amb centenars de documents i fotografies

Publiquen l'obra "més completa" sobre la vida de Joan Fuster

28/12/2022 - 

VALÈNCIA (EP). La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació -en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura i l'Ajuntament de Sueca- acaba de publicar la biografia Joan Fuster. D'un temps d'un país (1922-1992), escrita per Francesc Pérez Moragon i Salvador Ortells. El llibre, el disseny i maquetació del qual ha estat a càrrec d'Espirelius, compta amb 500 pàgines i més de 250 fotografies i documents que el converteixen en el "més complet fins ara de la vida de Joan Fuster, afirmen des de l'organisme cultural.

El tall està marcat per l'aparició el 1962, a banda d'altres títols, de 'Nosaltres, els valencians' i 'El País Valenciano', que tant va condicionar, en diversos sentits, la trajectòria de Fuster. El llibre, d'ací el títol, que pren una coneguda cançó de Raimon, no es limita a la mera biografia personal, ni tan sols al pensament de Fuster, sinó remet de manera constant al context cultural i polític de l'època, de tal manera, que també és una història de set dècades de la societat i de la política que va viure Fuster.

En aquest sentit, com remarquen els autors al pròleg, és important tindre present les "dificultats derivades del fet d'haver vingut al món un any abans del colp d'Estat de Primo de Rivera i de deixar-lo només disset anys després de la mort de Franco", cosa que va fer que "la seua trajectòria va transcórrer quasi sempre en un ambient de prohibicions, censures, pors i amenaces".

Tot amb tot, Fuster, d'una banda, es va "identificar amb una llengua perseguida o destinada a la desaparició" i, d'una altra, es va comprometre "amb les llibertats individuals i col·lectives, especialment les d'opinió i expressió: la llibertat de pensament", aspecte que el va dur a estar a punt de morir assassinat. És una biografia "rigorosa però divulgativa", a l'abast de molts tipus de lectors, amb una gran profusió d'imatges que acompanyen el text i que ajuden a entendre'l.

Figura "controvertida"

La biografia no defuig dels aspectes més polèmics de l'escriptor. Fuster fou un referent per a moltes persones i organitzacions, però també una figura controvertida en una època de redefinició de la identitat valenciana, com va ser el final del franquisme, la transició democràtica i la dècada dels huitanta.

Per al Magnànim i per a les quatre administracions i institucions implicades en l'edició de l'obra suposa "una gran satisfacció i es considera que aquesta contribució col·lectiva a l'Any Fuster ajudarà a la divulgació de l'escriptor molt més enllà de la data commemorativa". Joan Fuster. D'un temps d'un país (1922-1992) es podrà adquirir a partir del dia 10 de gener de 2023.

Francesc Pérez Moragon (Algemesí, 1948), llicenciat en filologia hispànica per la Universitat de València. Fou redactor en cap de la Gran Enciclopedia de la Región Valenciana; secretari de L'Espill i director de El Temps; director tècnic de Política Lingüística de la Universitat Jaume I; secretari de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i, des de 2017, director d'honor de l'Espai Joan Fuster. Autor de múltiples llibres, ha sigut comissari de l'Any Fuster per la Generalitat Valenciana.

Al seu torn, Salvador Ortells Miralles (Sueca, 1977), diplomat en Magisteri i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, a més de Màster d'Assessorament Lingüístic i Cultura Literària de la Universitat de València i la Universitat d'Alacant. És director de l'Espai Joan Fuster. Entre altres textos i llibres, és editor i prologuista de la poesia completa de Joan Fuster de 1945 a 1985 (Institució Alfons el Magnànim, 2022) i dels Poemes inèdits de l'escriptor sueca (Institució Alfons el Magnànim, 2018). Ha sigut
cocomissari de l'Any Fuster per la Generalitat Valenciana.

Noticias relacionadas

next