un documental alerta dels problemes del barri que ara perd la seua associació

Per què naix i mor una associació de veïns? Els intents frustrats del barri de Maestria

2/03/2023 - 

CASTELLÓ. Quan les càmeres s'encengueren fa dos anys en el barri de Maestria de Castelló, molts dels seus veïns i veïnes el descrigueren com un barri "mort" malgrat la seua proximitat al centre de la ciutat. Certament, el separen de la Porta del Sol aproximadament uns cinc minuts a peu, però la diferencia d'una zona a una altra és realment significativa. Carrers més bruts, vells, amb desperfectes i sense a penes vegetació poden trobar-se en el Maestria. Ara bé, el malestar del veïnat anava més enllà d'aquestes deficiències i és que l'any 2016 l'Ajuntament va aprovar un projecte de remodelació del seu entorn que va concloure sense posar solució a bona part dels seus problemes i en va originar d'altres nous. D’ací que un grup de persones decidiren muntar una associació veïnal amb la qual exigir canvis reials.

La gravació del documental Només tenim la veu a l’any 2021 va ser una de les moltes accions que l’Associació de Maestria va impulsar per a exposar les seues mancances. També redactaren informes i escrits sobre els imperfectes del barri; es reuniren amb tècnics, responsables i diferents regidors per a fer-los coneixedors; posaren en marxa algunes accions per a promoure el comerç local i planificaren activitats lúdiques i culturals. Però ara, el seu camí es deté. El desgast que comporta tirar endavant un col·lectiu i no rebre resposta ha dut als membres de la junta directiva a dissoldre’s, ja que tampoc han trobat a qui passar el testimoni.

Què passarà a partir d'ara amb el barri? On faran cap les persones que l’integren? Totes aquestes preguntes tractaran de respondre’s en un encontre aquest dissabte a les 18:00 en Cúmul. Així mateix, es projectarà el documental que crearen les alumnes del Cicle Superior de Promoció en Igualtat de Gènere de l'IES Francesc Ribalta, juntament amb la gent del barri. Una peça audiovisual on entre tots tractaren de contar la seua història. Com era el Maestria abans que Castelló s’expandira. Però a més, on definiren el barri que els agradaria ser.

Un barri somniat que no arriba

Deia Mari Carme al documental Només tenim la veu que l’única diferència que troba al barri respecte a quan era menuda és que ara els xiquets poden jugar lliurement al carrer. Per a molts veïns i veïnes aquest segueix sent com un xicotet “poble” on tot el món es coneix. Però, altres coincideixen en remarcar que viuen en un barri a voltes “hostil” i amb falta de lligaments. Preguntades en una enquesta, sols la meitat de les persones afirmava ser coneixedores de les necessitats de la seua xarxa veïnal. No obstant això, hi havia interés per canviar les coses.

Sobre com seria el barri dels seus somnis, algunes veus apuntaren que caldria fer del carrer un espai agradable on trobar-se, amb més vegetació i alternatives d’oci que vagen més enllà d'ajuntar-se al bar. “Falta espais públics com biblioteques, centres culturals, centres de salut, però també la desaparició de comerços menuts està llastrant la creació de relacions en el barri”, resumia el col·lectiu. Unes demandes que fins ara no han pogut fer-se realitat.

“Amb la creació de l’associació volíem tenir cert control dels nostres carrers, però el poder polític va per altres camins. Ens van prometre una partida pressupostària que mai ha arribat”, explica a aquest diari Enrique Escorza, secretari de la junta, qui creu que el futur que li espera al barri no serà molt diferent del d’ara. Segons conta, hi ha constants i repetides tallades d’electricitat, que la companyia responsable no és capaç de resoldre.

Ara bé, també cal fer autocrítica. “Tots reclamem molt, però quan tenim l'opció i l'oportunitat de mobilitzar-nos, no ho fem”, lamenta el veí. Vol ser, en efecte, l’encontre en Cúmul una crida per a veure si algun grup de persones pot fer-se responsable de l’associació. "Després de tres anys no podem més. I com que a totes les persones que hem preguntat no estan disposades, l'associació desapareixerà", subratlla el castellonenc.

Amb la seua dissolució es perdran moltes demandes, que passaran directament a dependre de les institucions. El dissabte es recordaran algunes: "Com a data: en la part oest de barri no hi ha ni un sol arbre".

Noticias relacionadas

EL CABECICUBO DE DOCUS, SERIES Y TV 

¿Pero a quién se le pudo ocurrir el concepto de las Tortugas Ninja, mutantes y adolescentes?

Por  - 

Pocas veces en la historia se puede ver que unos chavales tengan una idea, esta triunfe y acaben enriqueciéndose controlando todo el proceso de explotación de su ocurrencia. Es muy raro de ver, pero ocurrió con las Tortugas Ninja. Originalmente, eran un cómic hecho por un par de amigos con la intención de mezclar Crumb y Shelton con Kirby y Miller. Una parodia divertida en la efervescencia de los fanzines, pero una vez colocado uno en una tienda, la ola no dejó de crecer hasta dar millones

next