Hoy es 16 de diciembre

davant la "poca AFLUÈNCIA" al parc ribalta

'Reset' per a la Fira del Llibre: nova ubicació per a captar més lectors

Foto: ANTONIO PRADAS
27/04/2023 - 

CASTELLÓ. Per primera volta en 28 anys la Fira del Llibre de Castelló canviava l'any passat d'ubicació: de la plaça Santa Clara als jardins del Parc Ribalta. Amb casetes individuals, tal com ocorre a les principals fires nacionals, per a entrar en contacte directe amb els vianants. Però, aquesta nova localització, un poc més allunyada del centre de la ciutat, no va acabar de quallar. I ara, de nou, la Fira del Llibre ha hagut d'emigrar. Serà a la Plaça Hort dels Corders on, del 28 d'abril al 7 de maig, s'instal·le esperançada en captar més lectors.

"La passada edició no va resultar. Veníem de la plaça Santa Clara, que estava al cor de la ciutat, i llevat del cap de setmana, vam tenir poca afluència", reconeix Tere Esteve, coordinadora del Gremi de Llibreters de Castelló i Comarques, qui amb tot afirma que per a la present edició hi ha "expectatives bones".

La nova ubicació comptarà amb diverses novetats: la primera, que combinarà les activitats a l'esplanada d'Horts dels Corders amb altres dins del Menador. Així mateix, es facilitaran comptadors per a dur un major control de les vendes, i a més, tota la gent que s'aprope podrà participar en el sorteig d'un viatge. "El Dia del Llibre va ser estrany, perquè va caure un diumenge i moltes tendes no obriren, però ara estaran tots", afirma la també secretaria general de Covaco Castellón-Confecomerç CV.

La 39ª edició estarà formada per 22 expositors, cinc més que l'any anterior, i també es multipliquen les activitats.

Esteve ha definit l'esdeveniment literari com "l'àgora cultural del mes d'abril i l'aparador d'un munt d'iniciatives socials i culturals". A més de signatures de llibres i taules redones, s'han organitzat recitals de poesia, actuacions de dansa, musicals, espectacles infantils i contacontes. No hi ha raó per a 'fallar'. Més, perquè "la gent continua llegint".

Els participants

Una de les parts més importants de tota fira del llibre és la de les signatures per part dels escriptors i escriptores. En aquest cas, a més dels noms que puguen aportar les editorials, també la Diputació, l'Ajuntament de la Castelló i l'UJI citaran als seus autors. Alfons Pérez, José María Arquimbau, Enric Nomdedéu, María José Sangorrín, Luis Aleixandre, Javier Palomo, Marcelo Díaz García, Iván Llaves, Ana María Borrás, Álex R. Bruce, Alicia Navarro Marín, Abel Rincón, Rosario Raro, Ruth Sancho Huerga, Vicent Gascó, Jean Pol Jané, Joanvi Cubedo i Capella, Desirée Ruiz, Miguel Alayrach o Suso Postigo, entre d'altres estaran presents a la present edició.

Una fira actual amb podcasts i 'booktubers' 

Vol el gremi estar cada cop més aliat al món digital i així ho ha fet veure en la seua programació, on es podrà observar la gravació en directe del podcast 'Baix la Lluna' amb Alfons Pérez i Aitana Ferrer, o assistir a una conferència sobre booktubers. Ara bé, tampoc s'oblidaran els orígens i, en aquest sentit, la Fira ha preparat un taller per a saber crear el teu llibre, un altre per a creació de personatges i un més enfocat a la novel·la. Al mateix temps, hi haurà d'altres més innovadors com un taller de haikú (poesia japonesa) o una activitat enfocada a practicar la lectura en veu alta.

Foto: Soundtrap en Unsplash 

D'altra banda, el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) organitza una 'masterclass' per a bibliotecaris/es i llibreters/es, que està obert també a qualsevol interessat en els àlbums il·lustrats. Es tracta del taller 'Què és, doncs, un àlbum?', impartit per Roser Ros, pedagoga, escriptora i dramaturga barcelonina. I per la seua part, el col·lectiu de literatura 'Verba manent' impulsa la segona edició de la seua jam poètica. El total d'activitats es poden consultar a la seua web. 

 

Noticias relacionadas

next