perspectiva diferent, Edu Comelles durà tot un espectacle sonor i lumínic que centra l’atenció en les propietats sonores de la ceràmica tradicional “com a mecanisme per a la seua recuperació”. Per a aconseguir-ho, el músic se serveix únicament de sons extrets de peces de ceràmica per a construir tot un univers sonor electrònic. 

Les altres disciplines que fan “soroll”

L’Ultrasons no es conforma sols amb la música, també és espai per a la dansa. Per això, la ballarina Pepa Cases ha creat tota una performance on entremescla la dansa tradicional de la Font d’Aixart amb el seu propi univers coreogràfic, basat en la contemporaneïtat. L’Associació Cultural Grup de Danses Font d’Aixart va ser fundada l’any 1999 per tal de rescatar, conservar i difondre el patrimoni folklòric alcorí, i actualment compta amb una trentena de professionals. Raó per la qual, l’organització ha decidit atorgar el seu guardó de reconeixement a la mateixa formació.

Així mateix, entre les novetats que va haver-hi la passada edició, destaca l’Ultrasons ceràmic, un espai dedicat al material més conegut i preuat del mateix municipi. Per aquesta edició s’ha preparat una mostra d’obra artística realitzada per alumnes i professors de l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora, anomenada Harmonia i contrapunt de l’ESCAL, on exhibeixen el treball resultat dels diferents cursos de l’estudi. Juntament amb aquest treball, la segona mostra de l’edició recull l’obra d’aquells artistes que utilitzen com a mitjà d’expressió el xicotet format, des del dibuix fins a il·lustracions, pintura, fotografia o escultura. En aquest cas, el Pop Up Art estarà format per Àngels Romero, Sara Bellés, Sther G. Maquino, LifeEsther, La Megi i Sara M.O.N.O.

Finalment, l’Ultrasons no entén la seua posada en marxa sense l’encontre Hot Talk Club, moment on els diferents agents culturals es paren a reflexionar, aprendre i debatre sobre el sector. Aquesta és la primera volta que l’activitat s’integra dintre del cicle i per això s’han preparat dues converses temàtiques prou generals. D’una banda, el dissabte 20 d’octubre s’abordaran la ‘Cultura i el món rural’ amb Eugeni Trilles, responsable del Festival d'Arts de Vilanova d’Alcolea, i Pepa Cases, del FES Espadà - Festival d’Arts Escèniques a la Serra d’Espadà. D’altra, el dissabte següent, el focus es posarà en les ‘Primeres experiències culturals’, en un encontre dirigit per Irene Gras (Pop Into) i Stéphanie Tirloy (Caldo de Cultura).


Noticias relacionadas

next